1. Kupino.sk
  2. Články
  3. Najnovší test žehličiek 2021: Ako vybrať najlepšiu žehličku do vašej domácnosti

Najnovší test žehličiek 2021: Ako vybrať najlepšiu žehličku do vašej domácnosti

Ako vybrať najlepšiu žehličku do vašej domácnostiAfrica Studio / Shutterstock.com

Zdieľať:

Žehlenie asi nepatrí medzi najobľúbenejšie činnosti, no aj na tieto domáce práce si z času na čas musíme urobiť čas. Najdôležitejšie je mať pritom kvalitnú žehličku a žehliacu dosku, aby nám žehlenie išlo od ruky. Aby sme o žehlení iba nerozprávali, pozbierali sme tie najdôležitejšie informácie a urobili za vás náš prvý test žehličiek, ktorý vám výber tej pravej žehličky uľahčí.

V článku sa dočítate:

  1. TOP 10 najlepšie žehličky roku 2021
  2. Ako vybrať žehličku – využitie žehličky, príkon a kvalita materiálu
  3. Aký typ žehličky zvoliť?
  4. Akú značku žehličky vybrať a kde ju nakúpiť?
  5. Ako správne žehliť?
  6. Žehlenie a často kladené otázky

TOP 10 najlepšie žehličky roku 2021

Na trhu dnes nájdete veľké množstvo rôznych druhov žehličiek – naparovacie žehličky, suché žehličky, žehličky s parným generátorom alebo bez, či dokonca cestové. Možností je veľa, no náš zoznam sa dostali len tie najlepšie žehličky vo svojej kategórii. Toto sú najlepšie žehličky za rok 2021 poďla nášho testu:

1. Philips Azur Advanced GC4934/30

Hodnotenie: 4,8/5

Cena: od 93,90 eur

Skutočná kvalita sa vám vždy vyplatí. Tento model sa pýši žehliacou plochou SteamGlide Plus s dokonale klzkým povrchom. Ďalšou prednosťou je technológia OptimalTEMP, ktorá je zárukou, že žiadnu látku nespálite. Samozrejmosťou je aj jej automatické vypnutie.

Zobraziť porovnanie cien a recenzie žehličky Philips Azur Advanced GC4934/30

2. Philips Azur Performer Plus GC4527/00 – NAJPREDÁVANEJŠIA

Hodnotenie: 4,8/5

Cena: od 70,00 eur

Veľmi inteligentná žehlička, vďaka ktorej bude žehlenie znovu o niečo jednoduchšie. Pri nastavení teploty na konkrétne oblečenie vám sama žehlička nastaví aj vhodnú paru. Výhodou žehličky je aj jej ľahkosť a zabudovaná nádobka na zachytávač vodného kameňa, ktorý si neskôr aj sama vyčistí.

Zobraziť porovnanie cien a recenzie žehličky Philips Azur Performer Plus GC4527/00

3. Tefal Ultimate Anti-Calc FV9788

Hodnotenie: 4,8/5

Cena: od 66,90 eur

Skvelá voľba žehličky, keďže si poradí aj s veľmi pokrčenými textíliami. Okrem pary však môžete využiť aj možnosť kropenia. Jej súčasťou je aj zberač vodného kameňa a výhodou je aj automatické vypnutie.

Zobraziť porovnanie cien a recenzie žehličky Tefal Ultimate Anti-Calc FV9788

4. Tefal FV 5687 E0 – NAJLEPŠIE RECENZIE

Hodnotenie: 5/5

Cena: od 59,90 eur

Táto Tefal žehlička je výnimočná vďaka veľmi dobrej žehliacej ploche Durilium AirGlide, čím sa docieli ľahké kĺzanie po bielizni. Vďaka technológii Turbo Boost s ňou žehlíte skutočne efektívne. Okrem toho, obsahuje aj unikátny patentovaný zberač vodného kameňa pre dlhodobo vysoký výkon pary.

Zobraziť porovnanie cien a recenzie žehličky Tefal FV 5687 E0

5. Tefal TurboPro Anti-Calc FV5630E0

Hodnotenie: 4,7/5

Cena: od 51,00 eur

Žehliaca plocha Durilium AirGlide Autoclean poskytuje najlepšiu klzavosť značky Tefal, zostáva čistá po dlhú dobu a zaručuje maximálnu distribúciu pary. Výrazný príkon 2600 W zaisťuje jej rýchle zohriatie a s novou technológiou parného rázu zaistí hlboký prienik pary do látky.

Zobraziť porovnanie cien a recenzie žehličky Tefal TurboPro Anti-Calc FV5630E0

Ako vybrať najlepšiu žehličku do vašej domácnosti Stock-Asso / Shutterstock.com

6. Tefal FV 1544 E0

Hodnotenie: 4,6/5

Cena: od 34,00 eur

Výstup pary na tejto parnej žehličke môžete pohodlne ovládať pomocou ergonomického tlačidla na rukoväti. Vďaka funkcii Anti-drip zabránite odkvapkávaniu vody počas žehlenia a vzniku škvŕn na bielizni. Jej výhodou je aj automatické vypnutie.

Zobraziť porovnanie cien a recenzie žehličky Tefal FV 1544 E0

7. Sencor SSI 8440GR - ĽUDOVKA ZA DOBŔU CENU

Hodnotenie: 4,2/5

Cena: od 17,20 eur

Jej hlavnou výhodou je kvalitný keramický povrch, takže je vysoko odolná proti poškriabaniu a zaistí dlhú dobu hladký sklz po povrchu. Ďalšou prednosťou je jej nízka hmotnosť a protišmyková rukoväť, ktoré zaistia príjemné používanie. Pohodlie zvyšuje aj kábel otočný o 360°, ktorý sa vďaka tomu nemotá.

Zobraziť porovnanie cien a recenzie žehličky Sencor SSI 8440GR

8. Tefal FV 9845 E0 Ultimate Pure

Hodnotenie: 4,2/5

Cena: od 99,90 eur

Jej hlavnou výsadou je mimoriadne výkonný parný ráz až 260 g/min, ktorý si poradí aj s hrubými látkami a tými najodolnejšími záhybmi. Taktiež disponuje technológiou proti preniknutiu vodného kameňa, čím zabraňuje tvorbe škvŕn na odevoch.

Zobraziť porovnanie cien a recenzie žehličky Tefal FV 9845 E0 Ultimate Pure

9. Braun SI 9188 EBK

Hodnotenie: 3,7/5

Cena: od 84,90 eur

Jej veľkou výhodou je automatické nastavovanie optimálnej teploty iCare bez ohľadu na druh materiálu si poradí s citlivými aj menej poddajnými kúskami vášho šatníka. Výrazne tak zjednoduší a urýchli vaše žehlenie. Dokonca na ploche žehličky so zaoblením smerom nahor, ktorá pripomína snowboard, budú textílie kĺzať v 360-stupňovom uhle. Žehliť tak budete môcť aj smerom dozadu.

Zobraziť porovnanie cien a recenzie žehličky Braun SI 9188 EBK

10. Philips GC 4537/80

Hodnotenie: 3,5/5

Cena: od 49,10 eur

Príkon 2400 W vám zabezpečí celkovo rýchle nahriatie a stabilnú teplotu počas celej doby žehlenia. Špeciálny povrch žehliacej vrstvy SteamGlide zaistí hladké kĺzanie po akejkoľvek látke. Zároveň je odolný voči poškriabaniu a ľahko sa udržiava. Čistenie spotrebiča je nesmierne jednoduché. Stačí vyňať nádobku a pod tečúcou vodou ju opláchnuť od usadeného vodného kameňa.

Zobraziť porovnanie cien a recenzie žehličky Philips GC 4537/80

Ako vybrať žehličku – využitie žehličky, príkon a kvalita materiálu

Kvalita žehlenia spočíva najmä v tom, či má žehlička dostatočný príkon.

  • V teste žehličiek sme zistili, že pre efektívne žehlenie je potrebné, aby mala žehlička príkon minimálne 1 300 W
  • Optimum príkonu je však o niečo viac, optimálna hodnota sa pohybuje okolo 2 000 a viac W. V zásade ale s rastúcim príkonom rastie aj spotreba elektrickej energie.

