Kupino aplikácia
Zadarmo v Google Play
Patríte k tým, ktorí sa v karanténe vrhli na pekársku dráhu? Alebo sa na pečenie ešte len chystáte a chcete vyskúšať, ako by chutil domáci chlieb? Určite vás poteší, že na príprave vlastného pecňa chleba nemusí byť nič zložité. Na tento recept nebudete potrebovať ani kvások ani domácu pekáreň. No i tak sa môžete tešiť na voňavý a chrumkavý bochník. Už aj vám sa zbiehajú sliny?
Prevoňajte svoj domov vôňou čerstvého chleba. S týmto receptom sa vám to podarí.
Do väčšej misy vysypte odmerané množstvo múky. V múke vytvorte jamku a vložte do nej droždie. Po vonkajšom obvode múky nasypte soľ, a to preto, aby hneď neprišla do styku s droždím. Pridajte vodu izbovej teploty a premiešajte vareškou. Potom cesto vymieste a nakoniec ho vyklopte na dosku. Miesením by ste mali vytvoriť hladké a pružné cesto. Hneď ako ho máte, vložte cesto do olejom vymastenej misy, prikryte a nechajte kysnúť v teple, až zdvojnásobí svoj objem. Trvá to zhruba jednu až dve hodiny. Myslite na to, že cesto na domáci chlieb musí kysnúť na teplom mieste bez prievanu. Nie nadarmo ho naše babičky dávajú do perín.
Po vykysnutí cesto vybúchajte päsťou a znovu ľahko vymieste. Potom ho nechajte ešte päť minút odpočinúť. Rozkrojte cesto na polovice, každú rukami vytvarujte a vložte do formy s objemom 900 ml. Nechajte znovu v teple 30 až 45 minút, než cesto vyplní formu.
Ide sa na samotné pečenie. Vložte pripravené cesto do rúry rozohriatej na 220 °C. Pri tejto teplote pečte chlieb 20 minút. Potom teplotu znížte na 180 °C a pečte ešte 15 minút.
Vyklopte chlieb z formy a nechajte ho vychladnúť na mriežke.
Váš domáci chlieb je hotový. Dobrú chuť!