1. Kupino.sk
  2. Články
  3. Ako upiecť nadýchané a jemné piškótové cesto? Triky na to, ako ho nepokaziť

Ako upiecť nadýchané a jemné piškótové cesto? Triky na to, ako ho nepokaziť

Ako upiecť najlepšie piškótové cesto? Máme pr vás recept a pár tipov, ako ho nepokaziť.Canva

Zdieľať:

Aj keď piškótové cesto patrí v kuchyni medzi tie jednoduchšie recepty, dá sa toho na ňom veľa pokaziť. Musí byť totiž krásne nadýchané, vláčne a jemné. Máme pre vás preto pár základných rád, ako piškótové cesto upiecť, na čo si dávať počas prípravy pozor a aké suroviny zvoliť. V závere článku vás potom čaká jednoduchý recept na základné piškótové cesto iba z 3 surovín. Pustime sa teda do pečenia.

Aké ingrediencie budete na piškótové cesto potrebovať

Na prípravu piškótového cesta vám budú stačiť iba 3 základné suroviny – vajce (ideálne domáce alebo z voľného chovu, ktoré dodá cestu krásne žltú farbu), kryštálový cukor (môže byť aj trstinový, pokiaľ má podobnú hrúbku) a polohrubú múku. Ďalšie ingrediencie pridávať môžete, ale nemusíte. Napríklad:

Tuk (olej alebo zmäknuté maslo) – stačí trochu, minimálne však 1–2 lyžice, aby bolo cesto viac vláčne.

  • Tip: Piškót bez pridaného tuku je ľahší, jemnejší a nadýchanejší. Ten s tukom je zas vo výsledku vláčnejší, pružnejší a ťažší, a preto je lepšie pri pečení rolád alebo korpusov na tortu.

Vanilka alebo citrón – cestu dodáva lepšiu chuť. Môžeme použiť pár kvapiek vanilkového extraktu, vanilkový cukor (nahraďte ním časť toho obyčajného) alebo čerstvú citrónovú kôru.

Pokiaľ do piškótového cesta pridáte trochu oleja alebo masla, cesto bude vláčnejšie a pružnejšie, čo oceníte pri pečení rolád alebo tortových korpusov. Canva

Základom úspechu sú správne vyšľahané vajcia

Na začiatok nesmieme zabudnúť jedno dôležité, univerzálne, pekárenské pravidlo – všetky ingrediencie by mali mať rovnaku, izbovú teplotu. Preto ich pred pečením zavčas vyberte z chladničky a nechajte ich odležať. Studené vajcia sa totiž horšie šľahajú.

Na to, aby ste upiekli to najlepšie piškótové cesto, je najprv dôležité vyšľahať žĺtky s cukrom. A to naozaj dôkladne, pokiaľ vám nevznikne hustá, hladká a svetlá pena. Niektoré gazdinky tiež šľahajú polovicu cukru so žĺtkami a tú druhú s bielkami.

  • Tip: K žĺtkom môžete pridať trochu horúcej vody (asi ½ lyžice na 1 vajce), bude sa vám s nimi lepšie pracovať.

Základom krásne nadýchaného cesta sú potom vyšľahané bielka. Šľahajte ich pozvoľna v čistej a odmastenej nádobe a naozaj poctivo, aby boli úplne tuhé (obzvlášť pokiaľ nebudete používať prášok do pečiva).

  • Tip: Žĺtka a bielka šľahajte naozaj dlho, pokojne aj po dobu 10 minút. Aj preto je pri príprave piškótového cesta lepšie vsadiť na kuchynského robota než na ručný šľahač, aby ste počas mixovania mohli robiť ďalšie prípravy.

Múku preosejte a rúru behom pečenia neotvárajte

Vždy dôkladne cez jemné sítko preosejte múku, prípadne múku zmiešanú s práškom do pečiva. A to pokojne aj niekoľkokrát. Cesto tým viac prevzdušíte a nebude plné bubliniek či hrudiek.

Rúru počas pečenia neotvárajte – dôvodom je nielen zachovani konštantnej teploty vo vnútri, ale aj vyhnutie sa riziku, že vám korpus klesne. Každý otras (či už plechu alebo napríklad dvierok od rúry) môže vaše pracné šľahani zmariť. Z rovnakého dôvodu tiež nenechávajte hotové cesto dlho stáť na kuchynskej linke, bielka by vám mohli spadnúť. Rúru si preto vždy predhrejte vopred.

Recept na základné piškótové cesto Canva

Recept na základné piškótové cesto

Budete potrebovať:

  • 6 vajec
  • 180 g kryštálového curku
  • 120 g polohrubej múky

Postup:

  1. Žĺtky vyšľahajte s polovicou cukru do hustej peny (aj 10 minút).
  2. Bielka vyšľahajte s druhou polovicou cukru, pokiaľ nebudete mať tuhý sneh.
  3. Do žĺtkovej peny opatrne vmiešajte preosiatu múku a na záver tiež sneh (cesto ľahko prevaľujte, nemiešajte sprudka, aby bielka zostali krásne našľahané).
  4. Plech alebo formu vyložte papierom na pečenie alebo vymažte maslom, a vysypte múkou, strúhankou alebo napríklad strúhaným kokosom. Okraje plechu ničím nemažte – cesto sa na ne musí prichytiť, aby sa v rúre nerolovalo.
  5. Na plech vylejte cesto, jemne ho uhlaďte stierkou a pečte v predhriatej rúre na 160–170°C asi 15 minút.

Zdieľať:

Aktuálne letáky

101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
101 drogerie leták
101 drogerie
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
ASKO leták – aktuálna ponuka
Asko nábytok leták - Veľký výpredaj vystavených elektrospotrebičov
Asko
ASKO leták – aktuálna ponuka
OBI leták –⁠ akčná ponuka
OBI leták
OBI
OBI leták –⁠ akčná ponuka
Dr.Max leták aktuálny + budúcí týždeň
Dr.Max leták - September 2021
Dr.Max
Dr.Max leták aktuálny + budúcí týždeň
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
Metro leták - Maloobchod
Metro
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
Kaufland leták na tento týždeň
Kaufland leták Čadca
Kaufland
Kaufland leták na tento týždeň
dm drogerie leták na tento týždeň
dm drogerie markt Journal
dm drogerie
dm drogerie leták na tento týždeň
Lidl leták –⁠ akciová ponuka
Lidl brožúra - Lahodné syrové špeciality
Lidl
Lidl leták –⁠ akciová ponuka
Tesco leták – akciová ponuka
Tesco leták - Hypermarket
Tesco
Tesco leták – akciová ponuka
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
Coop Jednota časopis
COOP Jednota
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny