1. Kupino.sk
  2. Články
  3. Nákupy bez obalov: 5 zero waste obchodov na Slovensku, kde nakúpite bez zbytočných plastov

Nákupy bez obalov: 5 zero waste obchodov na Slovensku, kde nakúpite bez zbytočných plastov

Koncept zero waste, alebo život bez odpadu, je vo svete v posledných rokoch veľmi vychytenou témouSentelia / Shutterstock.com

Zdieľať:

Skutočný dopad plastov na našu planétu si uvedomuje čím ďalej viac ľudí a takzvané “bezobalové obchody” sú výsledkom snahy redukovať tvorbu nadbytočného odpadu a priniesť do domácností kvalitné a lokálne suroviny od miestnych výrobcov. V posledných rokoch sa bezobalové predajne začali rozrastať aj na Slovensku, a tak si bežné potraviny dnes môžete nakúpiť bez zbytočných obalov a dokázať tak, že aj malými krokmi sa dá urobiť veľká zmena.

Koncept zero waste, alebo život bez odpadu, je vo svete v posledných rokoch veľmi vychytenou témou. Samotný plast tvorí v našich domácnostiach viac ako 45 % odpadu, a práve to je číslo, s ktorým sa zero waste predajne snažia bojovať. Ako to v nich funguje? Zabudnite na plastové fľaše, obaly alebo mikroténové vrecúška. V bezobalových obchodoch si potraviny jednoducho odvážite a naberiete do vlastných vrecúšok alebo načapujete do vlastných nádob. Ak sa by ste sa chceli vybrať “zero waste” cestou, toto je 5 bezobalových obchodov na Slovensku, ktoré vám dokážu, že ekologické nakupovanie je našou budúcnosťou.

U Dobrožrúta

Predajňa U Dobrožrúta je známou adresou všetkých zero waste nadšencov v Bratislave. Všetky druhy tovaru tu sú na váhu a okrem skvelého domáceho chleba a koláčov tu nájdete tiež kvalitnú eko kozmetiku, čapovanú drogériu a rôzne dizajnové vychytávky od lokálnych tvorcov. Navyše, Dobrožrút funguje už nejaký ten mesiac aj prostredníctvom e-shopu, vďaka ktorému si môžete nechať doručiť produkty kdekoľvek na Slovensku.

Špajza

Predajňa Špajza sa nachádza v Nitre a za jej vznikom stoja manželia Knolloví. Tému zníženia odpadu v Špajzi berú naozaj vážne a ich hlavný cieľ je predávať chutné lokálne potraviny. Do tohto útulného obchodíku môžete zavítať s vlastnými obalmi, do ktorých si potraviny navážite alebo vám dajú v predajni papierové vrecká, ktoré môžete použiť pri vašej ďalšej návšteve.

Odváž(e)ne

S Odváž(e)né odštartovali zelenú revolúciu v Prešove kamarátky Miška a Laura, ktoré do mesta priniesli ekologickejšiu alternatívu nakupovania tak ako ho poznáme. Okrem potravín na váhu a čapovanej ekodrogérie sa dievčatá venujú tiež organizácii rôznych prednášok na tému ekológie a dlhodobo udržateľných zdrojov.

Na kôpke

Tento prvý zero waste obchodík v Košiciach otvorila rodáčka Alexandra, ktorá ekologickým životným štýlom žije telom aj dušou. Od ostatných bezobalových predajní na Slovensku sa Na kôpke odlišuje sortimentom, ktorý pochádza hlavne zo zahraničia, no v ponuke tu nájdu Košičania všetky bežné potraviny aj lokálnu výrobu.

DM drogéria

DM drogéria je dôkazom, že zero waste prístup k nakupovaniu je naozaj veľkou témou, ktorú by nemali ignorovať ani väčšie predajné siete. Slovensko je druhou krajinou v ktorej DM spustila službu takzvaných plniacich staníc a aktuálne si môžete načapovať pracie a čistiace prostriedky v každom krajskom meste.

Fungovať 100 % zero waste je behom na dlhú trať, no to neznamená, že by ste sa mali nechať odradiť. Bezobalových obchodov stále pribúda a táto ekologickejšia varianta nakupovania sa tak dostáva medzi ľudí po celom Slovensku. Schválne! Ak budete najbližšie dni plánovať svoj vianočný nákup, skúste sa poobzerať, či nejaký vo svojom okolí nenájdete.

Zdieľať:

Aktuálne letáky

Teta drogerie leták na tento týždeň
Teta drogéria leták
Teta drogéria
Teta drogerie leták na tento týždeň
Jysk leták – aktuálna ponuka
Jysk leták
Jysk
Jysk leták – aktuálna ponuka
Tesco leták – akciová ponuka
Tesco leták - Hypermarket
Tesco
Tesco leták – akciová ponuka
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
Metro leták - Maloobchod
Metro
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
Lidl leták –⁠ akciová ponuka
Lidl leták
Lidl
Lidl leták –⁠ akciová ponuka
Kaufland leták na tento týždeň
Kaufland leták Čadca
Kaufland
Kaufland leták na tento týždeň
OBI leták –⁠ akčná ponuka
OBI leták
OBI
OBI leták –⁠ akčná ponuka
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
Coop Jednota noviny - Supermarket
COOP Jednota
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
101 drogerie leták
101 drogerie
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
Billa leták online –⁠ aktuálny od stredy
Billa hlavný leták
Billa
Billa leták online –⁠ aktuálny od stredy