1. Kupino.sk
  2. Články
  3. Osie hniezda alebo americké cinnabons: Vyskúšajte overené tipy a recepty na najlepšie škoricovníky

Osie hniezda alebo americké cinnabons: Vyskúšajte overené tipy a recepty na najlepšie škoricovníky

Recept na osie hniezdaCanva

Zdieľať:

Sladké, vláčne a škoricou vyvoňané osie hniezda či škoricové slimáky si ešte z detstva určite pamätá každý z nás. Jemné cesto, zrolované do malých slimáčikov plnených škoricou, čokoládou či pudingom si však môžete pripomenúť aj dnes. Zosumarizovali sme preto pre vás tipy, ktorých sa treba držať, aby vám osie hniezda vyšli tak, ako si ich pamätáte. Verte, bude to overená pochúťka!

7 overených tipov ako upiecť tie najlahodnejšie osie hniezda

Dostali ste práve chuť na škoricové osie hniezda? Predtým, než sa pustite do pečenia, si prečítajte overené tipy na ich prípravu od skúsených gazdiniek. Práve od nich sme zozbierali rady, vďaka ktorým upečetie vaše domáce škoricovníky na výbornú.

Recept na osie hniezda Canva

Tip 1: Cesto musí byť vláčne a nelepiť sa

Na vypracovanie vláčneho cesta máte dve možnosti. Buď ho necháte poriadne vymiešať kuchynským robotom alebo ho vypracujete ručne. V prípade, že sa cesto lepí, pridajte doň trochu múky, v opačnom prípade, ak je príliš tuhé, pridáme trochu mlieka.

Tip 2: Maslo do náplne by malo mať izbovú teplotu

Na náplň je najlepšie použiť maslo izbovej teploty. Maslo by nemalo byť úplne roztopené, pretože by vám pred pečením zbytočne vytieklo.

Tip 3: Cukor rozpúšťajte v masle

Cukor vždy pridávajte do masla. Len tak sa ingrediencie v ceste dobre prepoja.

Tip 4: Vyskúšajte chlebovú múku

Vyskúšajte upiecť osie hniezda z chlebovej múky. Vďaka nej budú hniezda ešte jemnejšie, nadýchanejšie, jednoducho dokonalejšie, ako by ste ich piekli z klasickej múky. Chlebovú múku bez problémov zoženiete vo väčšine obchodov s potravinami či v pekárni.

Tip 5: Valček a plochu nezabudnite pomúčiť

Aby sa cesto nelepilo, nezabudnite si pracovnú plochu aj valček posypať trochou múky.

Tip 6: Neponáhľajte sa, nechajte ich ešte podkysnúť

Pred tým, než osie hniezda dáte do rúry piecť a položíte ich na plech, nezabudnite ich ešte nechať aspoň 15 minút podkysnúť.

Tip 7: Šľahačková smotana ich zanechá vláčne

Ak sa nebojíte trošku experimentovať, upečené hniezda polejte ešte za horúca trochou smotanou na šľahanie, ostanú tak krásne vláčne.

Ako upiecť najlepšie osie hniezda (škoricovníky)?

Aby sme neostali iba pri teórii, prinášame vám tiež dva recepty pre milovníkov osích hniezd.

Prečo dva? Prvým z nich sú tradičné osie hniezda, tak ako si ich pamätáme z detstva a ako ich piekli ešte naše babičky. Tradičnému receptu nič nechýba, pečie sa dodnes, no pre tých, ktorí radi experimentujú, tu máme aj ďalšiu možnosť.

Druhým receptom sú škoricovníky na americký spôsob známe ako „cinnamon buns“ či „cinnabons“ s lahodnou polevou z mascarpone, ktorá poteší všetky chuťové poháriky.

Recept na tradičné škoricové osie hniezda – klasika ako od babičky

Na pečenie osích hniezd podľa tradičného receptu budeme potrebovať tieto ingrediencie:

Na úvod:

  • 0,5 l mlieka
  • 2 lyžice cukru
  • 20 g droždia

Na cesto:

  • 500 g hladkej alebo chlebovej múky
  • soľ
  • 3 žĺtky
  • 250 g masla
  • maslo a múku na vymastenie a vysypanie plechu

Na plnku:

Ako postupovať:

FÁZA 1:

Mierne ohrejeme mlieko, ktoré by však nemalo byť až príliš horúce. Do mierne teplého mlieka si následne rozdrobíme droždie, pridáme cukor a lyžičkou jemne premiešame. Následne hmotu posypeme troškou múky a necháme postáť na teplom mieste približne 15 minút, aby kvasnice začali pracovať. Medzitým si preosejeme múku do väčšej misky, zľahka posolíme, pridáme cukor a dobre premiešame.

