1. Kupino.sk
  2. Články
  3. 20 overených rád ako pripraviť dokonalé vianočné medovníky

20 overených rád ako pripraviť dokonalé vianočné medovníky

Ako upiecť najlepšie medovníčky Canva

Zdieľať:

Či sa už medovníčky chystáte piecť tento rok prvýkrát alebo vám k dokonalosti vášho receptu chýba už len krôčik, ste na správnom mieste. Spojili sme hlavy dokopy s gazdinkami po celom Slovensku a spísali pre vás všetky praktické tipy a zásady, vďaka ktorým budú vaše vianočné medovníky tento rok dokonalé.

Ako dlho piecť medovníky? Použiť med z obchodu? Ako ma vyzerať cesto? Práškový alebo krupicový cukor? Otázok je veľa a času málo, tak sa vrhnite ma to! Sľubujeme, že ak pri pečení tento rok dodržíte nasledujúce zásady, výsledkom budú tie najlepšie vianočné medovníky, ktoré ste kedy upiekli.

Tip 1: Medovníčky začnite piecť mesiac dopredu

Aby stihli vianočné medovníčky dobre zmäknúť, mali by ste ich začať piecť už koncom novembra alebo začiatkom decembra. Doprajete im tak aj dostatočný čas na to, aby sa spojili všetky chute a vône korenia. Navyše, ak sa vám náhodou prvá várka nevydarí, máte stále čas na „opravný termín“.

Tip 2: Sypké ingrediencie nezabudnite preosiať

Všetko sypké, čo budeme pridávať do medovníkového cesta, odporúčame najprv preosiať. Pomôžete tým múku, kypriaci prášok, práškový cukor či medovníkové korenie lepšie nakypriť a prevzdušniť, čo sa odrazí na výslednej lahodnej chuti medovníčkov.

Tip 3: Na cesto zvoľte hladkú múku T 650

Na prípravu medovníkov zvoľte hladkú múku. To, či siahnete po pšeničnej alebo ražnej, je už na vás. Hladkú múku 00 Extra na medovníky radšej nepoužívajte, ťažšie sa s ňou pracuje. Rovnako ako ďalšie ingrediencie, múka by mala byť izbovej teploty, preto ju vopred vyberte zo špajze, prípadne nechajte na chvíľu ohriať v teplej miestnosti.

Tip 4: Použite staršiu múku

Ak doma pečiete pravidelne a máte v kuchyni odloženú staršiu múku, ktorú ste ešte nestihli využiť, terau je ten správny čas. Staršia múka (tri a viac mesiacov po dátume výroby) obsahuje menej vlhkosti, preto je na prípravu medovníčkov vhodnejšia.

Tip 5: Cesto sa drobí alebo lepí. Čo s tým?

Ak sa cesto pri spracovaní drobí, pridajte bielko alebo vajce. Ak sa prípadne lepí, pridajte trošku viac múky. Cesto musí byť akurát, aby sa medovníčky upiekli rovnomerne.

Najlepšie tipy na vianočné medovníčky Canva

Tip 6: Používajte len práškový cukor

Na osladenie zvoľte jednoznačne práškový cukor a pokiaľ možno čo najjemnejší. Jemnosť cukru sa oplatí vyskúšať kúpou viacerých značiek a otestovať ich vopred. Jemnosť cukru oceníte najmä pri príprave polevy, keďže prípadné drobné kryštáliky by mohli robiť neplechu pri zdobení.

Tip 7: Vôňu robí fenikel, aníz a klinčeky

Ak ste sa už v minulosti sklamali a vaše medovníky nevoňali tak, ako ste si predstavovali, urobte si vlastné perníkové korenie. Budú vám na to stačiť 3 prísady, a to fenikel, aníz a klinčeky. Niektoré gazdinky používajú aj vanilku, badián, škoricu, zázvor či muškátový oriešok. Nezabudnite aj tieto koreniny poriadne premiešať a preosiať. Mletie korenín odporúčame na elektrickom mlynčeku na kávu a pomlieť ich tesne pred pridaním do cesta, aby nestratili svoju intenzitu.

Tip 8: Medovníky nakyprite sódou bikarbonou

Aby boli medovníčky správne nadýchané, použite jedlú sódu bikarbónu alebo uhličitan amónny, tzv. cukrárske droždie. V prípade, že doma nemáte ani jedno z toho, na liate medovníčky môžeme použiť aj klasický prášok do pečiva. Pred použitím kypridla ho nezabudnite preosiať.

Tip 9: Pozor na bubliny v ceste

Aby sa nám pri pečení nezačali tvoriť na medovníkoch bubliny, je potrebné, aby bolo kypridlo dostatočne rozmiešané. Dajte si preto záležať a poriadne premiešajte všetky ingrediencie.

Tip 10: Pre silnešiu arómu použite tmavý včelí med

Ďalšou dôležitou zložkou medovníkov je samotný med. Vyberať by ste mali z kvalitného a v tomto prípade najmä tekutého medu. Môžete použiť či už tmavý alebo svetlý, vždy však používajte včelí med. Tmavý známy ako lesný med zvykne byť aromatickejší, preto voľba závisí na vás. Ak máte radi med, aróma tmavého medu bude určite silnejšia.

Vykrajovanie vianočných medovníkov Pexels

Tip 11: Mlieko, maslo a med nezabudnite ohriať

Med, maslo a mlieko spolu ohrejte, aby med prijal potrebné množstvo múky. Liter medu váži 1,41 kg a naopak 1 kg medu má obsah 710 ml. Nikdy nenahradzujte med v medovníkoch žiadnym sirupom. Inak upečené medovníčky nezmäknú a nebudú chutiť tak, ako by mali!

Tip 12: Cesto sa nesmie lepiť

Správne vypracované cesto na medovníky by sa nemalo lepiť. Jeho lepivosť závisí aj od druhu medu, múky a veľkosti vajec. V prípade, že sa cesto lepí, stačí, ak pridáte trochu múky. Keď má cesto ideálnu konzistenciu, zakryte ho potravinárskou fóliou alebo vlhkou utierkou (aby nevyschlo) a uložíme do chladničky odpočinúť.

Tip 13: Rozvaľkané cesto nikdy neprevraciame

Keď si cesto chvíľu odpočinie, množstvo cesta po častiach odoberte a rozvaľkajte ho na placku. Rozvaľkanú placku nikdy neprevracajte, pretože pomúčený povrch medovníka po upečení môže prihorieť a zle sa zdobí.

Tip 14: Na plech ukladajte medovníky len podobnej veľkosti

Na pripravený plech rozložte medovníčky v rovnakej veľkosti, aby sa upiekli rovnomerne. Pri ich ukladaní nezabudnite na dostatočné medzery, aby sa vám medovníky nezliali do jednej veľkej vianočnej pohromy. Ak vám pri pečení pomáhajú deti a vytvoríte spolu špeciálne postavičky alebo iné výtvory vo väčšej veľkosti, upečte ich radšej osobitne. Väčšie perníčky budú potrebovať na upečenie viac času.

Tip 15: Aby sa medovníky neroztiekli

Než dáme medovníky piecť, ešte raz skontrolujeme či nehrozí, že sa nám medovníky roztečú. Cesto nesmie byť príliš riedke, netreba to prehnať s vymastením plechu a rúra musí byť dostatočne vyhriata. Pri výrobe cesta dajte tiež pozor na suroviny. Nedostatočne tekutý med či zle navážené množstvo kypridla môžu tiež prispieť k zlej konzistencii výsledných perníčkov.

20 zásad ako upiecť výborné medovníky Pexels

Tip 16: Dĺžku pečenia odrzkadľuje farba

Na otázku ako dlho piecť medovníky väčšina gazdiniek odpovie „tak akurát“. Ani my nemáme 100% overený tip, ktorý bude platiť v každej kuchyni. Všeobecne platí, že čím sú medovníky hrubšie, tým nižší stupeň pečenia vyžadujú, aby sa nespálili a rovnomerne upiekli.

