Kupino aplikácia
Zadarmo v Google Play
Odmrazovanie chladničky či mrazničky je nepríjemná záležitosť, do ktorej sa väčšinou nikomu nechce. Nadmerné množstvo ľadu je však na obtiaž, zmenšuje priestor v mrazničke a navyše znižuje efektivitu spotrebiča. Prejdite si s nami základné kroky (ale i rady pre pokročilých), ktoré vám celý proces rozmrazovania uľahčia.
To, že námraza postupne zhoršuje manipuláciu s uloženým jedlom, už každý z nás dobre vie. Cencúle a vrstvy zamrznutej vody predstavujú zásadnú komplikáciu pri vyťahovaní a skladovaní potravín v mrazničke.
Oveľa horší dopad má ale vrstva ľadu na funkčnosť mrazničky. Stačí iba pol centimetra námrazy a váš spotrebič zrazu využíva oveľa viac energie, než by musel. Poďme sa teda pozrieť na to, ako sa ľadu zbaviť a zvýšiť tak efektivitu vašej mrazničky.
„Prečo máme v mrazničke kilo ružičkového kelu, keď ho všetci doma neznášajú?” To je príklad typickej záhady, na ktorú pri vyťahovaní zabudnutých potravín z mrazničky môžete naraziť. Bez ohľadu na to, koľko máte v mrazničke takýchto tajomných nájomníkov, je dôležité vyriešiť najprv zásadnú otázku – čo urobiť s potravinami zatiaľ čo sa bude ľad topiť.
Najlepším riešením je však nechať si túto aktivitu na zimné mesiace, kedy stačí jedlo jednoducho položiť za okno alebo na balkón a je to. Námraza si však čas nevyberá, a preto je dobre mať záložný plán aj v teplejšom počasí.
Ideálne by malo všetko dočasne skončiť v mrazničke ochotného suseda alebo v prenosnej mrazničke naplnenej ľadom. Pokiaľ však tieto možnosti nemáte, jedlo jednoducho zabaľte do deky a obklopte ho sáčkami s ľadom. V prípade, že odmrazujete mrazničku, dajte všetko do chladničky – celý proces rozmrazovania trvá pár minút, a preto by v chladničke mali potraviny vydržať.
Ak všetky vaše snahy vyjdu na zmar a jedlo sa predsa len rozmrazí, dávajte si veľký pozor – rozmrazené a znovu zamrazené jedlo vám môže spôsobiť nepríjemné črevné problémy. Platí to predovšetkým pre mäso, údeniny a ryby. Zjedzte teda po rozmrazení čo sa dá.
Avšak, rozmrazené a uvarené jedlo je možné opätovne zamraziť. Pokiaľ teda máte tú možnosť, pred opätovným uložením potravín do do mrazničky ich tepelne upravte.
Dlhé čakanie pri rozmrazovaní veľkého množstva ľadu je otrava a naviac predlžuje dobu, pri ktorej sú potraviny mimo mrazničky. Našťastie ale existujú triky, ako topenie ľadu urýchliť.
Bez ohľadu na to, aký spôsob zvolíte, pripravte sa na menšiu povodeň. Pred mrazničku si položte dve utierky, ktoré vytekajúcu vodu zadržia. Keď už jedna utierka nestíha, vymeňte ju za suchú a tú pôvodnú vyžmýkajte. Takto ich obmieňajte až kým je odmrazovanie na konci.
To, že ste sa zbavili ľadu ešte neznamená, že môžete ihneď všetky potraviny vrátiť naspäť. Práve naopak, na rad prichádza dôkladné vyčistenie všetkých zákutí mrazničky dezinfekčnými prostriedkami. Ak nemáte po ruke prípravok z obchodu, vystačíte si aj s teplou vodou a obyčajným octom.
A pri čistení nezabudnite hlavne na tesnenie. Je to miesto, cez ktoré môže do mrazničky preniknúť vzduch a pokiaľ neprilieha naozaj pevne, tak máte mrazničku o chvíľu opäť plnú ľadu.