1. Kupino.sk
  2. Články
  3. Čistá a voňavá domácnosť: Na čo nezabudnúť pri jarnom upratovaní

Čistá a voňavá domácnosť: Na čo nezabudnúť pri jarnom upratovaní

Čistá a voňavá domácnosť: Na čo nezabudnúť pri jarnom upratovaníMirage_studio / Shutterstock.com

Zdieľať:

Práve zmena ročných období je príležitosťou na dôkladné upratovanie. Aj v situácii, kedy sa dezinfekčné prostriedky stali našimi každodennými pomocníkmi, isto nájdete časti svojej domácnosti, ktorým sa zíde trochu starostlivej pozornosti. Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi na veci, na ktoré pri bežnom upratovaní zvykneme zabúdať.

Jarné upratovanie zvyčajne znamená veľké triedenie a zbavovanie sa nepotrebných vecí. Výnimočná situácia však tento rok neumožňuje využiť veľkokapacitné kontajnery, ktoré každú jar zvyknú poskytovať obce či mestské časti. Zároveň prevencia proti šíreniu vírusu vyžaduje častejšie upratovanie a čistenie.

Aj v tejto situácii sa však oplatí pustiť do dôsledného upratovania a privítať jar v každom zabudnutom kúte. Čistá a voňavá domácnosť vám dodá pozitívnu energiu rovnako ako jarné slniečko!

Matrace

Kým väčšinu moderných matracov dnes už nie je potrebné obracať, aj ony si zaslúžia pravidelnú starostlivosť. Odporúčané vysávanie matracov každý týždeň asi dodržiava málokto. Pre dôkladnejšie čistenie matracov teda môžete vysávanie nasledovať jemným poprášením sódou bikarbónou. Suchou špongiou sódu aplikujte po celej ploche matraca a nechajte pôsobiť 10 až 15 minút. Sóda pohltí pachy a následne ju tiež odstránite vysávačom.

Veľkých škvŕn sa zbavíte pomocou zmesi pracieho prostriedku a vody v pomere 3:1. Zmes podobnú zubnej paste nechajte pôsobiť 15 až 30 minút a plochu následne vyčistite vlhkou handričkou. Vysušte miesto uterákom či fénom a prípadné zvyšky prášku môžete povysávať. Pri čistení matracov je dôležité minimalizovať použitie vody a dôsledne čistené plochy vysušiť, aby nedošlo k vzniku plesne.

Svietidlá

Pri upratovaní netreba vynechať ani lampy a žiarovky – možno zostanete prekvapení, koľko svetla bez vrstvy prachu vlastne dokážu poskytnúť. Vypnite či vytiahnite z elektriny lampu a počkajte, kým žiarovka vychladne. Prach utrite čistou handričkou. O tienidlá na lampu sa postará kefa na ošetrenie odevov od smietok či chlpov.

Rastliny

Zeleň vo vašej domácnosti si zaslúži opateru nielen v podobe pravidelného zalievania. Izbové rastliny ocenia, ak ich zbavíte vrstvy usadeného prachu a špiny. Rastliny s lesklými listami očistite vlhkou handričkou a s pichliačmi či chĺpkami si poradí oprášenie jemným štetcom. Nezabudnite handričkou prejsť aj kvetináče!

Odtoky

Pokiaľ nás netrápia často upchaté odtoky odpadu, zvykneme ich zanedbávať. Prevencia je však kľúčová a umožňuje vynechať používanie chemických prostriedkov. Stačí zohriať 100 ml octu, pridať hrsť sódy bikarbóny a zmes naliať do odpadovej rúry. Nechajte pôsobiť asi 30 minút a následne spláchnite studenou vodou.

Čistota rovná sa pol života

Jarné upratovanie je skvelým spôsobom ako zlepšiť kvalitu vášho bývania. Ak je investícia do vášho zdravia na prvom mieste, skúste sa tento rok okrem jarného upratovania porozhliadnuť aj po ďalších spôsoboch, ako udržať vaše bývanie čisté a príjemné.

Dobrou investíciou môže byť napríklad kyslíkový koncentrátor, ktorý pozitívne pôsobí na revitalizáciou vášho tela a vplýva na celkovú kvalitu života. Kyslíková terapia obohatí všetkých členov vašej domácnosti a pomôže vám na ceste k lepšiemu zdraviu po celý rok, obzvlášť v období vírusových nákaz.

Zdieľať:

Aktuálne letáky

Lidl leták –⁠ akciová ponuka
Lidl leták
Lidl
Lidl leták –⁠ akciová ponuka
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
Metro leták - Maloobchod
Metro
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
Billa leták online –⁠ aktuálny od stredy
Billa hlavný leták
Billa
Billa leták online –⁠ aktuálny od stredy
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
Coop Jednota noviny - Supermarket
COOP Jednota
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
Tesco leták – akciová ponuka
Tesco leták - Hypermarket
Tesco
Tesco leták – akciová ponuka
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
101 drogerie leták
101 drogerie
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
Teta drogerie leták na tento týždeň
Teta drogéria leták
Teta drogéria
Teta drogerie leták na tento týždeň
Kaufland leták na tento týždeň
Kaufland leták Čadca
Kaufland
Kaufland leták na tento týždeň
Jysk leták – aktuálna ponuka
Jysk leták
Jysk
Jysk leták – aktuálna ponuka
OBI leták –⁠ akčná ponuka
OBI leták
OBI
OBI leták –⁠ akčná ponuka