1. Kupino.sk
  2. Články
  3. Dezinfikovať respirátor? Áno, ale iba v krajných prípadoch

Dezinfikovať respirátor? Áno, ale iba v krajných prípadoch

Dezinfikovať respirátor? Áno, ale iba v krajných prípadochJiri Hera / Shutterstock.com

Zdieľať:

Respirátory sú primárne určené na jedno použitie, nie vždy sme ale schopní toto pravidlo takto striktne dodržiavať, a to z rôznych dôvodov. V krajných prípadoch však existuje niekoľko postupov, ktoré dokážu životnosť respirátora a niečo predĺžiť. Poďme si ukázať, ako ho správne dezinfikovať

60 eur mesačne na respirátory pre celú rodinu?

Klasický respirátor vás dokáže 100% chrániť približne po dobu 4-8 hodín, čo v bežnom živote znamená 1 respirátor = 1 deň používania. Aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať ako problém, dlhodobé náklady na respirátory sa môžu vyšplhať na niekoľko desiatok eur.

Suma, ktorú by pri správnom používaní zaplatila za respirátory 4-členná rodina, je pri cene 0,49 eur za respirátor (aktuálna ponuka v obchodoch Lidl) presne 58,80 eur mesačne. Nehovoriac o celkovom nedostatku respirátorov v obchodoch, lekárňach a na internete, ktorý vznikol po zavedení nariadenia povinne nosiť respirátor od 3. marca 2021. V krajných prípadoch teda môže byť dezinfekcia respirátora nevyhnutným pohotovostným riešením.

Respirátor dezinfikujte iba v mimoriadnych situáciách

Rúška a respirátory sú určené na jedno použitie – čo sa prakticky dočítate na každom príbalovom letáku. To, ako dlho vydrží respirátor, záleží od množstva častíc v atmosfére uživateľa a na jeho dychovej frekvencii a intezite. V pokynoch na použitie teda doporučenie na dezinfekciu nenájdete, no v prípade núdze je lepšie respirátor dezinfikovať ako ho nosiť bez prestávky niekoľko dní či dokonca týždňov.

Pochopiteľne ideálnou možnosťou je zadovážiť si viac respirátorov a po použití jedného si vziať respirátor nový. Sám Úrad verejného zdravotníctva (UVZSR) doporučuje dezinfekciu respirátorov iba ako nevyhnutnú poslednú možnosť v prípade bezprostredného nedostatku osobných ochranných prostriedkov.

Zásady pri dezinfekcii respirátora, ktoré by ste mali dodržiavať

Existuje niekoľko spôsobov dezinfekcie, no pri všetkých je potrebné dodržiavať určité pravidlá a byť opatrní pri manipulácii s respirátorom. Niektoré spôsoby sú účinnejšie a dostupnejšie, iným je lepšie sa vyvarovať.

  • Myslite na to, že manipulovať s respirátorom musíte tak, aby ste sa nedotkli jeho prednej časti.
  • Aby ste nekontaminovali predmety vo svojom okolí, respirátor musíte vhodne položiť. Predná časť by sa nemala ničoho dotýkať.

1. Dezinfekcia respirátora v mikrovlnke

Pri dezinfekcii respirátora v mikrovlnnej rúre musíte byť obzvlášť opatrní – respirátor môže totiž v mikrovlnke vzbĺknuť. Aby ste tomu zabránili, je potrebné ho ešte pred vložením do mikrovlnky navlhčiť vodou (napríklad pomocou rozprašovača). Podľa výkonu v mikrovlnnej rúre potom respirátor ohrievajte po dobu maximálne 3-5 minút – a nespúšťajte ho z očí!

Pozor tiež na respirátory s kovovými časťami – tie do mikrovlnky v žiadnom prípade nedávajte.

2. Dezinfekcia respirátora v rúre

Sterilizácia rúška alebo respirátora v rúre je pravdepodobne tým najšetrnejším riešením. Podľa Českej lekárenskej spoločnosti stačí na sterilizáciu ohriať respirátor v teplovzdušnej rúre na 70 °C, a to na dobu 24 hodín.

3. Dezinfekcia ultrafialovým žiarením

Účinná je tiež dezinfekcia UV žiarením. Ak máte doma tzv. horské svetlo, môžete baktérie a vírusy zahubiť pomocou neho – dostatočný čas na sterilizáciu pod UV svetlom by mal byť 15 minút.

4. Dezinfekcia respirátora parou

Podľa dostupných informácií sa dá respirátor dezinfikovať aj parou, podobne ako sa dezinfikujú aj ostatné zdravotnícke pomôcky. Pri respirátoroch však hrozí riziko, že sa maska zdeformuje a nebude dobre sedieť na tvári, čo znamená nižšiu účinnosť. To sa rovnako potvrdilo v jednej holandskej štúdii, pri ktorej sa respirátory typu FFP2 zdeformovali pri teplote 134°C.

5. Chemické ošetrenie respirátorov doma

V domácom prostredí je na sterilizáciu možné tiež použiť dezinfekčné prípravky na báze alkoholu, ktoré zničia vírusy aj baktérie. Nezabúdajte však, že použitím tohto spôsobu sa zníži ochranná účinnosť respirátora.

6. Kúpte si respirátor na každý deň a po použití ho držte v karanténe

V krajnom prípade si môžete kúpiť viac respirátorov a rotovať ich. To znamená, že na každý deň použijete jeden, ktorý následne odložíte do papierového vrecúška a použite opäť najskôr po 5 dňoch. Dôležitá je pritom hygienická manipulácia a umytie rúk pred aj po sňatí respirátora. Existuje veľa druhov respirátorov a niekedy sa zdá, že je ťažké sa v nich vyznať. Prečítajte si aký respirátor vybrať, aby vás ochránil čo najúčinnejšie.

Poistite sa a kúpte si viac kusov do zásoby

Respirátory sa dnes našťastie predávajú v potravinách, lekárňach a v rôznych online obchodoch, takže možností ako si ich zadovážiť je viacero. Pozor však na podvodníkov – aj v tejto ťažkej dobe existuje množstvo falošných webových stránok, ktoré ponúkajú respirátory za výhodné ceny, no doručenia objednávky sa nedočkáte. Respirátory nakupujte vždy zo zdrojov, ktoré poznáte. V ponuke ich aktuálne nájdete napríklad v predajniach Lidl za 0,49 eur.

Aj napriek širokej dostupnosti môže byť neustále nakupovanie nových respirátorov pre mnohých z nás finančná záťaž. Aj keď by ste mali respirátory dezinfikovať iba v krajnej núdzi, vždy je lepšie nosiť ich takto ošetrené, ako chodiť von v jednom a tom istom niekoľko dní či týždňov.

Zdieľať:

Aktuálne letáky

Teta drogerie leták na tento týždeň
Teta drogéria leták
Teta drogéria
Teta drogerie leták na tento týždeň
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
101 drogerie leták
101 drogerie
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
Tesco leták – akciová ponuka
Tesco leták - Hypermarket
Tesco
Tesco leták – akciová ponuka
Jysk leták – aktuálna ponuka
Jysk leták
Jysk
Jysk leták – aktuálna ponuka
Billa leták online –⁠ aktuálny od stredy
Billa hlavný leták
Billa
Billa leták online –⁠ aktuálny od stredy
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
Coop Jednota noviny - Supermarket
COOP Jednota
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
Metro leták - Maloobchod
Metro
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
Lidl leták –⁠ akciová ponuka
Lidl leták
Lidl
Lidl leták –⁠ akciová ponuka
Kaufland leták na tento týždeň
Kaufland leták Čadca
Kaufland
Kaufland leták na tento týždeň
OBI leták –⁠ akčná ponuka
OBI leták
OBI
OBI leták –⁠ akčná ponuka