Kvalita žehlenia podľa materiálu:

Kvalita materiálu žehliacej plochy je na prvom mieste. Či už ide o cestovnú žehličku, suchú či naparovaciu žehličku, výber materiálu však pozorne zvážte. Čím kvalitnejší, tým k bielizni lepšie prilieha a kĺže. Medzi tri základné materiály patrí:

Zafír – žehlička so zafírovým žehliacim povrchom patrí medzi najvyššiu kvalitu. Nielen že je odolná voči poškodeniu, má skvelé vlastnosti, vďaka ktorým, vám žehlenie pôjde od ruky jedna radosť. Vedeli ste, že zafír je štyrikrát tvrdší, než nehrdzavejúca oceľ?

Smalt a keramika – veľmi dobre vlastnosti má aj keramická žehlička. Nezachytáva sa o žiadne textílie, naopak po nich dobre kĺže. Má tiež dobrú odolnosť voči poškodeniu. Na zmeny teploty reaguje relatívne rýchlo.

Antikoro – už o niečo menej odolný materiál, na ktorý sa niektoré textílie môžu ľahšie prilepiť. Pri zmene teploty reaguje o niečo pomalšie.

Aký typ žehličky zvoliť?

Ak sa rozhodnete pre novú žehličku, kľúčové je si najprv urobiť prehľad o tom, aké máte možnosti. Podľa vášho zámeru a textílií, ktoré budete žehliť najčastejšie, si vyberiete tú najlepšiu žehličku. Náš test žehličiek zahŕňa všetky základné typy žehličiek, a to:

Naparovacie žehličky – sú veľmi užitočné a praktické na bežné žehlenie rôznej bielizne či pánskych košieľ, keďže horúca para si lepšie poradí s pokrčenou látkou. Nevýhodou naparovacích žehličiek môže byť akurát nutnosť pravidelného odvápňovania, keďže na žehlenie je potrebné prilievať do zásobníka vodu. To však nie je žiadna veda. Ako odvápniť žehličku, sa dozviete v sekcii Častých otázok a tipov na žehlenie.

Suchá žehlička – ako už z názvu vyplýva, žehlí bez vodnej pary, čím sa na rozdiel od tej naparovacej ani nezanáša. Závisí aj na vašich preferenciách, na občasné žehlenie si s ňou však vystačíte.

Prenosné či cestovné žehličky – ak často cestujete a potrebujete mať na rôzne príležitosti vždy krásne vyžehlený outfit, cestovná žehlička je niečo, čo by vám nemalo chýbať. Jej výhodou je jej skladnosť, ľahkosť a menšie rozmery. Účinnosťou však nezaostávajú za klasickými žehličkami, preto nimi vyžehlíte každú textíliu určenú na žehlenie.

Žehlička s parným generátorom – tieto typy žehličiek majú vďaka parnému generátoru vyšší parný výkon. Využitie si nájde teda hlavne u hrubších, ale aj jemných typov tkanín. Parný generátor funguje rýchlejšie ako tradičný žehlička a väčšinou disponuje väčších zásobníkom na vodu, ktorý pri žehlení nie je potrebné dopĺňať tak často.

Vertikálne žehličky – vertikálne žehlenie alebo vertikálne naparovanie je skvelým pomocníkom v prípade, že chcete vašu bielizeň či iné látky rýchlo osviežiť, zbaviť baktérií alebo odstrániť nežiadúce pokrčenie. Vertikálne naparovanie má tiež tú výhodu, že pri jeho použití nemusíte riešiť nastavenie teploty na rôzne typy látok, čo robí žehlenie rýchlejšie a efektívnejšie. Tento typ žehličiek nájdete v obchodoch často pod názvom naparovače.

Naparovačky – žehlia pomocou pary z externého zásobníka a fungujú bez žehliacej plochy. Využívajú sa najmä u jemných a tenkých tkanín, ktoré by nemali prísť do kontaktu so horúcou plochou.

Žehliace lisy – tento špeciálny typ žehlenia si nájde využitie hlavne pri žehlení väčších plôch, keďže žehliaca plocha je zhruba 7x väčšia ako u obyčajnej žehličky. Žehlia sa ňou veľké plachty, obliečky či obrusy. Môžu byť kombinované aj parnými plochami.