Kupino tip: V prípade, že máte radšej kváskové recepty a máte odložený domáci kvások, môžete ho zameniť za droždie. Viac o príprave kvásku a správnom pomere sa dozviete v článku Ako si založiť domáci kvások.

FÁZA 2:

V druhej fáze do pripravenej múčnej zmesi pridáme vajíčko, roztopené maslo a odležaný kvások. Hmotu môžeme miesiť rukou na hladké celistvé cesto. Dávajme pozor na to, aby sa príliš nelepilo. V tom prípade pridáme trochu múky. Ak je naopak cesto príliš tuhé, pridáme vlažné mlieko.

Ak sme si cesto dobre spracovali, vytvoríme si z neho vymiesený bochník, pod ktorým necháme trochu múky, aby sa neprilepil a necháme kysnúť na teplom mieste v miske prikrytej čistou utierkou približne 1 hodinu. Prípadne viac, ak ešte cesto dostatočne nezväčšilo svoj objem.

FÁZA 3:

Po cca hodine cesto skontrolujeme, keď vidíme, že dostatočne vykyslo, preložíme ho na múkou vysypanú dosku alebo silikónovú podložku a valčekom vyvaľkáme na obdĺžnikový plát. Valček takisto môžeme posypať trochou múky, aby sa cesto neprilepilo. Plát napokon potrieme zmäknutým maslom a posypeme škoricou a škoricovým či obyčajným cukrom. Ak máte radi aj iné plnky do osích hniezd, napríklad čokoládové s orechami, či tvarohovo-pudingové, plnku si vyrobte podľa vlastnej chuti.

Z cesta urobíme závin, pričom sa snažíme vytvoriť čo najviac vrstiev a následne nakrájame na približne 2 cm kolieska, z ktorých vzniknú malé hniezda. Tie poukladáme na maslom vymastený plech a necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Pred vložením do rúry môžeme potrieť rozšľahaným vajíčkom a posypať škoricovo-cukrovou posýpkou.

FÁZA 4:

Štvrtá fáza je samotné pečenie. Hniezda pečieme okolo približne 20 minút na 180 °C, kým hniezda nenarastú. Po upečení necháme vychladnúť alebo si vychutnávame ešte mierne teplé škoricové či inak ochutené osie hniezda.

Recept na cinnabons Canva

Americké škoričáky či „cinnamon buns“ s polevou z mascarpone

Na pečenie moderných škoricovníkov s mascarpone budeme potrebovať tieto ingrediencie:

Cesto:

  • ¾ šálky teplého mlieka, najlepšie plnotučné
  • 2 čajové lyžičky aktívneho droždia
  • ¼ šálka kryštálového cukru
  • 1 vajce plus 1 žĺtok izbovej teploty
  • ¼ šálky roztopeného masla
  • 3 šálky chlebovej múky a ešte trochu na posypanie
  • necelú čajovú lyžičku soli

Plnka:

  • 2/3 šálky hnedého cukru
  • 1,5 PL mletej škorice
  • ¼ hrnček zmäknutého masla

Poleva:

  • 1 mascarpone
  • 3 PL roztopeného masla
  • ¾ šálky práškového cukru
  • ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu

Ako postupovať:

FÁZA 1:

V prvej fáze si ohrejeme mlieko, pozor ale, aby nebolo až príliš teplé. Môžete ho skúsiť zohriať aj v mikrovlnke na 40 až 45 sekúnd. Do misky elektrického mixéra prelejeme teplé mlieko, do ktorého nasypeme droždie. Pridáme cukor, vajce a žĺtok navyše a roztopené maslo. Mixujeme, kým sa nám ingrediencie dostatočne nespoja. Do zmesi následne pridáme múku a soľ a vytvoríme cesto.

FÁZA 2:

V druhej fáze cesto miesime na pomúčenej doske cca 10 minút alebo dovtedy kým nie je poddajné a sformujeme ho do rovnomerného bochníka. V prípade, že ho miesime v mixéri, pri strednej rýchlosti by to malo trvať asi 8 minút. Cesto by malo byť len mierne lepkavé, pozor, nie príliš. Ak je to potrebné, pridáme ešte trochu chlebovej múky.

Pripravený bochník cesta vložíme do vymastenej misy, zakryjeme ju utierkou a položíme na teplé miesto. Necháme ho kysnúť približne 1 až 1,5 hodiny, kým nenadobudne dvojnásobný objem. Čas treba brať s rezervou, keďže každá kuchyňa či domácnosť má inú teplotu a vlhkosť.

FÁZA 3:

Keď nám cesto dostatočne zväčší svoj objem, v tretej fáze ho položíme na pomúčenú dosku, na ktorej ho ho vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Plat cesta potrieme zmäknutým maslom. V menšej miske spolu zmiešame hnedý cukor a škoricu, ktorou potom posypeme cesto vymastené maslom.

Následne cesto zavinieme a nakrájame ho na približne 1,5 cm hrubé hniezda, z ktorého nám vznikne okolo 10 veľkých kúskov. Vymastíme a pomúčime si plech, prípadne vystelieme papierom na pečenie, na ktorý poukladáme hniezda. Tie ešte prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť približne 30 minút.

FÁZA 4:

Rúru si zatiaľ predhrejeme na 180 °C, následne hniezda odkryjeme a pečieme 20 až 25 minút, dokým nebudú okraje mierne zlatohnedé. Dôležité je, aby ostali v strede mäkké a vláčne. Po upečení ich necháme 10 minút vychladnúť. Medzi tým si pripravíme polevu.

FÁZA 5:

Na záver ešte to podstatné, čím sa „cinnamon buns“ odlišujú od tradičných receptov. V miske spolu zmiešame mascarpone, maslo, práškový cukor a vanilkový extrakt. Vyšľaháme do hladka, aby bola zmes pekne nadýchaná. Výborná je napríklad aj vanilková poleva či príchuť slaného karamelu. Polevu nanesieme na škoricovníky ešte kým sú teplé a necháme spolu vychladnúť.

Tajomstvo najlepších osích hniezd už poznáte, pustime sa do pečenia

Ktorúkoľvek alternatívu si zvolíte, osie hniezda výborne chutia s pohárom vlažného mlieka alebo česrtvej kávy. Počas týchto zimných dní si užite trochu nostalgie s domácimi osími hniezdami a preneste sa do detských bezstarostných čias. Prípadne to využite ako výborné prekvapenie na Valentína.

Keď už sme pri tom sviatku lásky, ak hľadáte ďalšie tipy na originálne valentínske recepty, máme pre vás zopár tipov od známych slovenských foodblogerov, ktorí spolu s nami pre vás tento rok pripravili celé valentínske menu.

Dopečenia priatelia!

Zdieľať:

Aktuálne letáky

OBI leták –⁠ akčná ponuka
OBI leták - Keď jeseň prináša radosť
OBI
OBI leták –⁠ akčná ponuka
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
Metro leták - Maloobchod
Metro
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
ASKO leták – aktuálna ponuka
Asko nábytok leták - Veľký výpredaj vystavených elektrospotrebičov
Asko
ASKO leták – aktuálna ponuka
dm drogerie leták na tento týždeň
dm drogerie markt Journal
dm drogerie
dm drogerie leták na tento týždeň
Dr.Max leták aktuálny + budúcí týždeň
Dr.Max leták - September 2021
Dr.Max
Dr.Max leták aktuálny + budúcí týždeň
Kaufland leták na tento týždeň
Kaufland leták Čadca
Kaufland
Kaufland leták na tento týždeň
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
Coop Jednota noviny - Supermarket
COOP Jednota
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
Jysk leták – aktuálna ponuka
Jysk leták
Jysk
Jysk leták – aktuálna ponuka
Lidl leták –⁠ akciová ponuka
Lidl leták
Lidl
Lidl leták –⁠ akciová ponuka
Tesco leták – akciová ponuka
Tesco Baby Magazín 2021
Tesco
Tesco leták – akciová ponuka