Veľa tiež závisí od vašej rúry, ktorú nezabudnite dobre predhriať. Preto ak ste pečenie medovníkov ešte neskúšali, urobte si malú testovaciu várku. Medovníky sú zo zásady hotové do 5 minút (pri teplote 175 - 200 °C), takže výsledok si budete vedieť rýchlo overiť.

Tip 17: Upečené medovníky dajte preč z plechu ešte za horúca

Keď medovníčky chytajú správnu farbu, vytiahnite plech z rúry a ešte horúce ich dajte z plechu dole nožom alebo špachtľou a uložte ich na rovnú dosku. Hneď na to ich štetcom natrite glazúrou zo žĺtka alebo rozšľahaného vajíčka. (Len v prípade, že sa ich nechystáme zdobiť polevou)

Tip 18: Poleva na medovníky musí byť hladká

Ak medovníčky radi zdobíte, polevu na medovníky miešajte ručne a pridajte trochu citrónovej šťavy. Len tak bude poleva hladká a nebude peniť. Či je poleva dostatočne hustá zistíte tak, že ak do nej spravíte rez nožom, ostane v nej ryha.

Tip 19 : Pre lesk potrite medovníky kým sú teplé

Ak máte radi jednoduchosť a medovníčky nezvyknete zdobiť polevou, postačí ich potrieť rozšľahaným vajíčkom. Urobte to ešte za horúca, aby sa glazúra dobre chytila.

Tip 20: Udržte medovníky mäkké a vláčne

Správne skladovanie medovníčkov môže výrazne predĺžiť ich trvanlivosť. Čo robiť, aby medovníky zmäkli? Ak ich pripravíte v dostatočnom predstihu, tak prakticky nič. Stačí, ak medovníčky dobre uskladnite v akejkoľvek uzatvárateľnej nádobe a počkáte pár týždňov, kým zmäknú. Ak pripravujete medovníky tesne pred Vianocami, vložte ich do nádoby a pridajte k ním kôrku z chleba. Tá pomôže celý proces mäknutia trošku urýchliť.

Ako to je u vás doma? Pečiete už medovníky v plnom prúde alebo ešte len zhromažďujete potrebné ingrediencie? Ak vás vianočné pečenie ešte len čaká, nezabudnite si prelistovať najnovšie letáky obľúbených supermarketov, v ktorých nájdete všetky aktuálne akcie a skontrolujete si výhodné ceny vo vašom okolí. Veľa šťastia pri pečení!

Zdieľať:

Aktuálne letáky

OBI leták –⁠ akčná ponuka
OBI akciový leták - Von za zábavou
OBI
OBI leták –⁠ akčná ponuka
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
Coop Jednota akčný leták - Pivo Krušovice v akcii
COOP Jednota
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
101 drogerie aktuálny leták
101 drogerie
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
Kaufland leták na tento týždeň
Kaufland leták Čadca
Kaufland
Kaufland leták na tento týždeň
Lidl leták –⁠ akciová ponuka
Lidl online leták - Vyrobené v Českej republike
Lidl
Lidl leták –⁠ akciová ponuka
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
Metro aktuálny leták - Maloobchod
Metro
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
Tesco leták – akciová ponuka
Tesco akciový leták - Hypermarket
Tesco
Tesco leták – akciová ponuka
Jysk leták – aktuálna ponuka
Jysk aktuálny leták
Jysk
Jysk leták – aktuálna ponuka
Dráčik leták –⁠ nový katalóg
Dráčik aktuálny leták - Barbie Dreamtopia
Dráčik
Dráčik leták –⁠ nový katalóg
Billa leták online –⁠ aktuálny od stredy
Billa hlavný leták
Billa
Billa leták online –⁠ aktuálny od stredy