Akú značku žehličky vybrať a kde ju nakúpiť?

Výber najlepších žehličiek sa častokrát odvíja aj od značky jej výrobcu. Na trhu je niekoľko veľkovýrobcov, ktorý patria medzi špičku spomedzi veľkého množstva ďalších firiem. Podľa testu žehličiek medzi najznámejšie značky patrí Bosch, Phillips, ETA, Tefal, Electrolux, Rowenta.

Pri výbere vhodnej značky je výhodné zamerať sa na známe a rokmi overené firmy, ktoré majú za sebou určitú históriu vývoja a spokojných zákazníkov. Len tak si môžete byť istejší, že bude kvalitná a prípadne na ňu dostanete aj dlhšiu záruku.

Phillips je pôvodom holandská spoločnosť s viac ako dvesto ročnou tradíciou. Naparovacia Phillips žehlička využíva perfektnú technológiu Optimal TEMP, ktorou si žehlička po dotyku tkaninou sama nastaví teplotu a množstvo pary.

Medzi veľmi obľúbené patrí tiež francúzska značka Tefal s dlhoročnou tradícou výroby. Ako už z názvu vyplýva, výrobca žehličiek používa najmä materiály teflón a alumínium. Táto značka má v ponuke hlavne vysokovýkonné naparovacie žehličky Tefal, parné generátory vhodné do domácností a naparovače odevov.

Nakupovať môžete prakticky kdekoľvek. Medzi obľúbené obchody patrí napríklad NAY, Planeo Elektro, Datart či Okay Elektro. Avšak, ak preferujete nákup online, stačí internet a mobilný telefón či notebook a samozrejme Kupino. Na našej stránke alebo v našej aplikácii nájdete vždy aktuálne akcie na žehličky a iné produkty z pohodlia vášho domova.

Ako vybrať najlepšiu žehličku do vašej domácnosti FabrikaSimf / Shutterstock.com

Ako správne žehliť?

Perfektne vyžehlená látka alebo iný materiál závisí od viacerých faktorov. Aby sa vám žehlilo dobre a dosiahli ste najlepší výsledok, dbajte na nastavenie teploty a výber žehliacej plochy.

1. Nastavenie teploty

Na nastavenie teploty žehličky slúži regulačný otočný gombík, na ktorom si teplotu nastavíte podľa typu tkaniny, ktorú si prajete vyžehliť. Otáčaním gombíka si tak pomocou bimetalického pásika regulujete teplotu žehličky. Tá býva v obvyklom rozmedzí od 70 do 220 °C. Lepšie sa zorientujete vďaka počtu hviezdičiek alebo bodiek, ktoré predstavujú jednotlivé hodnoty:

  • 1 hviezdička/ bodka – min. teplota 70°C – max. teplota 120°C
  • 2 hviezdičky/ bodky – min. teplota 100°C – max. teplota 160°C
  • 3 hviezdičky/ bodky – min. teplota 140°C – max. teplota 220°C

2. Výber žehliacej plochy

Základom spoľahlivej žehličky je správny výber žehliacej plochy. Len s ním dosiahnete ten pravý výsledok žehlenia. Mala by byť dostatočne kvalitná a odolná voči poškriabaniu, mala by sa dať ľahko čistiť a mala by po textíliách ľahko kĺzať. Všetky tieto vlastnosti by mali prispieť k tomu, aby vám jej užívanie uľahčilo túto prácu. U parných žehličiek či parných generátorov si všimnite najmä dostatočné množstvo a rovnomernosť parných otvorov. Teraz si bližšie vysvetlíme jednotlivé vlastnosti materiálov, ktoré sa na žehliace plochy najčastejšie používajú .

Keramika – v prípade keramických žehliacich plôch ide zvyčajne o tenkú vrstvu keramiky potiahnutú na plechu, čím sa docieli, že plocha na žehlenie je kvalitná, dostatočne tvrdá a odolná voči poškodeniu a dobre sa po nej textílie kĺžu. Najčastejšie keramické povrchy, ktoré sa používajú, sú napríklad Ceralon, Ceramic, Saphir, Satin, Careeza a Ultragliss či Supergliss. Ich dobré vlastnosti zabezpečia, že teplo sa rozvádza rovnomerne po celej žehliacej ploche.

Hliník – žehliace plochy vyrobené z hliníka spoznáte aj podľa názvov Durasteel či Aluminium a pokiaľ ide o cenu, tieto žehličky predstavujú najčastejšie ten najlacnejší variant. Pozor na jeho slabú stránku. Hliník sa môže omnoho ľahšie poškodiť a aj drobné poškodenia môžu zhoršiť pohyb žehličky po textílii. S vodením tepla tu však nie je žiaden problém. Ak si budete chcieť vybrať spomedzi lacnejších žehličiek, zamerajte sa na to, aby žehliaca plocha obsahovala okrem hliníka aj ďalšie prvky. Len tak zabezpečíte to, že sa vám žehlička tak skoro nepoškodí a nebude sa lepiť na bielizeň.

Poťahovaná plocha (vrstvená) – žehliacu plochu z poťahovanej vrstvy tvorí niekoľko vrstiev materiálov, aby sa docielilo zlepšenie jej vlastností. Najčastejšie ako základná vrstva sa používa hliník, na ktorú výrobcovia nanesú buď teflón alebo eloxal. Oba dva materiály pridávajú žehličke na kvalite, keďže eloxal aj teflón sú veľmi odolné materiály voči poškodeniu a proti lepeniu textílií na povrch žehliacej plochy.

Téma žehlenie a často kladené otázky:

Aké sú typy žehličiek?

Medzi základné typy žehličiek, ktoré bežne nájdete v obchodoch patria naparovacie, parné, suché, prenosné žehličky, naparovačky odevov, žehličky vertikálne žehlenie, žehliace lisy a mangle.

Ako sa čistí žehlička?

Ak máte žehličku so samočistiacim programom, nechajte žehličku nahriať na najvyššiu teplotu a do odparovacej nádobky nalejte studenú vodu. Para spoľahlivo vodný kameň odstráni.

V opačnom prípade bez samočistiaceho programu vám pomôže kuchynský ocot zmiešaný s vodou v pomere 1:1. Naparovaním sa vodný kameň odstráni. Po použití octu nádržku niekoľkokrát vypláchnite, aby ste sa zbavili octového zápachu.

Ako zvoliť správnu teplotu žehlenia?

Správna teplota pri žehlení závisí od materiálu, ktorý sa chystáte vyžehliť. Bavlna je odolný voči vysokej teplote, no u ostatných materiálov sa odporúča žehliť pri ideálnej teplote 130 ° C. Existujú aj žehličky, ktoré s touto teplotou pracujú automaticky, pričom vám odpadnú starosti s nastavením tej správnej teploty.

Ako žehliť košele?

Začnite golierom, pokračujte manžetami a rukávmi, ďalej vyžehlite ramená a zadnú stranu košele. Prednú časť vyžehlite tak, ako by bola zapnutá. Nakoniec prežehlíme vrch goliera a košeľa je vyžehlená.

Zdieľať:

Aktuálne letáky

Teta drogerie leták na tento týždeň
Teta drogéria leták
Teta drogéria
Teta drogerie leták na tento týždeň
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
101 drogerie leták
101 drogerie
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
Lidl leták –⁠ akciová ponuka
Lidl leták
Lidl
Lidl leták –⁠ akciová ponuka
Jysk leták – aktuálna ponuka
Jysk leták
Jysk
Jysk leták – aktuálna ponuka
Tesco leták – akciová ponuka
Tesco leták - Hypermarket
Tesco
Tesco leták – akciová ponuka
Kaufland leták na tento týždeň
Kaufland leták Čadca
Kaufland
Kaufland leták na tento týždeň
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
Coop Jednota noviny - Supermarket
COOP Jednota
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
Billa leták online –⁠ aktuálny od stredy
Billa hlavný leták
Billa
Billa leták online –⁠ aktuálny od stredy
OBI leták –⁠ akčná ponuka
OBI leták
OBI
OBI leták –⁠ akčná ponuka
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
Metro leták - Maloobchod
Metro
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka