1. Kupino.sk
  2. Články
  3. Ako si založiť kvások vo svojej kuchyni? Naučte sa overené tipy pre správne kváskovanie

Ako si založiť kvások vo svojej kuchyni? Naučte sa overené tipy pre správne kváskovanie

Ako pripraviť kvások na domáci chliebCanva

Zdieľať:

Založenie kvalitného materského kvásku je základom pre dobrý výsledok každého kvaskového chleba alebo inej dobroty z kvásku. Pripravili sme pre vás niekoľko tipov, ako si založiť kvások pomocou vody a celozrnnej ražnej múky, vďaka ktorým sa vám kváskové recepty podaria ako z pekárne. Prinášame aj presný postup, čo robiť v jednotlivých fázach kváskovania a tipy, ako ho následne využiť vo viacerých obľúbených receptoch.

Viete, ako urobiť kvalitný kvások, ktorý bude dostatočne silný a najmä stabilný? Ak nemáte dobrý deň a kvások sa vám nevydarí, pravdepodobne neupečiete ani taký dobrý a nadýchaný chlebík. Pred tým, než zažnete kváskovať si preto zopakujte základné tipy, ako na založenie materského kvásku.

Viete, čo je kvások a ako vzniká?

Kvások je na rozdiel od droždia organická hmota, ktorá tvorí základ pre chutný kváskový chlieb. Vzniká fermentačným procesom, kde aktívne spolu pôsobí múka s vodou. Ide o pomalšie kvasenie, kde vzniká iný druh kvasenia ako pri droždí.

Kvások obsahuje nášmu telu prospešné mliečne baktérie. Tie vytvárajú vedľajšie produkty, ktoré spôsobujú že chlieb narastie a bude chutiť naozaj jedinečne. Vďaka kvasinkám, ktoré pomaly rozkladajú v múke lepok a iné ťažko stráviteľné zložky obilia, je kváskovy chlieb o to príjemnejší aj pre naše trávenie.

Oproti bežnému pšeničnému chlebu pripraveného z droždia (kvasníc) je chlebík pripravený z kvásku lepšou voľbou aj pre diabetikov, keďže jeho glykemický index je výrazne nižší ako u klasického chleba.

Chlebík upečený z pravého kvásku aj dlhšie vydrží a chutí naozaj jedinečne, o to viac keď si ho pripravíte sami doma. Pomalé kvasenie a prítomné baktérie v kvásku dodávajú chlebíku príjemnú jemnú kyslosť. Vôňa, ktorá sa šíri pri príprave domáce kváskového chleba navyše dotvára tú pravú atmosféru.

Príprava kvásku na domáci chlieb Canva

7 overených tipov ako si založiť kvalitný kvások

Príprava domáceho kvasku si vyžaduje dodržanie určitých pravidiel. Skôr než začnete pripravovať ten váš, uistite sa, že máte dostatok správnych informácii. Aj preto sme pre vás zhrnuli 7 rád na založenie kvásku, vďaka ktorým bude pre vás jeho príprava hračka:

Tip 1: Tajomstvo dobrého kvásku je kvalita múky a vody

Na prípravu štartéru, z ktorého získate kvások, potrebujete predovšetkým kvalitnú múku. Určite čerstvú a pre zdravie najlepšie celozrnnú. Ďalej filtrovanú vodu, čo znamená zbavenú chlóru.

Tip 2: Koľko múky, toľko vody

Pri zarábaní štartéra platí jedno hlavné pravidlo. Koľko pridáte múky, toľko pridajte aj vody. Je to základné pravidlo, na ktoré nesmiete pri kváskované zabudnúť.

Tip 3: Nepoužívajte prsty

Pri vyrábaní kvásku si za žiadných okolností nepomáhame prstami, pretože by sme do kvásku mohli vniesť neželané baktérie.

Tip 4: Štartér vzniká z tretiny objemu múky kvasnicového receptu

V prípade, že sa rozhodnete zameniť kvasnicový recept z droždia za kváskový, najprv si vytvorte štartér z 1/3 objemu múky kvasnicového receptu a nechajte ho vykvasiť. Až potom pridajte zvyšok múky z pôvodného receptu spolu s ostatnými ingredienciami.

