1. Kupino.sk
  2. Články
  3. Ako na jarné presádzanie: „Svokrine jazyky“ odpovedajú na vaše najčastejšie otázky

Ako na jarné presádzanie: „Svokrine jazyky“ odpovedajú na vaše najčastejšie otázky

Ako na jarné presádzanieFollowtheflow / Shutterstock.com

Zdieľať:

Je tu jar a s ňou prichádza ideálny čas potešiť vaše izbové rastlinky a presadiť ich. Aby sme o jarnom presádzaní nerozprávali len tak do vetra, prizvali sme si na pomoc odborníka na slovo vzatého – Jakuba z čarovného rastlinárstva „Svokrine jazyky“. Spolu s ním vám odpovieme na tie najčastejšie otázky, ktoré si pri presádzaní položil snáď každý presádzač-začiatočník.

Ak ste tím „hurá do presádzania“, tak vás vítame v rodine. Vaše izbové rastlinky sa už určite nevedia dočkať, kedy im vdýchnete nový život, no na to, aby ste urobili vašu domácu džungľu šťastnou, by ste sa mali držať niekoľkých pravidiel.

Ako presádzať?

Do akého kvetináča?

Čo si potrebujete na presádzanie nakúpiť?

... na tieto aj ďalšie otázky sme si dnes posvietili spolu s profesionálnymi rastlinármi Svokrine jazyky. Pripravení? Poďme na to:

Otázka 1: Musím izbové rastliny presádzať?

Áno, určite je vhodné raz za čas rastlinku presadiť a dopriať jej tak „nový začiatok“. Zo zeminy sa totiž po nejakom čase stratia živiny, ktoré rastlina potrebuje pre zdravý rast a šťastné korene, a je potrebné ich doplniť.

Zemina taktiež zvykne časom stvrdnúť, čo následne znemožňuje dôkladné polievanie rastliny (voda sa tým pádom nedostane do vnútra zeminy, ale stečie po vnútorných okrajoch kvetináča rovno dole do podmisky).

A v neposlednom rade je to aj dobrá prevencia voči škodcom, prípadne ak tam nebodaj už sú, je potrebné hneď rastlinu presadiť do nového, čistého substrátu.

Otázka 2: Ako viem kedy rastlinu presadiť? Stačí iba raz do roka na jar?

Ideálne raz do roka, no ak to nie je možné, tak aspoň raz za dva roky.

Najlepšie ročné obdobie na presádzanie je určite jar, keď je už teplejšie počasie, ale ešte pred letom, kedy má väčšina rastlín obdobie rastu alebo kvitnutia (vtedy nie je dobré s nimi manipulovať).

Ďalším dôležitým ukazovateľom sú korene rastliny. Ak sa už ťahajú von zospodu kvetináča, určite treba rastlinku presadiť do väčšieho – aby mali korene viac miesta.

Pozor, nie však do príliš veľkého kvetináča! V tom prípade by rastlina musela sústrediť celú svoju pozornosť na zakoreňovanie namiesto rastu nových listov.

Otázka 3: Čo potrebujem na presádzanie? Vytvorte si váš nákupný zoznam

Keď už prišiel čas na jarné presádzanie aj u vás doma, najdôležitejších krokom je príprava všetkých pomôcok, ktoré budete pri práci potrebovať. Urobte si zoznam a zadovážte si všetko potrebné vopred, aby ste pri presádzaní mali všetko po ruke a neurobili si doma zbytočný neporiadok.

Pri jarnom presádzaní nezabudnite na nasledovné:

  • Substrát
  • Hrubý štrk, kamienky alebo hlinené črepy na drenáž
  • Perlit
  • Kvetináče
  • rukavice
  • Nožnice
  • Hubka alebo mäkká utierka
  • Tyčky a upevňovací drôt na väčšie rastlinky
  • Konvička s vodou

Otázka 4: Keramika, terakota, plast – Ako vybrať správny kvetináč?

Ideálny kvetináč je taký, ktorý má zospodu drenážnu dierku, cez ktorú pri polievaní vytečie voda do podmisky. Prebytočná voda z podmisky sa dá potom ľahko vyliať von a nemusíme sa tak báť, že korene rastliny budú stáť vo vode. Po čase by totiž mohli zhniť.

Zásadný rozdiel medzi terakotovým a plastovým kvetináčom je schopnosť udržiavať vlhkost v pôde. Terakotový kvetináč „dýcha“ a často aj nasáva vodu z pôdy – to znamená, že pôda sa nám v ňom rýchlejšie vysuší.

Naopak, plastový kvetináč „nedýcha“ a udržiava pôdu vlhkú oveľa dlhšie.

To, aký druh kvetináča máme, je v podstate jedno. Treba si len ustrážiť frekvenciu polievania.

Napríklad kaktusy a sukulenty nemajú radi vlhkú pôdu a tým pádom sú menej vhodné do plastových kvetináčov. Zato exotické druhy rastlín pochádzajúce z dažďových pralesov sú spokojné v mokrejšej pôde, a preto je pre nich ideálny plastový kvetináč.

Otázka 5: Môžem rastlinu presadiť do rovnakého kvetináča?

Áno, je to v poriadku, ale iba ak sa korene ešte neťahajú von, t.j. nepotrebujú viac miesta. To isté platí pri škodcoch. Ak sa nejaké v starom kvetináči nájdu, v takom prípade je potrebné kvetináč najskôr poriadne umyť jarovou vodou.

Ak sa vašej rastlinke počas roka v kvetináči naozaj darilo a začína jej byť tesno, spravidla platí, že nový kvetináč by mal byť o 3-4 cm väčší ako ten súčasný.

Naopak pri starých rastlinách, ktoré máte vo veľkých kvetináčoch, alebo pri mladých rastlinách presádzať neodporúčame. Stačí, ak im na jar z kvetináča odoberiete zeminu do hĺbky 3-6 cm, a nahradíte ju novým substrátom.

Otázka 6: Ako vybrať správnu zeminu (substrát)?

Najbezpečnejšou voľbou pre bežných rastlinárov je jednoducho „substrát na izbové rastliny“. Ten obsahuje všetky potrebné živiny pre zdravý rast rastliny.

Samozrejme však existujú aj iné druhy substrátov pre konkrétne druhy rastlín. Napríklad:

  • špeciálny (vzdušnejší) substrát pre kaktusy a sukuletny,
  • substrát pre orchidey,
  • alebo aj substrát pre výsev a množenie, napr. ak chcete zasadiť nejaký zakorenený odrezok.

V každom prípade neodporúčame na substráte šetriť. Lacnejšie verzie totiž môžu obsahovať nemilé prekvapenie v podobe pôdnych škodcov, a nemajú toľko živín ako kvalitnejšie substráty.

VEDELI STE, ŽE: Napríklad profesionáli a zberatelia si preto nakupujú jednotlivé zložky zvlášť a z nich si potom pripravia substrát vhodný pre konkrétnu rastlinu.

Otázka 7: Ako dlho po presadení vydrží rastlina bez hnojenia?

V substrátových zmesiach, ktoré bežne nakúpite v obchodoch, je v súčasnosti všetko, čo rastlina potrebuje. Vďaka tomu po presadení ju netreba hnojiť aspoň dva mesiace.

Po uplynutí dvoch mesiacov je ideálne používať hnojivo cca raz za dva až tri týždne (v závislosti od druhu rastliny). Hnojivo však používame iba počas rastového obdobia, ktoré je zvyčajne od jari do jesene.

Otázka 8: Ako postupovať pri presádzaní

Aby sme nezabudli na tú najdôležitejšiu časť, na záver si zhrnieme ako postupovať pri samotnom presádzaní. Jasné, každý má svoju techniku a proces, ktorým sa riadi, no toto je 6 základných krokov, vďaka ktorým jarné presádzanie zvládnete ako profík.

