Kupino aplikácia
Zadarmo v Google Play
Rastlinné mlieka sa už dnes dajú bežne kúpiť v obchodoch. Častokrát ale obsahujú pridané látky, oleje alebo stabilizátory, ktoré môžu nášmu telu viac uškodiť ako pomôcť. Ak chcete naozaj vedieť, čo jete a pijete, neostáva vám nič iné, len skúmať etikety v obchodoch alebo si rastlinné mlieko vyrobiť jednoducho doma. Je to naozaj jednoduchšie ako sa môže zdať. Máme pre vás overené recepty na najobľúbenejšie rastlinné mlieka, ktoré si určite zamilujete.
Kokosové mlieko je jedno z najaromatickejších alternatívnych mliek, ktoré môžete ochutnať. Je vhodné do nápojov, bezlaktózového pečenia, raňajkových kaší a typické v azíjských receptoch. Kokos obsahuje veľa zdraviu prospešných látok ako draslík, železo, fosfor, meď a vitamíny skupiny B. Obsahuje tiež ale nasýtený mastný tuk a sacharidy.
Čo budete potrebovať na prípravu kokosového mlieka:
Všetky ingrediencie dajte do mixéru a rozmixujte dohladka asi 2 minúty. Zmes preceďte cez bavlnené plátno alebo čistú utierku. Kokosové mlieko skladujte v chladničke v uzatvárateľnej nádobe. Takto mlieko vydrží až 5 dní. Nezľaknite sa, po určitej dobe v chlade sa môže oddeliť tuk a hutnejšia časť mlieka od vody. Mlieko tak stačí pretrepať a pred použitím ho nechať v izbovej teplote odstáť.
Kupino tip: Kokosovú zmes po precedení nevyhadzujte, ale vysušte a použite ju ako alternatívnu múku do pečenia, sušienok a raw dezertov.
Mandľové mlieko je skvelá varianta do domácej granoly, kávy alebo len tak na pitie. Bežné mandľové mlieko z obchodu sa vyrába z pomerne malého množstva mandlí. Naopak doma si za cenu bežného mlieka z obchodu môžete vyrobiť poctivé a kvalitné mandľové mlieko.
Čo budete potrebovať na prípravu mandľového mlieka:
Olúpané mandle namočte na 24 hodín do vody. Týmto sa aktivuje mandľové jadro a vy získate z mandlí oveľa väčšie množstvo prospešných látok (fosfor, horčík, vitamín D a B). Mandle s vodou a so soľou opäť mixujte asi 2 minúty bez prestávky. Na výrobu domáceho mandľového mlieka odporúčame použiť výkonnejší mixér, aby sa jadrá rozmixovali dostatočne. Po rozmixovaní mlieko preceďte cez plátno alebo utierku a odložte ho do chladničky. Mlieko vám takto vydrží zhruba 3 dni.
Kupino tip: Precedenú zmes rozmixovaných mandlí nevyhadzujte. Vysušte ju v rúre na 50 °C a máte mandľovú múku do pečenia. Tá sa perfektne hodí do vegánskych receptov, nepečených dezertov, guličiek, ale aj do buchiet či sušienok.
Ovsené mlieko je najlacnejšou variantou z alternatívnych mliek. Tento typ rastlinného mlieka je typický svojou menej výraznou chuťou, preto je vhodné do receptov, kde by výraznejšia chuť mohla výsledok “chuťovo pokaziť”. Ovos je bohatým zdrojom vitamínov skupiny B, obsahuje tiež kyselinu listovú a pantothenovú, mangán, horčík, zinok, draslík a železo.
Suroviny potrebné na prípravu ovseného mlieka:
Vodu mierne ohrejte a vločky namočte na 1 hodinu. Túto zmes potom rozmixujte tyčovým mixérom dohladka. Pokiaľ by bola zmes príliš hustá, pridajte ešte trochu vody. Nakoniec zmes preceďte cez plátenú látku alebo utierku a prelejte do uzatvárateľnej nádoby. V chladničke vám ovsené mlieko vydrží zhruba 5 dní.
Počuli ste už o makovom mlieku? V supermarketoch ho síce nekúpite, ale môžete si ho veľmi jednoducho vyrobiť doma. Získate tak chutnú alternatívu rastlinného mlieka, ktoré vonia po orechoch a zároveň pomáha ukľudniť telo aj myseľ. Mak obsahuje veľké množstvo telu prospešných látok ako železo, horčík, draslík, vápnik, vitamín E a vitamíny skupiny B.
Na výrobu makového mlieka budete potrebovať:
Mak nechajte cez noc namočený vo vode. Následne ho preceďte a rozmixujte s vodou ako aj ďalšie mlieka. Nezabudnite pridať štipku soli. Hotovú zmes preceďte cez plátenú látku alebo utierku a uskladnite v chladničke. Trvanlivosť makového mlieka v chladničke je zhruba 4 dni. Denne doporučujeme piť asi 2 dcl mlieka.
Nech sa už rozhodnete vyskúšať ktorékoľvek rastlinné mlieko, vopred sa rozhodnite na čo ho chcete použiť. Podľa toho zvoľte alternatívu, ktorú využijete. Rastlinné mlieka sú vhodnou variantou toho kravského a pre vegánov a ľudí trpiacich laktózovou intoleranciou častokrát aj jedinou možnosťou. Rastlinné mlieko sa však nebojte vyskúšať aj pokiaľ žiadnou intoleranciou netrpíte, sú plné zdravých látok, ktoré váš jedálniček iba spestria. Dochuťte si ich napríklad javorovým sirupom, kakaom alebo vanilkou pre lepšiu chuť alebo ich použite ako základ do smoothie a ďalších drinkov. Možností je nekonečne veľa.