Kupino aplikácia
Zadarmo v Google Play
Ako odštartovať fašiangovú sezónu u vás doma? No predsa tradičnými domácimi šiškami s džemom! Hľadáte ten správny recept na šišky, ktoré sú ľahké ako obláčik? Chcete vyskúšať jednoduchšiu verziu bez kysnutia alebo hrnčekovú metódu? Prinášame vám tie najlepšie tipy a recepty na to, ako pripraviť domáce šišky, na ktoré len tak ľahko nezabudnete. Stačí si vybrať jeden z našich overených receptov a príprava sa môže začať.
Ešte predtým než sa vrhnete do pečenia, prečítajte si naše desatoro správnej prípravy, aby vám recept na šišky vyšiel na prvýkrát:
Pri príprave šišiek je veľmi dôležitá samotná predpríprava. Tú nepodceňte, ak chcete vykúzliť tie najlepšie domáce šišky. Pred začiatkom ich prípravy si múku, vajcia, maslo a tuk vyberte aspoň pol hodinu vopred, aby sa suroviny stihli zohriať na izbovú teplotu.
V prípade, že sa neviete rozhodnúť, ktorý z receptov na domáce šišky vybrať, skvelou pomôckou pre vás môže byť počet vaječných žĺtkov v recepte. Čím viac ich v recepte na šišky bude, tým je kysnuté cesto jemnejšie, lahodnejšie a mäkkšie. Na pol kila múky v ceste sa v niektorých receptoch pridávajú 4 žĺtky, no v receptároch nájdete aj recepty s 8 žĺtkami – takéto recepty sú už zárukou lahodnosti.
Pri príprave cesta je dôležité dodržať správny pomer droždia a múky, aby cesto správne vykyslo a nebolo až príliš cítiť kvasnicami. Ideálne dávky sú pol na pol, teda polovica kocky droždia na pol 500 g múky.
Pri príprave cesta na šišky by sme sa mali držať dôležitej zásady. Menej múky je viac a základom je cesto dobré premiesiť, aby bolo ľahké. Hoci sa vám môže zdať lepkavé, nepridávajte do cesta ďalšiu múku, ale skúste ho ešte premiesiť a nechajte vykysnúť. S múkou by cesto oťaželo a príliš stuhlo.
Ak si chceme pripraviť neplnené šišky, môžeme ich dochutiť aj ozdobiť džemom či penou z ušľahaných bielkov a džemu, na ktorý nám postačí jednoducho vytvorená jamka v ceste. Dôležité je si urobiť do vykrojených šišiek jamky napríklad maličkým pohárikom ešte pred ich pečením. Pridanie džemu na záver bude o to jednoduchšie.
Pri výbere oleja zvoľte radšej ten kvalitnejší určený na vyprážanie, ktorý sa neprepaľuje ani pri vysokých teplotách. Hoci sa šišky smažia krátko, vyprážajú sa na niekoľko várok, preto je kľúčová voľba kvalitného oleja, ktorý si zachová čistotu a stálu neutrálnu vôňu aj pri dlhodobom zahrievaní.
Aby sa šišky dobre prepiekli a po obvode v strede šišiek ostal bledší pás, je potrebné ich piecť skutočne v plnom hrnci oleja či iného tuku. Mali by tak doslova plávať, aby boli rovnomerne a dobre prepečené.
Olej či masť rozohrievame postupne na miernejšom stupni či plameni, pričom maximálna teplota nesmie prekročiť 170 °C. Na uľahčenie sledovania teploty môžete využiť kuchynský teplomer. Ak by ste ich vsádzali do oleja s nižšou teplotou, dostatočne by nenarástli, nasali by do seba príliš mnoho tuku, stratili ľahkosť a predčasne stvrdli.
Keď má olej či tuk správnu teplotu, šišky pečieme tak, aby mali dostatok miesta a navzájom sa o seba neopierali. Prikryjeme ich pokrievkou a samotné pečenie by malo trvať 1,5 až 2 minúty. Ak je spodná časť upečená do zlatohneda, vieme, že sú dostatočne prepečené a môžeme ich obrátiť. Druhú stranu už opekáme o niečo kratšie v otvorenom hrnci.
Nakoniec šišky necháme odkvapkať alebo položíme na papierový obrúsok, aby sa odsal nadbytočný tuk. Nezabudnite na to, že najlepšie šišky sú vždy čerstvo upečené. Ohrievanie veľmi neodporúčame. Vtedy už strácajú svoju lahodnosť.
Vyberte si jeden z receptov podľa toho, čo hľadáte, a pustime sa do toho:
Ingrediencie:
Postup:
Ingrediencie:
Postup:
Ingrediencie:
Postup:
Chýbajú vám doma ingrediencie na prípravu receptu? Nezabudnite, že naša Kupino hliadka pre vás každý deň zhromažďuje tie najvýhodnejšie ponuky stoviek obľúbených produktov, aby ste pri nákupoch čo najviac ušetrili. Hľadáte mlieko v akcii? Chcete vedieť, či akcia na olej v Tescu eštes tále platí? Čakáte, kde zlacnie múka? Zistime to za vás! Vy si už len užijete domáce šišky za výhodnú cenu. Dobrú chuť!