KROK 1: Príprava

Predtým ako začnete si pripravte všetky pomôcky tak, aby ste ich mali po ruke. Rastlinky, ktoré idete presádzať asi hodinu pred samotným začiatkom polejte.

Ak idete presádzať do kvetináčov z terakoty, namočte ich večer pred presádzaním do vody. Ako sme si už povedali skôr, terakotové kvetináče nasávajú vodu z pôdy a váš nový substrát by mohli rýchlo vysušiť. Navhlčením kvetináča tak zabezpečíte, že presadená rastlinka bude mať v novej zemine po presťahovaní dostatočne vlhké prostredie.

KROK 2: Sťahovanie

Rastlinku opatrne vytiahnite z pôvodného kvetináča, tak aby sa nepoškodila. To, že rastlinku pred presádzaním polejete, by malo vyberanie z kvetináča uľahčiť

KROK 3: Odstránenie starej zeminy

Rukami alebo vidličkou jemne odstráňte prebytočnú zeminu okolo korienkov. Ak ste rastlinku nepresádzali už dlhšie, odstráňte aj odumreté korienky.

KROK 4: Príprava nového kvetináča

Na rad prichádza príprava nového domova pre vašu rastlinku. Na dno kvetináča položte drenážnu vrstvu – štrk, kamienky alebo hlinené črepiny – podľa toho, čo ste si pripravili. Drenážna vrstva ochráni korienky vašej rastlinky pred tým, aby zhnili, a zabezpečí optimálny príjem vody.

KROK 5: Čerstvý substrát

Keď máte hotovú drenážnu vrstvu, nasypte na ňu menšiu vrstvu zeminy a položte rastlinku. Priestor okolo korienkov vyplňte zeminou a opatrne ju zatlačte rukami, aby sa substrát dobre usadil.

KROK 6: Zálievka

Posledným krokom je čerstvá dávka vody. Rastlinku zalejte dostatočným množstvom vody, aby sa v novom kvetináči dobre udomácnila. Pozor, toto neplatí o kaktusoch a sukulentoch – pri nich tento posledný krok vynechajte a polejte ich až pri ďalšom kole zálievky, ktorú budete robiť o 1-2 týždne.

A je to! Ak ste sa dočítali až na koniec nášho poradcu, tak ste pripravení na jarné presádzanie ako profík. Ďakujeme našim rastlinkárom z obchodíku Svokrine jazyky za odborné rady a tipy na presádzaciu sezónu a veríme, že aj vďaka ním bude pre vás tento rok presádzanie hračka. Teraz už len pripraviť nákupný zoznam a môžeme sa pustiť do presádzania!

Zdieľať:

Aktuálne letáky

COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
Coop Jednota noviny - Supermarket
COOP Jednota
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
Jysk leták – aktuálna ponuka
Jysk leták
Jysk
Jysk leták – aktuálna ponuka
Tesco leták – akciová ponuka
Tesco leták - Hypermarket
Tesco
Tesco leták – akciová ponuka
Kaufland leták na tento týždeň
Kaufland leták Čadca
Kaufland
Kaufland leták na tento týždeň
Dr.Max leták aktuálny + budúcí týždeň
Dr.Max leták
Dr.Max
Dr.Max leták aktuálny + budúcí týždeň
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
101 drogerie leták
101 drogerie
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
Billa leták online –⁠ aktuálny od stredy
Billa hlavný leták
Billa
Billa leták online –⁠ aktuálny od stredy
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
Metro leták - Maloobchod
Metro
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
OBI leták –⁠ akčná ponuka
OBI leták
OBI
OBI leták –⁠ akčná ponuka
Lidl leták –⁠ akciová ponuka
Lidl leták
Lidl
Lidl leták –⁠ akciová ponuka