1. Kupino.sk
  2. Články
  3. Máte doma nepotrebné oblečenie? Nevyhadzujte ho! Toto sú tipy, čo s ním ďalej

Máte doma nepotrebné oblečenie? Nevyhadzujte ho! Toto sú tipy, čo s ním ďalej

Máte doma nepotrebné oblečenie? Nevyhadzujte ho! Toto sú tipy, čo s ním ďalejMaridav / Shutterstock.com

Zdieľať:

Premýšľate, čo s oblečením, ktoré dlhodobo nenosíte? Skrine máte preplnené, ale nenosíte z nich ani polovicu oblečenia? Jeseň je ideálnym časom na pretriedenie šatníka. Predsa len to, čo nenosíte vy, niekto iný určite ocení. Prinášame 5 tipov, čo urobiť s nepotrebným oblečením.

Každý z nás má doma oblečenie, ktoré už nenosí, pretože už má novšie, modernejšie či pohodlnejšie kúsky. Lepšie ako oblečenie nechať ležať zabudnuté v skrini je posunúť ho ďalej. Urobíte správnu vec pre niekoho ďalšieho a ešte budete mať aj lepší prehľad o tom, čo máte vo svojom šatníku. Existuje viacero spôsobov, ako efektívne naložiť s nenoseným šatstvom. Životné prostredie sa vám za to takisto poďakuje.

1. Využite zberné kontajnery na oblečenie

Vo vašom okolí sa určite nachádza kontajner, ktorý slúži presne na túto vec. Vhodiť doň môžete nenosené, ale čisté, nepoškodené a zabalené oblečenie vo vreci. Rovnako ako na oblečenie, tieto kontajenery slúžia aj na topánky, deky či posteľnú bielizeň. Kontajnery na oblečenie zvyknú byť umiestnené v blízkosti kontajnerov na komunálny odpad.

Výhodou je, že oblečenie z kontajnerov sa ďalej triedi a putuje do detských domovov, zvieracím útulkom či do second-handov, kde si znovu nájdu svojho majiteľa. Nevyužité kúsky oblečenia sa ďalej recyklujú a používajú v iných priemysloch.

2. Nevyhadzujte, ale darujte

Ak poznáte vo vašom okolí niekoho, o kom viete, že by sa mu oblečenie, ktoré vám doma leží, mohlo hodiť, prípadne má malé deti, ktoré oblečenie po vašich deťoch z radosťou vynosia, svoje veci im jednoducho darujte. Nielen že urobíte dobrý skutok, tiež odbremeníte seba a budete šetrný k našej planéte.

Čo sa týka vášho oblečenia, pozvite svojich priateľov, kamarátky a urobte si dámsku či pánsku výmenu šatstva. To, čo vy už nenosíte, niekto môže považovať za nový super kúsok. Vyskúšajte to!

3. Predajte veci v bazári a získajte odmenu

Určite poznáte viaceré online bazáre, kde raz dva posuniete ďalej nenosené šatstvo a zase môžete nakúpiť niečo nové za výhodné ceny. Výhoda online bazáru spočíva v tom, že odfotené oblečenie jednoducho zavesíte na internet, kde sa o ňom môže dozvedieť omnoho väčšie množstvo ľudí a nemáte problém s jeho predajom. K tomu si zarobíte aj zopár eur navyše.

Najviac používané online bazáre sú bazos.sk alebo modrykonik.sk. Z času na čas sa objavia aj bazáre offline formou. Robia ho aj rôzne firmy pre neziskové organizácie či charity, kde peniaze poputujú na vybraný dobrý účel. Ak sa vyskytne príležitosť, využite ju!

4. Kreativite sa medze nekladú

Manuálne zdatnejší si z rôznych kúskov nenoseného oblečenia dokážu vytvoriť úplne nový. Ak máte doma šijací stroj, nebojte sa toho. Ak sa vám to nevydarí, oblečenie môžete jednoducho použiť ako handru do domácnosti. Možno však zistíte, že vo vás doteraz driemal kreatívny duch!

5. Vyskúšajte „swopping“

Ešte ste tento výraz nepočuli? Ide o kombináciu anglických slov „swap“ a „shopping“, čo teda spája výrazy „vymeniť“ a „nakupovať“. Predajne z času na čas túto možnosť ponúkajú a funguje to jednoducho. Za nenosené oblečenie, ktoré v čase akcie do predajne prinesiete, dostanete zľavu na nákup. Predajne tieto kúsky vedia ďalej poskytnúť rôznym organizáciám, kde si znovu nájdu svojho majiteľa či miesto.

Pomáhať sa snažia aj niektoré obchodné reťazce

H&M zber šatstva - Recyklujte oblečenie a získajte poukážku

Módna značka H&M sa zapája do udržateľnosti životného prostredia aj týmto spôsobom. Do recyklačných boxov umiestnených v predajniach môžete nosiť nepotrebné oblečenie, ktoré sa roztriedi do 3 skupín. Oblečenie, ktoré sa dá znovu nosiť sa posúva do second-handov, z opotrebovaného sa vyrobia iné výrobky a zvyšok sa recykluje a nachádza využitie v ďalších priemysloch.

Viac o recyklácii v H&M zistite na oficiálnych stránkach. Výborná možnosť, ako sa zbaviť obnoseného šatstva. Za každú tašku textílií, ktorú prinesiete, dostanete poukážku na svoj ďalší nákup.

V predajniach ZARA môžete oblečenie darovať

Aj vybrané predajne Zara dnes poskytujú možnosť darovať oblečenie, ktoré už nenosíte. Vhodiť ho môžete do určených kontajnerov na šatstvo priamo v predajniach Zara, ktorá ho posunie ďalej neziskovým organizáciám ako Červený kríž, Armáda spásy a ďalším.

Tak čo, idete si pretriediť oblečenie vo vašom šatníku?

Zdieľať:

Aktuálne letáky

OBI leták –⁠ akčná ponuka
OBI leták
OBI
OBI leták –⁠ akčná ponuka
Jysk leták – aktuálna ponuka
Jysk leták
Jysk
Jysk leták – aktuálna ponuka
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
Metro katalóg - Gastro vybavenie a zariadenie
Metro
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
Kaufland leták na tento týždeň
Kaufland leták Čadca
Kaufland
Kaufland leták na tento týždeň
Lidl leták –⁠ akciová ponuka
Lidl leták
Lidl
Lidl leták –⁠ akciová ponuka
Tesco leták – akciová ponuka
Tesco leták - Hypermarket
Tesco
Tesco leták – akciová ponuka
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
Coop Jednota noviny - Potraviny
COOP Jednota
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
Teta drogerie leták na tento týždeň
Teta drogéria leták
Teta drogéria
Teta drogerie leták na tento týždeň
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
101 drogerie leták
101 drogerie
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
Billa leták online –⁠ aktuálny od stredy
Billa hlavný leták
Billa
Billa leták online –⁠ aktuálny od stredy