Kupino aplikácia
Zadarmo v Google Play
Ako skladovať zeleninu, aby vám dlhšie vydržala? Niektoré druhy zeleniny si na skladovanie v byte vyžadujú tmavé a chladné miesto, iné majú radi izbovú teplotu. Mali by ste rozlišovať aj to, ktorá zelenina v chladničke vydrží dlhšie a ktorej by to len uškodilo.
Ako správne uskladniť zemiaky, paradajky, uhorky, cukety, baklažán či koreňovú zeleninu? Inšpirujte sa našimi radami, ktoré pomôžu vašu zeleninu udržať dlhšie čerstvú.
Máte pocit, že zemiaky u vás vydržia len pár týždňov? Nezúfajte! Potrebujete len vedieť ako na to. Doba, akú vám uskladnené zemiaky vydržia, záleží nie len od ich odrody, ale hlavne od spôsobu a kvality ich uskladnenia. V ideálnom stave by vám zemiaky mali vydržať päť až osem mesiacov.
Ešte než zemiaky uskladníte, je dobré ich nechať približne dva týždne „vydýchať“ v akejkoľvek temnej, ale dobre vetrateľnej miestnosti s teplotou okolo 17 °C. Rozhodne neuskladňujte zemiaky vo vreci. Hrozila by im tak rýchla hniloba. Aby zemiaky dýchali, na ich uskladnenie sú ideálne drevené či plastové debničky. Uložte ich však do maximálnej výšky 60 cm.
Najlepším miestom pre dlhodobé skladovanie zemiakov je dobre vetrateľná suchá a tmavá pivnica. Chráňte ich pred prístupom svetla. Bez tmy totiž začne v hľuzách prebiehať proces, pri ktorom sa v nich vytvorí látka solanín. Tá môže spôsobovať tráviace ťažkosti.
Ak nepotrebujete skladovať väčšie množstvá zemiakov, dajú sa skladovať aj v chladničke pri teplote vyššej ako 4 °C. Môžete ich umiestniť aj na balkón, v dobre izolovanej debničke prežijú dlhšie.
Chcete, aby si paradajky zachovali svoju typickú sladkosť a osviežujúcu chuť? Nedávajte ich do chladničky. Paradajky majú najradšej miesta s izbovou teplotou. Umiestnite ich napríklad do priestranného košíka na kuchynskú linku. Vhodná je miska či košík, ktorý nevystavíte priamemu slnečnému svetlu. Myslite na to, aby mali dostatok miesta.
Oproti paradajkám sa baklažánu a tekvici darí najdlhšie vydržať v chlade. Môžete ich preto skladovať v chladničke. Uistite sa ale, aby mali dostatok priestoru, inak začnú hniť na zatlačených miestach.
Naopak uhorky a cukety do chladničky nepatria. Strácajú tak svoju prirodzenú chuť a vôňu. Najlepšie urobíte, ak ich uskladníte pri izbovej teplote, prípadne na chladnejšom mieste vášho obytného priestoru. Ak máte špajzu, je to ideálne. Pri skladovaní uhoriek by ste sa mali vyvarovať plastovým vreckám.
Nevýhodou mladých cukiet je to, že rýchlo strácajú svoju krehkosť a rýchlo mäknú. Najlepšie urobíte, ak ich spracujete čo najskôr, kým sú čerstvé.
Ak máte pivnicu, najlepšie urobíte, ak mrkvu, zeler či petržlen uložíte do debničky s pieskom do pivnice. Takto vám vydržia aj viac ako pol roka. Aj pre reďkovku sú tieto podmienky optimálne. Mladú cibuľku a pór môžete krátkodobo skladovať v chladničke v priehradke určenej na zeleninu. Opäť by mali mať dostatok miesta, aby mohli „dýchať“.
TIP na záver:
Aby vám zelenina vydržala čo najdlhšie čerstvá, oddeľte ju od ovocia a zeleniny, ktoré výrazne uvoľňujú plyn etylén. Oddeľte ju od banánov, jabĺk, hrušiek, paradajok a papriky. Etylén urýchľuje dozrievanie, preto by sa vám zelenina umiestnená v ich blízkosti mohla rýchlejšie pokaziť.