1. Kupino.sk
  2. Články
  3. Čo s ovocím a zeleninou na konci leta? Inšpirujte sa, ako zužitkovať posledné dary našich záhrad

Čo s ovocím a zeleninou na konci leta? Inšpirujte sa, ako zužitkovať posledné dary našich záhrad

juefraphoto / Shutterstock.com

Zdieľať:

Aj vám toto leto ubehlo tak rýchlo? Ani sme sa nenazdali a pomaličky tu máme začiatok jesene. Ak ste si ešte nestihli spracovať všetko ovocie či zeleninu z vašej záhrady, prinášame niekoľko tipov, ako ich zužitkovať alebo predĺžiť ich trvácnosť a čerstvosť. Ak chcete mať aj po letnej sezóne po ruke chuť ovocia či zeleniny, poradíme vám ako na to!

Zo sliviek si pripravte výborný koláč s posýpkou

Slivky sú skvelým zdrojom vlákniny a množstva prospešných látok a vitamínov. Dajú sa zavariť na kompót alebo spracovať na džem. Najviac dobrých látok z nich však získate, ak ich hodíte ešte čerstvé na koláč. Kto by dokázal odolať poctivému slivkovému koláču s posýpkou?

Máme pre vás jednoduchý a rýchly recept, s ktorým jednoznačne potešíte vašich blízkych a ešte aj využijete aktuálnu čerstvú úrodu. Najlepšie si ho vychutnáte s priateľmi pri posledných letných lúčoch slnka.

Ako pripraviť rýchly slivkový koláč s posýpkou

  1. Vo veľkej mise zmiešame 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček práškového cukru, pol hrnčeka roztopeného vychladnutého masla, 2 vajíčka, 2 hrnčeky mlieka a 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva.
  2. Postupne premiešavame a z ingrediencií vznikne ľahké cesto. Vyšší plech alebo tortovú formu následne potrieme maslom a vysypeme hrubou múkou. Do plechu rovnomerne nalejeme a rozotrieme pripravené cesto.
  3. Slivky pokrájame na väčšie kúsky a poukladáme na cesto. Môžete ich bohato rozložiť po celej ploche cesta.
  4. Na záver si len pripravíme posýpku z 1 hrnčeka masla, krupicového cukru a hrubej múky. Všetko spolu zmiešame a vytvorenou hmotou posypeme koláč.
  5. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 30 minút.

Maliny, černice či ríbezle si zamrazte

Ak máte vo vašej záhrade prebytok týchto sladkých plodov a neviete, čo s nimi, prípadne milujete ovocie v každom ročnom období, urobte si zásoby aj na zimu. Maliny či černice starostlivo opláchnite, vysušte a zamrazte v plastových krabičkách.

Chutné a zdravé raňajky si tak pripravíte kedykoľvek. Stačí, ak zmiešate biely jogurt s malinami a müsli alebo si ovocie hodíte do vášho obľúbeného smoothie a váš deň bude hneď krajší.

Z hrušiek si pripravte lahodný kompót

Babie leto sa už tradične spája s hruškovou oberačkou. Hrušky sú výborné nielen čerstvé, ale aj v kompóte, ktorý si pripravíte veľmi ľahko. Základnou zásadou je, aby hrušky určené na kompót neboli príliš mäkké a prezreté. Vhodnejšie sú takmer zrelé, ale musia byť ešte tuhé.

Ako správne zavariť hrušky na kompót

  1. Hrušky najprv ošúpeme, rozpolíme, vyčistíme od jadrovníka.
  2. Následne ich vložíme do studenej vody spolu s kyselinou citrónovou. Na 1 liter pridáme približne 5 gramov kyseliny citrónovej. Hrušky si tak udržia krásnu svetlo-zlatú farbu.
  3. Ak sú hrušky dostatočne zrelé, predvariť ich nemusíme a môžeme ich poukladať do pohárov na zaváranie. Ak sú tvrdšie a potrebujú predvariť, vo veľkom hrnci s vodou ich na miernom ohni predvaríme, kým nezmenia svoju konzistenciu. Myslite však na to, že zaváraním v pohároch ešte zmäknú.
  4. Hrušky zalejeme nálevom, ktorý si pripravíme pridaním 0,55 kilogramu cukru do 1 litra vody. Ak máte radi chuť klinčekov a škorice, svojou vôňou hruškový kompót veľmi oživia a podčiarknu jeho chuť.
  5. Na záver naplnené poháre s hruškami a nálevom sterilizujeme pri teplote 90 °C po dobu 20 minút.

Tekvica na pečenie alebo ako výdatná krémová polievka

Viaceré odrody tekvice dozrievajú až koncom leta. Aj ony sú skvelým zdrojom nášmu telu prospešných látok. Tekvicu môžete spracovať rôzne, výborná je napríklad pečená s bylinkami alebo súčasťou chutného rizota či cestovín. Z tekvice si uvaríte aj veľmi dobrú krémovú polievku, ktorá pohladí vaše zmysly a dobre zasýti. K polievke sa výborne hodí napríklad aj bylinková bagetka či krutónky.

Výber je len na vás!

Zdieľať:

Aktuálne letáky

Jysk leták – aktuálna ponuka
Jysk leták – aktuálna ponuka
Billa leták online –⁠ aktuálny od stredy
Billa leták online –⁠ aktuálny od stredy
Kaufland leták na tento týždeň
Kaufland leták na tento týždeň
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
Teta drogerie leták na tento týždeň
Teta drogerie leták na tento týždeň
Lidl leták –⁠ akciová ponuka
Lidl leták –⁠ akciová ponuka
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
Tesco leták – akciová ponuka
Tesco leták – akciová ponuka
OBI leták –⁠ akčná ponuka
OBI leták –⁠ akčná ponuka