1. Kupino.sk
  2. Články
  3. Kde vyliať použitý olej z kuchyne? Do záchodu nikdy, hrozí vám za to vysoká pokuta

Kde vyliať použitý olej z kuchyne? Do záchodu nikdy, hrozí vám za to vysoká pokuta

Kde vyliať použitý olej z kuchyne? Do záchodu nikdy, hrozí vám za to vysoká pokutaPixel-Shot / Shutterstock.com

Zdieľať:

Nielen po sviatkoch riešime v našich domácnostiach, čo robiť s olejom a tukom, ktorý sme použili vo fritovacom hrnci či pri vyprážaní na panvici. Pozor, do kanalizácie určite nepatrí. Viete, aké je riešenie?

Prečo olej nevylievať do záchodu ani do odtoku?

Aj napriek tomu, že sa situácia okolo triedenia odpadu v slovenských domácnostiach každoročne zlepšuje, v určitých oblastiach máme stále medzery – a jednou z nich je práve správne narábanie s použitým olejom v kuchyni.

Bohužiaľ, v mnohých domácnostiach aj dnes ešte putuje olej po použití rovno do drezu alebo do záchodu. Tento spôsob je však veľmi nebezpečný pre životné prostredie, odpadový systém, a v drvivej väčšine prípadov ním navyše porušujete kanalizačné nariadenia miest a obcí.

Oleje a tuky, ktoré vylejete do kanalizácie sa totiž rýchlo ochladia a vytvoria zhluky, ktoré spoločne s ďalším odpadom upchávajú celý odpadový systém – od stien potrubí až po čističky odpadových vôd. Výsledkom tak môže byť jedna veľká a tvrdá masa, ktorá dokáže pretekanie odpadových vôd úplne zamedziť.

Neviete si to predstaviť? Presne tejto situácii museli čeliť pred 3 rokmi v Londýne, kde z miestnej kanalizácie vybrali masu tuku, ktorá merala 250 metrov a vážila až 130 ton.

Čo urobiť s použitým olejom v kuchyni?

Riešením problému s vyhadzovaním kuchynského oleja sa na Slovensku má od roku 2016 povinnosť zaoberať sa každá samospráva. Zber použitých olejov a tukov v domácnostiach sa totiž radí do kategórie povinného triedeného zberu, a preto má každé mesto alebo obec povinnosť zabezpečiť obyvateľom podmienky na jeho recykláciu.

Spôsob, akým sa použitý kuchynský olej zbiera, sa môže vo vašom bydlisku meniť. Niektoré mestá zaisťujú triediace nádoby na jedlé oleje a tuky vo forme špeciálnych kontajnerov, iné zbierajú olej priamo z domácností alebo poskytujú možnosť odovzdať olej v areáloch zberných dvorov.

Navyše, použitý olej môžete odovzdať aj súkromným spoločnostiam a zberným dvorom, kde výmenou za olej dostanete napríklad liter octu. Zber kuchynského oleja a tukov vykonávajú tiež niektoré čerpacie stanice, ako napríklad Slovnaft.

Vedeli ste, že:

Pokiaľ vylejete olej do odpadu, dopúšťate sa priestupku a hrozí vám vysoká pokuta? Na Slovensku totiž platí nariadenie, že v prípade vypúšťania látok, ktoré nie sú odpadovými vodami, ide o priestupok, za ktorý vám hrozí pokuta až do výšky 2 500 eur.

Ako správne zbierať kuchynský olej?

Postup je veľmi jednoduchý. Na recykláciu olejov a tukov vám bude stačiť obyčajná plastová nádoba alebo PET fľaša a lievik.

  • Olej a tuky z panvice alebo hrnca postupne zlievajte do nádoby, ideálne po každom vyprážaní.
  • Ak vám ostal v kuchyni olej z fritovacieho hrnca, čas na jeho výmenu prichádza v momente, kedy olej prehorí a zmení sa jeho farba, prípadne keď jedlo začne po vysmážaní zapáchať.
  • Množstvo odpadu dokážete minimalizovať tým, že vsadíte na kvalitný olej s vyššou teplotou pripálenia.

Kupino tip: Ak chcete mať doma čo najmenej olejového odpadu:

  • Zadovážte si teplovzdušnú fritézu,
  • Naučte sa pri varení používať olej v spreji.

Prečo recyklovať olej – dopad na životné prostredie

Recyklácia olejov a tukov dáva zmysel taktiež z pohľadu ich ďalšieho využitia v priemysle. Čo sa deje s olejom, ktorý odovzdáte na zbernom dvore alebo vyhodíte do špeciálneho kontajnera? Ďalším spracovaním tohto oleja sa napríklad stane prísada do biopalív, prípadne sa dá plnohodnotne využiť pri výrobe plastov alebo dokonca tepla a elektrickej energie. Správnym nakladaním s použitými olejmi tak bojujete v boji za správnu recykláciu a pomáhate tak udržať naše životné prostredie čistejšie.

Nie je olej ako olej

Na záver je potrebné si pripomenúť, že domáca oleje, ktoré využívate v kuchyni, sa zásadne líšia od motorových olejov využívaných v automobilovom priemysle. Tento typ olejov je potrebné odovzdať napríklad na benzínových pumpách alebo v servisoch.

Zdieľať:

Aktuálne letáky

Lidl leták –⁠ akciová ponuka
Lidl leták - Zmrzlina
Lidl
Lidl leták –⁠ akciová ponuka
OBI leták –⁠ akčná ponuka
OBI leták
OBI
OBI leták –⁠ akčná ponuka
Jysk leták – aktuálna ponuka
Jysk leták
Jysk
Jysk leták – aktuálna ponuka
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
101 drogerie leták
101 drogerie
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
Teta drogerie leták na tento týždeň
Teta drogéria leták
Teta drogéria
Teta drogerie leták na tento týždeň
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
Coop Jednota noviny - Potraviny
COOP Jednota
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
Billa leták online –⁠ aktuálny od stredy
Billa hlavný leták
Billa
Billa leták online –⁠ aktuálny od stredy
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
Metro katalóg - Gastro vybavenie a zariadenie
Metro
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
Kaufland leták na tento týždeň
Kaufland leták Čadca
Kaufland
Kaufland leták na tento týždeň
Tesco leták – akciová ponuka
Tesco leták - Hypermarket
Tesco
Tesco leták – akciová ponuka