Kupino aplikácia
Zadarmo v Google Play
Rozmýšľate, na čom si cez týždeň pochutnáte? Prinášame jednoduchý, ale overený recept na vynikajúce francúzske zemiaky s kyslou smotanou. V domácnostiach sa už francúzske zemiaky stali obľúbenou klasikou. Nájdete tu však zopár tipov, ako si ich pripraviť do dokonalosti.
Kto by francúzske zemiaky nemal rád? Iba Francúzi možno nevedia o čo prichádzajú.
TIP: Ak dostanete chuť pripraviť si francúzske zemiaky, urobte si ich z nových zemiakov. Vtedy sú oveľa šťavnatejšie a chutia najlepšie. Nezabudnite na kyslú smotanu, tá dodá celému jedlu jemnosť a lahodnosť.
Nové zemiaky očistíme a umyjeme. Osušené zemiaky nakrájame na kolieska, osolíme ich, okoreníme mletým čiernym korením a na premastenie pridáme olej. Zemiaky v mise poprehadzujeme a polovicu z nich preložíme do hlbšieho plechu alebo pekáča.
Štyri vajíčka si uvaríme natvrdo. Nakrájame si slovenskú točenú salámu, ktorú rozložíme na zemiaky v pekáči. Uvarené vajíčka nakrájame na kolieska a pridáme ich do zemiakov. Tvrdý syr postrúhame na hrubšie rezančeky a polovicou posypeme pripravenú hmotu. Kto má rad slaninku či klobásu, môže si ju pridať podľa chuti.
Na to pridáme druhú polovicu nakrájaných zemiakov. Kyslú smotanu zmiešame s horčicou a zvyšnými dvomi vajíčkami a rovnomerne rozprestrieme na zemiaky. Hmotu mierne pritlačíme k sebe, aby sa zemiaky spojili a pri krájaní držali pokope. Ako poslednú vrstvu prisypeme druhú polovicu nastrúhaného syra.
Keď máme všetky francúzske zemiaky na pekáči, zakryjeme ich alobalom a vložíme ich do rúry. Pečieme ich na 180 °C približne 45 minút.
TIP: Po 45 minútach alobal odkryjeme a necháme ešte zapiecť na 10 až 15 minút do zlatista. Vtedy budú francúzske zemiaky to pravé orechové.
Prajeme dobrú chuť!