Tip 5: Sledujte, ako rýchlo sa kvások zdvojnásobí

Každej múke trvá iný čas, kým sa vytvorí kvások. Dokonca podiel na čase a kvalite ma aj samotná kuchyňa, keďže v každej sú aj iné baktérie. Prostredie musíme preto najprv spoznať. Ražnému kvásku to zvyčajne trvá okolo 3 až 4 hodín.

Tip 6: Ochutnajte a zisťujte štruktúru a kyslosť

Ak kvások ešte nie je pripravený, bude chutiť stále ako múka a voda. Kvások je pripravený, keď získa jemnú chuť a konzistenciu. Ak už prekvasil, bude kyslí aj vôňou aj chuťou.

Tip 7: Kontrolujte štruktúru a tvorbu CO2

Štruktúru kvásku najlepšie uvidíte v priehľadnom pohári. Počas fermentácie cesta sa mení jeho textúra. Najprv je textúra nadýchaná a ľahká, neskôr sa rozpadne a kvások zredne.

Ako vyzerá hotový kvások Canva

Ako si založiť materský kvások a čo na jeho prípravu potrebujete?

Na prvotné založenie kvásku budeme potrebovať:

  • 50 g ražnej celozrnnej múky
  • 50 g vody
  • väčší pohár na zaváranie
  • utierku alebo pokrievku

Ako postupovať pri výrobe materského kvásku - jednotlivé fázy:

Keďže vytvorenie kvalitného kvásku trvá aj niekoľko dní a je nutné, aby si kvások prešiel jednotlivými fázami, ako je jeho založenie a postupné kŕmenie, pripravili sme pre vás kroky postupu na každý deň:

FÁZA 1 (prvý deň):

Založiť kvások nie je nič ťažké. Prvý deň vložíme do pohára na zaváranie 50 g ražnej celozrnnej múky a pridáme 50 g vody, ktoré spolu dobre premiešame a uistíme sa, že nikde nezostali hrudky ani stopy po suchej múke. Vznikne nám jemné cestíčko.

Pomocou stierky ho zotrieme zo stien pohára a lyžice, čím ho zarovnáme. Prikryjeme utierkou alebo pokrievkou, aby mohlo dýchať a tým je náš štartér hotový. Následne ho už len necháme na linke odležať cca 24 hodín pri izbovej teplote.

FÁZA 2 (druhý deň):

Na druhý deň ráno založený kvások skontrolujeme. Ak sa štartér zatiaľ nezmenil, netvoria sa v ňom žiadne bublinky, cestíčko iba premiešame a zase zakryté odložíme a necháme na linke dovtedy, kým sa v ňom začnú tvoriť bublinky. Ak sa vám kvások nemení, môže sa stať, že to bude až na tretí alebo štvrtý deň. Záleží to od kvality múky aj od izbovej teploty.

FÁZA 3 (tretí deň):

Keď sa v štartéri začnú tvoriť malé bublinky, môžeme začať ďalšiu fázu - prikrmovanie pomocou múky a vody. Vidíme, že cestíčko začína kvasiť a byť aktívne. Prikrmujeme ho pridaním celozrnnej ražnej múky, ktorú sme použili na založenie kvásku. Pridávame 2 polievkové lyžice múky a približne 6 lyžíc vody. Poriadne premiešame so včera vytvoreným kváskom, až kým nie je o niečo hustejšie ako cesto na palacinky a necháme kvások na linke pri izbovej teplote.

FÁZA 4 (štvrtý deň):

Na štvrtý deň sa v múke a na povrchu cestíčka začne tvoriť viac bubliniek na to, aby zdvojnásobil svoj objem. Či je správne pripravený, zistite aj podľa kyslastej vône. Na pečenie chleba však ešte potrebuje pár dní. V tejto fáze zmeníme múku, a namiesto ražnej celozrnnej budeme pridávať 2 lyžice ražnej chlebovej múky. Vezmeme čistý zaváraninový pohár a z kvásku a odoberieme väčšiu polievkovú lyžicu. Keď sme do pohára preložili kvások, pridáme doň 2 polievkové lyžice ražnej chlebovej múky a 2 polievkové lyžice vody. Opäť múku a vodu s kváskom poriadne premiešame. Na to opäť kvások prikryjeme, aby sa nám kvasil ďalej. Kvások z prvého pohára dáme do chladničky a neskôr môžeme spotrebovať.

