1. Kupino.sk
  2. Články
  3. Orchidea v kocke: Ako ju polievať, strihať, presádzať, rozmnožovať a pestovať do krásy

Orchidea v kocke: Ako ju polievať, strihať, presádzať, rozmnožovať a pestovať do krásy

Orchidea v kocke: Ako ju polievať, strihať, presádzať, rozmnožovať a pestovať do krásyIhor Korsunskyi / Shutterstock.com

Zdieľať:

Aj vy ste podľahli šarmu kráľovnej izbových rastlín menom orchidea? Nie ste jediní. Našťastie jej pestovanie zvládnu aj začiatočníci a pri správnej starostlivosti vám bude tento exotický kvet robiť v domácnosti radosť niekoľko rokov. Stačí, ak pri jej pestovaní dodržíte tieto zásady.

Predtým, ako si zodpovieme otázky ako orchideu presádzať, polievať či strihať, pozrieme sa na to, aké druhy orchideí nájdeme v obchodoch u nás na Slovensku, a prečo sa z tejto exotickej rastliny stala jedna z najobľúbenejších izbových rastlín našich domácností.

V kvetinárstvach a záhradných centrách je orchidea prakticky stálicou a nájdete ju na pultoch obchodov počas celého roka. Ako nám prezradil florista Slavomír z kvetinárstva Kvety Victor, inak to nie je ani v ich prevádzkach: „Zákaznícka voľba podľa našich štatistík padá predovšetkým na druhy z rodu Phalaenopsis – lyšajovec. Táto orchidea sa dnes predáva ako odroda mnohých farebných kombinácií a jej kvety sú od jednofarebných, cez čiarkované, dvojfarebne kombinované až po bodkované.“

Okrem zaujímavých farebných prevedení a rôznych veľkostí tohto druhu je pre zákazníkov zaujímavá aj jej cena. „Vďaka moderným pestovateľským postupom, vďaka ktorým je možné z jedinej rastliny vypestovať až desaťtisíc identických jedincov, sú lyšajovce sú dlhodobo ponúkané v priaznivých cenách,“ dodáva Slavomír.

Orchidea z rodu Phalaenopsis však nie je jediným favoritom. „Druhou zaujímavou orchideou pre našich zákazníkov je Dendrobium nobile – dendróbium. Táto rastlina pripomína bambus a pýši sa pútavými kvetmi, ktorých môže byť aj niekoľko desiatok. Tretie miesto zastáva Cymbidium - cymbídia, ktorá sa predáva nielen ako celá rastlina, ale aj ako trvácna rezaná kvetina do kytíc.“

Základné pravidlá pri pestovaní orchidey

Či už jednu zo spomínaných druhov chystáte kúpiť alebo sa vašej orchidei nedarí a hľadáte spôsob ako ju zachrániť, toto sú všeobecné zásady pestovania orchideí, ktoré by ste mali dodržiavať:

PRAVIDLO 1: Orchideu udržujte v teplom prostredí – ideálna teplota je 23 – 27 °C.

PRAVIDLO 2: Doprajte jej svetlo – vo všeobecnosti sa orchideám darí na východnej alebo západnej strane okien. Pozor však na priame svetlo, tie orchidey neobľubujú a môže im uškodiť.

PRAVIDLO 3: Dbajte na vlhkosť vzduchu – orchidey zbožňujú vlhkosť, ktorej však v mnohých domácnostiach nie je dostatok. Ak je to aj váš prípad, odporúčame vzduch v okolí orchideí vlhčiť napríklad zvlhčovačom.

Ako orchideu polievať?

Pri starostlivosti o orchidey platí – menej je niekedy viac – a rovnako to je aj s ich polievaní. Aj keď majú radi vlhkosť, preliatie im môže uškodiť, a preto to so zálievkou netreba preháňať. V ideálnom prostredí stačí orchideu poliať 1x týždenne, po tom, ako substrát úplne preschne.

Možností, ako zabezpečiť orchidei dostatočnú zálievku, je hneď niekoľko:

Namočením vo vode: orchideu spolu s drenážnym kvetináčom stačí namočiť do odstátej vody (na cca 10-15 minút) a následne ju vrátiť na svoje miesto

Postrekovaním: ideálny spôsob zálievky pre tých, ktorí sa boja, že svoju orchideu prelejú. Stačí zobrať postrekovač a zavlažiť celú rastlinu od korienkov po kvety.

Odparovaním: pri odparovaní stačí do vonkajšieho kvetináča položiť zopár kamienkov, zaliať ich vodou a následne do neho položiť orchideu v drenážnom kvetináči. Pri odparovaní bude takto voda udržiavať orchideu v ideálne vlhkom prostredí

Polievaním: Orchideu nechajte v kvetináči a zalejte ju vodou. Po pár minútach prebytočnú vodu vylejte z podmisky a je to.

Ako orchideu pestovať – potrebuje orchidea substrát?

Všeobecne sa orchideám darí v menších kvetináčoch a niektoré druhy orchideí je možné úspešne pestovať nielen jedným, ale viacerými spôsobmi. Ako sme sa dozvedeli od Slavomíra z Kvety Victor: „Vo voľnej prírode rastú orchidey buď priamo v pôde (tie, ktoré potrebujú substrát) alebo pripútané ku kmeňu stromov či konárov (tie, ktoré absorbujú živiny zo vzduchu).“

Príkladom takto rastúcej orchidey je práve spomínaný lyšajovec. Ten sa predáva v črepníku, ktorý je naplnený hrubo pomletou borovicovou kôrou, v ktorej časť koreňov upevňuje rastlinu v kvetináči a časť koreňov vychádza a prerastá povrchom zo samotného kvetináča.

