1. Kupino.sk
  2. Články
  3. Overený recept na šišky (aj bez kysnutia): 10 rád ako pripraviť tie najlepšie domáce šišky

Overený recept na šišky (aj bez kysnutia): 10 rád ako pripraviť tie najlepšie domáce šišky

Domáce šišky receptKupino

Zdieľať:

Ako odštartovať fašiangovú sezónu u vás doma? No predsa tradičnými domácimi šiškami s džemom! Hľadáte ten správny recept na šišky, ktoré sú ľahké ako obláčik? Chcete vyskúšať jednoduchšiu verziu bez kysnutia alebo hrnčekovú metódu? Prinášame vám tie najlepšie tipy a recepty na to, ako pripraviť domáce šišky, na ktoré len tak ľahko nezabudnete. Stačí si vybrať jeden z našich overených receptov a príprava sa môže začať.

10 overených tipov na prípravu najlepších domácich šišiek

Ešte predtým než sa vrhnete do pečenia, prečítajte si naše desatoro správnej prípravy, aby vám recept na šišky vyšiel na prvýkrát:

Tip 1: Suroviny a nástroje musia mať izbovú teplotu

Pri príprave šišiek je veľmi dôležitá samotná predpríprava. Tú nepodceňte, ak chcete vykúzliť tie najlepšie domáce šišky. Pred začiatkom ich prípravy si múku, vajcia, maslo a tuk vyberte aspoň pol hodinu vopred, aby sa suroviny stihli zohriať na izbovú teplotu.

Tip 2: Podľa počtu žĺtkov spoznáte kvalitu receptu

V prípade, že sa neviete rozhodnúť, ktorý z receptov na domáce šišky vybrať, skvelou pomôckou pre vás môže byť počet vaječných žĺtkov v recepte. Čím viac ich v recepte na šišky bude, tým je kysnuté cesto jemnejšie, lahodnejšie a mäkkšie. Na pol kila múky v ceste sa v niektorých receptoch pridávajú 4 žĺtky, no v receptároch nájdete aj recepty s 8 žĺtkami – takéto recepty sú už zárukou lahodnosti.

Tip 3: Správny pomer droždia a múky

Pri príprave cesta je dôležité dodržať správny pomer droždia a múky, aby cesto správne vykyslo a nebolo až príliš cítiť kvasnicami. Ideálne dávky sú pol na pol, teda polovica kocky droždia na pol 500 g múky

Tip 4: Ľahkosť je základ

Pri príprave cesta na šišky by sme sa mali držať dôležitej zásady. Menej múky je viac a základom je cesto dobré premiesiť, aby bolo ľahké. Hoci sa vám môže zdať lepkavé, nepridávajte do cesta ďalšiu múku, ale skúste ho ešte premiesiť a nechajte vykysnúť. S múkou by cesto oťaželo a príliš stuhlo.

 Tip 5: Jamka namiesto plnky

 Ak si chceme pripraviť neplnené šišky, môžeme ich dochutiť aj ozdobiť džemom či penou z ušľahaných bielkov a džemu, na ktorý nám postačí jednoducho vytvorená jamka v ceste. Dôležité je si urobiť do vykrojených šišiek jamky napríklad maličkým pohárikom ešte pred ich pečením. Pridanie džemu na záver bude o to jednoduchšie.

Overený recept na šišky

Tip 6: Vyberajte len kvalitný tuk

Pri výbere oleja zvoľte radšej ten kvalitnejší určený na vyprážanie, ktorý sa neprepaľuje ani pri vysokých teplotách. Hoci sa šišky smažia krátko, vyprážajú sa na niekoľko várok, preto je kľúčová voľba kvalitného oleja, ktorý si zachová čistotu a stálu neutrálnu vôňu aj pri dlhodobom zahrievaní. 

Tip 7: Pečieme ich v dostatočnom množstve tuku

Aby sa šišky dobre prepiekli a po obvode v strede šišiek ostal bledší pás, je potrebné ich piecť skutočne v plnom hrnci oleja či iného tuku. Mali by tak doslova plávať, aby boli rovnomerne a dobre prepečené.

Tip 8: Maximálna teplota oleja je 170 °C

Olej či masť rozohrievame postupne na miernejšom stupni či plameni, pričom maximálna teplota nesmie prekročiť 170 °C. Na uľahčenie sledovania teploty môžete využiť kuchynský teplomer. Ak by ste ich vsádzali do oleja s nižšou teplotou, dostatočne by nenarástli, nasali by do seba príliš mnoho tuku, stratili ľahkosť a predčasne stvrdli. 

Tip 9: Pri pečení je menej je viac

Keď má olej či tuk správnu teplotu, šišky pečieme tak, aby mali dostatok miesta a navzájom sa o seba neopierali. Prikryjeme ich pokrievkou a samotné pečenie by malo trvať 1,5 až 2 minúty. Ak je spodná časť upečená do zlatohneda, vieme, že sú dostatočne prepečené a môžeme ich obrátiť. Druhú stranu už opekáme o niečo kratšie v otvorenom hrnci. 

Tip 10: Skonzumujte ich teplé a čerstvé

Nakoniec šišky necháme odkvapkať alebo položíme na papierový obrúsok, aby sa odsal nadbytočný tuk. Nezabudnite na to, že najlepšie šišky sú vždy čerstvo upečené. Ohrievanie veľmi neodporúčame. Vtedy už strácajú svoju lahodnosť.

Šišky s džemom recept

3 recepty na domáce šišky – klasické s džemom, šišky podľa hrnčekového receptu aj bez kysnutia

Vyberte si jeden z receptov podľa toho, čo hľadáte, a pustime sa do toho:

1. Overený recept na domáce šišky s džemom 

Ingrediencie:

  • 700 g polohrubej múky
  • 35 g čerstvého droždia
  • 300 ml mlieka
  • 70 g roztopeného masla
  • 5 pl práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 celé vajíčko
  • 3 žĺtka
  • štipka soli
  • 50 ml rumu
  • nastrúhanú pomarančovú alebo citrónovú kôru (voliteľné)
  • 500 ml oleja na vyprážanie
  • Džem na plnenie

Postup:

  1. Z mlieka odoberieme asi 100 ml, pridáme 1 PL cukru a zahrejeme na vlažnú teplotu. Pozor ale, aby nebolo príliš teplé. Pridáme doň droždie, zamiešame a jemne poprášime múkou. Prikryjeme, dáme na teplé miesto a necháme vykysnúť.
  2. Roztopíme si maslo a necháme ho ochladiť. V mise zmiešame múku a práškový aj vanilkový cukor, soľ a všetko dobre premiešame. Zvyšné mlieko zahrejeme.
  3. Keď kvások vykysne, pridáme ho k múke a cukru. Do misy ďalej pridávame vajíčka, rozpustené maslo a zohriate mlieko. Z toho vypracujeme vláčne cesto.
  4. Na konci pridáme rum a prípadne nastrúhanú pomarančovú či citrónovú kôru a všetko spolu znovu dobre premiesime. Cesto prikryjeme a necháme nakysnúť približne 40 minút.
  5. Vykysnuté cesto rozvaľkáme od oka na hrúbku prsta a formičkou vykrajujeme okrúhle šišky. Do vykrojeného cesta môžeme buď koncom varechy alebo štamprlíkom urobiť jamky, ktoré neskôr vyplníme džemom. Šišky ešte zakryjeme utierkou a necháme postáť aspoň 20 až 25 minút, aby ešte vykysli.
  6. V hrnci rozohrejeme dostatočné množstvo oleja na cca 170 °C, stiahneme na nižší plameň a položíme šišky do oleja vrchnou stranou dolu. Prikryjeme pokrievkou a pečieme asi 1,5 až 2 minúty.
  7. Následne ešte otočíme na druhú stranu a pečieme už v odkrytom hrnci približne 1 minútu. Je dôležité, aby sa šišky piekli na miernejšom ohni, aby boli rovnomerne prepečené.
  8. Upečené šišky vyberieme na papierovú utierku, alebo necháme odkvapkať na mriežke, aby sa odstránil nadbytočný tuk a plníme džemom či inou obľúbenou náplňou.
Šišky bez kysnutia recept

2. Hrnčekový recept na šišky s džemom

Ingrediencie:

  • 4,5 hrnčeka múky
  • 1 hrnček vody
  • 1 hrnček mlieka
  • 4 lyžice rastlinného oleja
  • 1 balenie sušeného droždia
  • 2 lyžice cukru
  • 1 malá lyžička soli
  • Olej na vyprážanie
  • Práškový cukor a džem na plnenie

Postup:

  1. V miske spolu rozmiešame vlažné mlieko, vodu, cukor a droždie. Následne do nej pridávame postupne múku a ostatné prísady. Zo surovín vypracujeme hladké cesto.
  2. Vypracované cesto vyformujeme do tvaru bochníka a vložíme do misky, ktorú prikryjeme a necháme nakysnúť.
  3. Po vykysnutí cesta (niekedy stačí aj 40 minút) ho položíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na 5 až 6 mm.
  4. Z cesta vykrojíme pekné okrúhle šišky. V strede môžeme vytvoriť jamky, aby džem na šiškách lepšie držal a necháme pod utierkou ešte chvíľku kysnúť.
  5. Na panvici alebo v hrnci rozpálime olej a šišky pečieme z oboch strán do zlatista.
  6. Papierovou utierkou odstránime vonkajší tuk, posypeme práškovým cukrom a plníme obľúbeným džemom.
Tvarohové šišky recept Canva

3. Recept na rýchle tvarohové šišky bez kysnutia

Ingrediencie:

Postup:

  1. Najprv v mise zapracujeme múku, tvaroh, vajíčka, cukor, soľ, rum, sódu, citrónovú kôru a cesto preložíme na drevenú podložku.
  2. Necháme ho odležať približne 15 minút.
  3. Následne ho rozvaľkáme asi na 5 mm a z cesta vykrojíme šišky.
  4. Do vykrojených šišiek urobíme malé jamky na džem či inú náplň podľa chuti.
  5. Zohrejeme olej na 170 stupňov, po vhodení šišiek do horúceho oleja by mali začať pekne narastať a naberať na objeme, aby boli krásne oblé. 
  6. Necháme opiecť z oboch strán po 1 až 1,5 minúte a následne odsajeme olej papierovou utierkou.
  7. Na vrchu ozdobíme džemom, šľahačkou či kakom a tvarohové šišky sú hotové!

Chýbajú vám doma ingrediencie na prípravu receptu? Nezabudnite, že naša Kupino hliadka pre vás každý deň zhromažďuje tie najvýhodnejšie ponuky stoviek obľúbených produktov, aby ste pri nákupoch čo najviac ušetrili. Hľadáte mlieko v akcii? Chcete vedieť, či akcia na olej v Tescu eštes tále platí? Čakáte, kde zlacnie múka? Zistime to za vás! Vy si už len užijete domáce šišky za výhodnú cenu. Dobrú chuť!

Zdieľať:

Aktuálne letáky

Dráčik leták –⁠ nový katalóg
Dráčik aktuálny leták - Barbie Dreamtopia
Dráčik
Dráčik leták –⁠ nový katalóg
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
Coop Jednota akčný leták - Pivo Pilsner Urquell v akcii
COOP Jednota
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
Jysk leták – aktuálna ponuka
Jysk aktuálny leták - Záhradný nábytok
Jysk
Jysk leták – aktuálna ponuka
Lidl leták –⁠ akciová ponuka
Lidl online leták - Akcia na pivo Budweiser Budvar
Lidl
Lidl leták –⁠ akciová ponuka
OBI leták –⁠ akčná ponuka
OBI aktuálny leták - Letná záhrada
OBI
OBI leták –⁠ akčná ponuka
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
101 drogerie aktuálny leták
101 drogerie
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
Billa leták online –⁠ aktuálny od stredy
Billa hlavný akciový leták
Billa
Billa leták online –⁠ aktuálny od stredy
Tesco leták – akciová ponuka
Tesco leták - Hypermarket
Tesco
Tesco leták – akciová ponuka
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
Metro aktuálny leták - Maloobchod
Metro
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
Kaufland leták na tento týždeň
Kaufland leták Čadca
Kaufland
Kaufland leták na tento týždeň