1. Kupino.sk
  2. Články
  3. Viete, čo presne znamenajú symboly na oblečení? Začnite prať, sušiť a žehliť vaše oblečenie správne

Viete, čo presne znamenajú symboly na oblečení? Začnite prať, sušiť a žehliť vaše oblečenie správne

Viete, čo presne znamenajú symboly na oblečení? Začnite prať, sušiť a žehliť vaše oblečenie správneAndrey_Popov / Shutterstock.com

Zdieľať:

Základom správnej údržbe bielizne s čo najlepším výsledkom je vedieť rozoznať symboly prania, sušenia, bielenia či žehlenia. Na každom odeve nájdete symboly, ktoré vám napovedia, ako s konkrétnym materiálom čo najlepšie zaobchádzať. Vďaka nim zistíme, aký program práčky, sušičky či žehličky zvoliť, prípadne kedy ich nepoužiť. Poznáte všetky potrebné základné symboly?

Pripravili sme pre vás praktický prehľad, aby ste vaše oblečenie udržali v top stave čo najdlhšie a vyhli sa nehodám v podobe zrazeného svetra alebo spálenej košele. Tieto symboly si zapamätajte.

Rozoznajte 5 základných symbolov na oblečení

  1. Nádoba s vodou = pranie
  2. Trojuholník = bielenie
  3. Štvorec = sušenie
  4. Silueta žehličky = žehlenie
  5. Krúžok = chemické čistenie

V okolí a vo vnútri symbolov sa zvyknú objavovať aj ďalšie upresnenia, ktoré označujú napríklad pri akej teplote je potrebné danú látku prať, akým spôsobom sa môže odev bieliť, prípadne či sa dá oblečenie sušiť aj v sušičke a mnoho ďalších...

Symbol prania: Ako prať správne oblečenie

So znakom prania sa určite stretol každý z nás, spoznáte ho ako vaničku s vodou. Číslo vo vnútri vaničky symbolizuje maximálnu teplotu vody pri praní, teda na akom stupni je ešte možné bielizeň vyprať bez toho, aby došlo k narušeniu či poškodeniu materiálu.

  • Vanička s ponorenou dlaňou znamená, že odev by sa mal prať iba ručne pri maximálnej teplote 40 ˚C. V práčke ho neperte, mohol by sa znehodnotiť.
  • Preškrtnutá vanička je symbolom toho, že pranie sa v tomto prípade vôbec neodporúča. Textília si vyžaduje jemnú manipulácia v mokrom stave.
  • Vodorovná čiarka pod symbolom značí potrebu šetrného zaobchádzania s materiálom, a teda zníženie odstreďovania pri praní. Dve vodorovné čiarky pod vaničkou znamenajú ešte väčšie zníženie intenzity odstreďovania. Podobne by aj žmýkanie malo byť jemnejšie.

Symbol bielenia: Kedy môžeme používať bielidlo

  • Samotný trojuholník značí bielenie akýmkoľvek spôsobom. Ak je na štítku trojuholník so značkou CL, danú textíliu bieľte len chlórom.
  • Trojuholník s dvomi čiarkami predstavuje bielenie s výnimkou chlóru. Preškrtnutý trojuholník vám zase napovie, že odev sa nesmie bieliť.

Symboly sušenia: Ktoré oblečenie môžeme sušiť v sušičke

  • Samotný štvorec predstavuje označenie, že bielizeň môžete sušiť len na vzduchu. Rovnako tak, preškrtnutý štvorec s krúžkom značí zákaz sušenia v sušičke. Ak je vo štvorci krúžok, znamená to, že na sušenie môžete použiť aj sušičku.
  • Štvorec s kruhom a jednou bodkou značí sušenie v sušičke pri nízkych teplotách. Ak by namiesto jednej bodky boli dve, sušte bielizeň pri bežných teplotách.

Symbol žehlenia: Na koľkých stupňoch je odporúčané žehliť

  • Preškrtnutá žehlička logicky označuje zákaz žehlenia žehličkou. Podľa počtu bodiek v žehličke sa rozlišuje teplota nahriatej žehličky.
  • Žehlička s jednou bodkou vo vnútri symbolizuje žehlenie pri maximálnej teplote 110 °C bez naparovania. Dve bodky v žehličke značia žehlenie pri maximálnej teplote 150 °C. Tri bodky v žehličke odporúčajú žehlenie pri maximálnej teplote 200 °C.

Takto sa dá pri praní a údržbe oblečenia raz-dva zorientovať. Keď si zvyknete používať správne symboly pri danom odeve, o chvíľu ich už nebudete ani potrebovať a budete to robiť automaticky.

Ak máte doma oblečenie, ktoré už nenosíte, v tomto článku sa dozviete, čo s ním môžete efektívne urobiť. Pred tým než ho posuniete ďalej, nezabudnite ho vyprať podľa vyššie odporúčaných symbolov.

Zdieľať:

Aktuálne letáky

Teta drogerie leták na tento týždeň
Teta drogéria leták
Teta drogéria
Teta drogerie leták na tento týždeň
Kaufland leták na tento týždeň
Kaufland leták Čadca
Kaufland
Kaufland leták na tento týždeň
Jysk leták – aktuálna ponuka
Jysk leták
Jysk
Jysk leták – aktuálna ponuka
OBI leták –⁠ akčná ponuka
OBI leták
OBI
OBI leták –⁠ akčná ponuka
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
Metro katalóg - Gastro vybavenie a zariadenie
Metro
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
Lidl leták –⁠ akciová ponuka
Lidl leták
Lidl
Lidl leták –⁠ akciová ponuka
Billa leták online –⁠ aktuálny od stredy
Billa hlavný leták
Billa
Billa leták online –⁠ aktuálny od stredy
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
101 drogerie leták
101 drogerie
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
Coop Jednota noviny - Supermarket
COOP Jednota
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
Tesco leták – akciová ponuka
Tesco leták - Hypermarket
Tesco
Tesco leták – akciová ponuka