Kupino aplikácia
Zadarmo v Google Play
V obchodoch aktuálne nájdete rôzne druhy sezónnych tekvíc, ktoré sú plné vitamínov a zdraviu prospešných látok. Viete ale, podľa čoho vybrať tekvicu a ktorý typ sa najlepšie hodí na pečenie, polievku, k mäsu či do šalátov? V tom vám raz-dva poradíme!
Tekvice obsahujú minerály ako zinok, selén a vitamíny A, E a B, čím sa starajú o vaše zdravé a lesklé vlasy a pevné nechty. Dokonca pomáhajú pri zlepšovaní nálady, keďže ich konzumácia spúšťa produkciu serotonínu, teda hormónu šťastia.
Obchody sú aktuálne plné rôznych druhov tekvíc, ktoré vo vašej kuchyni môžete využiť na skutočné kulinárske umenie. Je však dobré, ak jednotlivé druhy tekvíc bližšie poznáte, aby ste ich vedeli správne zužitkovať.
S touto tekvicou má už nejedna kuchárka svoju skúsenosť. Ide o tekvicu guľatého tvaru strednej veľkosti a výraznej sýtooranžovej farby. Hokaido sa nelúpe, dá sa pokrájať na mesiačiky a ugrilovať. Jej výhodou je aj pevnejšia štruktúra, ktorá sa nerozpadá. Skvelo sa hodí aj k mäsu, cestovinám.
Môžete z nej urobiť aj polievku a nič tým nepokazíte. Hokaido varte aspoň 30 minút s kúskom chilli a ďalšími ingredienciami, rozmixujte a pripravte z nej jesennú vitamínovú bombu. Ak máte radi tekvicové placky, je na to rovnako vhodná. Fantázii sa pri nej medze nekladú. Z hokaida si pripravíte aj výborný tekvicový koláč na slano. Okrem toho, má veľmi nízku energetickú hodnotu, čo ocenia všetci, ktorí majú radi chutné a zdravé jedlo.
Táto tekvica je typická jemnou maslovou a sladkastou chuťou. Výhodou je, že obsahuje omnoho menej semienok, oproti ostatným druhom tekvíc. Aj preto z nej uvaríte výborné polievky, pyré či džemy, ale hodí sa aj ako príloha k mäsovým pokrmom. Do polievky pridajte mätu a uvidíte, ako zaujímavo oživíte jej chuť. Ak radi v kuchyni využívate svoju kreativitu, môžete ju pridať restovanú na bylinkách do cestovín či ochutiť korením a ugrilovať v rúre.
Ďalšou zaujímavou odrodou tekvíc je špagetová tekvica, ktorá sa skutočne po upečení rozpadá na dlhé vlákna pripomínajúce špagety. Tie môžete výborne využiť a pripraviť z nej lahodné tekvicové omáčky na špagety, pričom v zdravej alternatíve. Skvelo chutí aj v šalátoch či zapečená s ďalšími druhmi zeleniny.
Ak ochutnáte tekvicu Delicu, zistíte, že ide o skutočnú delikatesu. Je však potrebné ju po zbere nechať dozrieť, až kým sa jej farba nezmení na sivo-zelenú. Na povrchu zelená, po rozkrojení s oranžovou dužinou. Pred prípravou ju nepotrebujete lúpať, rovno ju môžete vložiť celú do rúry a piecť na cca 200 stupňov približne 15 až 20 minút. Po upečení ju ľahšie olúpete a môžete ju využiť ako prílohu k mäsu, do rizota alebo cestovín.
TIP pre vás: Vedeli ste, že čím je tekvica ťažšia, tým menej semienok bude obsahovať? Vyberajte si ju preto podľa váhy. Kvalitne vypestovaná tekvica má mať tvrdý a matný povrch a jej stopka by mala byť drevnatá. Ak hľadáte ďalšie zaujímavé tipy na sezónne recepty na spracovanie zeleniny a ovocia z vašej záhrady, získate ich v tomto článku.