1. Kupino.sk
  2. Články
  3. Najlepší recept na lahodné francúzske zemiaky

Najlepší recept na lahodné francúzske zemiaky

Kto by francúzske zemiaky nemal rád? Iba Francúzi možno nevedia o čo prichádzajúPixabay

Rozmýšľate, na čom si cez týždeň pochutnáte? Prinášame jednoduchý, ale overený recept na vynikajúce francúzske zemiaky s kyslou smotanou. V domácnostiach sa už francúzske zemiaky stali obľúbenou klasikou. Nájdete tu však zopár tipov, ako si ich pripraviť do dokonalosti. 

Kto by francúzske zemiaky nemal rád? Iba Francúzi možno nevedia o čo prichádzajú.

TIP: Ak dostanete chuť pripraviť si francúzske zemiaky, urobte si ich z nových zemiakov. Vtedy sú oveľa šťavnatejšie a chutia najlepšie. Nezabudnite na kyslú smotanu, tá dodá celému jedlu jemnosť a lahodnosť. 

Čo budete na francúzske zemiaky potrebovať:

  • 2 kg zemiakov
  • 2 kávové lyžičky soli
  • 1/2 kávovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 100 ml oleja
  • 500 g mäkkej salámy
  • 6 ks vajec
  • 200 g tvrdého syra (napríklad Gouda)
  • 250 ml kyslej smotany
  • 1 polievkovú lyžicu plnotučnej horčice
  • Oravskú dobre prerastenú slaninku
  • Údenú klobásku (podľa chuti) 

Ako pripraviť francúzske zemiaky s kyslou smotanou

Nové zemiaky očistíme a umyjeme. Osušené zemiaky nakrájame na kolieska, osolíme ich, okoreníme mletým čiernym korením a na premastenie pridáme olej. Zemiaky v mise poprehadzujeme a polovicu z nich preložíme do hlbšieho plechu alebo pekáča

Štyri vajíčka si uvaríme natvrdo. Nakrájame si slovenskú točenú salámu, ktorú rozložíme na zemiaky v pekáči. Uvarené vajíčka nakrájame na kolieska a pridáme ich do zemiakov. Tvrdý syr postrúhame na hrubšie rezančeky a polovicou posypeme pripravenú hmotu. Kto má rad slaninku či klobásu, môže si ju pridať podľa chuti

Na to pridáme druhú polovicu nakrájaných zemiakov. Kyslú smotanu zmiešame s horčicou a zvyšnými dvomi vajíčkami a rovnomerne rozprestrieme na zemiaky. Hmotu mierne pritlačíme k sebe, aby sa zemiaky spojili a pri krájaní držali pokope. Ako poslednú vrstvu prisypeme druhú polovicu nastrúhaného syra. 

Keď máme všetky francúzske zemiaky na pekáči, zakryjeme ich alobalom a vložíme ich do rúry. Pečieme ich na 180 °C približne 45 minút

TIP: Po 45 minútach alobal odkryjeme a necháme ešte zapiecť na 10 až 15 minút do zlatista. Vtedy budú francúzske zemiaky to pravé orechové.

Prajeme dobrú chuť!

Aktuálne letáky

OBI leták
OBI aktuálny leták - Jesenná záhrada
OBI
OBI leták
Metro leták
Metro online leták - Maloobchod
Metro
Metro leták
Tesco leták
Tesco aktuálny leták - Hypermarket
Tesco
Tesco leták
101 Drogerie leták
101 drogerie aktuálny leták - Zbierajte body na plyšové vankúšiky!
101 drogerie
101 Drogerie leták
Lidl leták
Lidl online leták - Najlacnějšie mlieko
Lidl
Lidl leták
Dráčik katalóg
Dráčik aktuálny leták - LOL Surprise a Pokémon
Dráčik
Dráčik katalóg
Jysk leták
Jysk aktuálny leták - Zľava na jedálenské stoličky
Jysk
Jysk leták
Billa leták
Billa akciový leták - Čokoláda Merci a treska
Billa
Billa leták
COOP Jednota leták
Coop Jednota aktuálny leták - Maslo, Amálka šunka, jablká
COOP Jednota
COOP Jednota leták
Kaufland leták
Kaufland leták Čadca
Kaufland
Kaufland leták