FÁZA 5 (piaty deň):

Na piaty deň kvások zvykne zdvojnásobiť svoj objem. Ak sa vám to podarí, odoberte z neho kopcovitú polievkovú lyžicu do čistej nádoby, kde by som opäť pridala ražnú chlebovú múku a vodu v rovnakom pomere 2 PL vody a 2 PL múky. Poriadne znovu premiešame a prikryjeme. Kvások na chlieb necháme pri izbovej teplote 24 hodín kvasiť. Zbytok kvásku je možné použiť na lievance alebo odložiť do chladničky a využiť napríklad recept na kváskové koláče.

FÁZA 6 (šiesty deň):

Na ďalší deň ráno, aby sme mali kvások čo najsilnejší, prikrmujeme ešte aspoň 3 až 4 dni, tak ako sme to robili piaty deň. Vždy si necháme jednu polievkovú lyžicu kvásku a do kvásku pridáme ražnú múku, trochu vody v rovnakom pomere 2:2. Na pečenie kváskového chleba by sa mal kvások ešte ustáliť.

Kedy je kvások hotový?

Kvások je hotový, keď po nakŕmení zdvojnásobí svoj objem. Ražnému kvásku by to malo trvať 3 až 4 hodiny. Okrem toho, kvások nie je príliš kyslý, má len jemnú kyslastú chuť. Ak sa vám podarilo založiť kvások, môžete vyskúšať recept na domáci kváskový chlebík či iné dobroty. Pozor tiež na to, aby sa vám neprekvasil. Myslite však na to, že založiť kvások môže trvať niekedy až 14 dní.

Ako v receptoch nahradiť droždie z obchodu domácim kváskom?

Vedeli ste, že domácim kváskom môžete nahradiť aj droždie z obchodu? Kvasnicový recept z droždia tak jednoducho zameníte za kváskový. Základom kváskového cesta je vždy rovnaký pomer múky a vody a tiež približne polievková lyžica materského kvásku namiesto 1/2 kocky droždia. Výhodou je, že po prevedení receptu s droždím na kváskový recept sa teplota či dĺžka pečenia nemenia.

Na čo všetko sa dá kvások použiť? Okrem tradičného kváskového chlebíka, môžete vyškúšať pripraviť napríklad raňajkové vafle či kváskové lievance, rôzne kváskové koláče, bábovku, ale aj talianskú focacciu či kváskovú pizzu. V súčasnom období letia aj veľmi obľúbené domáce šišky, či sviečková na smotane, ku ktorej sa bude skvelo hodiť kváskový knedlík.

Veľa šťastia pri kváskovaní!

Zdieľať:

Aktuálne letáky

Tesco leták – akciová ponuka
Tesco leták - Hypermarket
Tesco
Tesco leták – akciová ponuka
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
Metro leták - Maloobchod
Metro
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
Billa leták online –⁠ aktuálny od stredy
Billa hlavný akciový leták
Billa
Billa leták online –⁠ aktuálny od stredy
Jysk leták – aktuálna ponuka
Jysk aktuálny leták -
Jysk
Jysk leták – aktuálna ponuka
OBI leták –⁠ akčná ponuka
OBI akciový leták - Von za zábavou
OBI
OBI leták –⁠ akčná ponuka
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
101 drogerie aktuálny leták
101 drogerie
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
Coop Jednota noviny - Supermarket
COOP Jednota
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
Dráčik leták –⁠ nový katalóg
Dráčik aktuálny leták - Barbie Dreamtopia
Dráčik
Dráčik leták –⁠ nový katalóg
Kaufland leták na tento týždeň
Kaufland leták Čadca
Kaufland
Kaufland leták na tento týždeň
Lidl leták –⁠ akciová ponuka
Lidl online leták - Vyrobené v Českej republike
Lidl
Lidl leták –⁠ akciová ponuka