Ako presádzať orchideu?

Najdôležitejšou vecou pri presádzaní orchideí je správny substrát. Ako sme už spomenuli, zmes kôry, ktorá v prípade orchideí spĺňa funkciu substrátu, nikdy nezamieňajte za klasickú zeminu používanú pri presádzaní ostatných izbových rastlín. Pred presádzaním si vždy kúpte špeciálny substrát pre orchidey priamo v kvetinárstve alebo záhradných centrách ako OBI či Hornbach.

Pri samotnom presádzaní postupujte nasledovne:

  1. Substrát pred presádzaním aspoň na pár minút namočte, aby bol dostatočne vlhký
  2. Orchideu vyberte z pôvodného kvetináča a umyte ju pod tečúcou vodou
  3. Nožničkami odstrihnite vyschnuté korene a listy, aby ste orchideu do nového substrátu zasadili v 100% stave
  4. Do nového kvetináča nasypte vrstvu kamienkov alebo hrubého štrku.
  5. Rastlinu vložte do kvetináča s kamienkami a zvyšok miesta vyplňte substrátom.
  6. Čerstvo presadenú orchideu nepolievajte a v najbližších týždňoch zredukujte zálievku a hnojenie, aby sa vaša orchidea v novom prostredí v pokoji udomácnila.

Ako orchideu rozmnožovať?

Ak už nejakú tú orchideu doma máte a chceli by ste si z nej vypestovať malých dvojníkov, tak vám na to stačia výhonky, známe tiež ako tzv. keiky. Tieto výhonky vyrastajú priamo na stonke po odkvitnutých kvetoch alebo z bočného výhonku. Ak už vaša orchidea keiky má, nezasahujte do nich až pokým sa z nich nevyvinie aspoň 5-6 korienkov. Hneď ako sa tak stane, výhonok môžete opatrne oddeliť a zasadiť ho (postup je rovnaký ako pri presádzaní).

Ako je to s modrými orchideami? Dajú sa vypestovať aj doma?

Na netypické modré orchidey, ktoré všetci dobre poznáme z pultov kvetinárstiev, sme sa opýtali aj odborníkov z Kvety Victor, aj u nich totiž patrí medzi stálicu v sortimente:

„Bájny modrý kvet (smiech). Myslíme si, že táto kategória má svojich skalných obdivovateľov, ktorým sa páči všetko modré – auto, kľúče, kabelka a keby sa dalo, tak aj pes v domácnosti by bol modrý. Z modrej orchidey rodu lyšajovec je u nás stálica v sortimente a predávame ich naozaj pravidelne.”

Pre tých, ktorí by však chceli modrú orchideu vlastniť naveky však dobré správy nemáme. Životnosť jej modrým kvetov totiž nie je trvalá, a to práve kvôli procesu, ktorý nám opísal Slavomír:

Farbivo sa do rastliny kvitnúcej prirodzene nabielo vpichuje formou akejsi infúzie. Kvetný stvol sa napichne a dávkuje sa do neho vodný roztok modrého (ale už aj fialového, oranžového, zeleného) farbiva, ktoré zaplní bunky a ukáže sa navonok ako modro kvitnúci kvet. Po odkvitnutí takto upravenej rastliny budú budúce kvety čisto biele, pretože voda, ktorú rastlina v domácnosti zo zálievky absorbuje, neobsahuje žiadne farbivo.“

Pre milovníkov modrej farby je tu však ešte jedna možnosť, a to špeciálny rod orchidey:

„Musíme dodať, že v skutočnosti existuje aj prirodzene modro kvitnúca orchidea rodu vanda. Tá je však, pre vysoké nároky pri pestovaní a mnohonasobne vyššiu predajnú cenu takmer neznáma. Aj napriek tomu ju však v pravidelnom intervale ponúkame na predaj nie len v podobe celých rastlín ale aj ako kvety do kytíc alebo aranžmánov.“

Zdieľať:

Aktuálne letáky

OBI leták –⁠ akčná ponuka
OBI leták
OBI
OBI leták –⁠ akčná ponuka
Billa leták online –⁠ aktuálny od stredy
Billa hlavný leták
Billa
Billa leták online –⁠ aktuálny od stredy
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
Metro leták - Maloobchod
Metro
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
101 drogerie leták
101 drogerie
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
Jysk leták – aktuálna ponuka
Jysk leták
Jysk
Jysk leták – aktuálna ponuka
Kaufland leták na tento týždeň
Kaufland leták Čadca
Kaufland
Kaufland leták na tento týždeň
Teta drogerie leták na tento týždeň
Teta drogéria leták
Teta drogéria
Teta drogerie leták na tento týždeň
Tesco leták – akciová ponuka
Tesco leták - Hypermarket
Tesco
Tesco leták – akciová ponuka
Lidl leták –⁠ akciová ponuka
Lidl leták
Lidl
Lidl leták –⁠ akciová ponuka
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
Coop Jednota noviny - Supermarket
COOP Jednota
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny