1. Kupino.sk
  2. Články
  3. Lahodné jedlá z cukety, ktoré si pripravíte rýchlo a zdravo. Francúzska kuchyňa vás chytí za srdce

Lahodné jedlá z cukety, ktoré si pripravíte rýchlo a zdravo. Francúzska kuchyňa vás chytí za srdce

Pixabay

Dali by ste si niečo ľahké a chutné? Cuketová sezóna sa začala. Prinášame skvelé tipy na recepty z cukety, ktoré vás budú baviť a ešte si aj pochutíte. Pripravte si zdravú cuketovú polievku so zeleným hráškom alebo prekvapte vaše deti či návštevu originálnym receptom na francúzsky spôsob - Ratatouille. Na prípravu to nie je nič zložité a jedlo s vôňou provensálskych bylín si jednoducho zamilujete.

Lahodná cuketová polievka s hráškom

Cuketa je zdravá, mladá krásne vonia a nie je ani drahá. Niektorí ju pestujú v záhrade, iní ju však dostanú v každom obchode. Jej cena sa pohybuje okolo 1 eura za 1 kg. V kombinácii s hráškom poteší vaše chuťové poháriky. Deti si ju takisto zamilujú. Vyskúšajte recept na cuketovú polievku so zeleným hráškom. Na prípravu budeme potrebovať:

  • 2 cukety
  • 800 ml zeleninový vývar
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 300 ml smotana na šľahanie
  • 100 g mrazený alebo čerstvý hrášok
  • Mleté čierne korenie
  • Olej
  • Soľ

Na jemno nakrájanú cibuľku s prelisovaným cesnakom ľahko orestujeme na oleji. Cuketu pokrájame a postupne pridáme do zmesi. Ochutíme soľou, okoreníme a chvíľku opražíme. Cuketu zalejeme zeleninovým vývarom a uvaríme domäkka. Medzitým si tepelne spracujeme mrazený hrášok, ktorý zalejeme horúcou vodou a necháme cca 7 minút zmäknúť. Ak máme čerstvý hrášok, môžeme ho pridať rovno do polievky a variť s cuketou. Polievku následne rozmixujeme, pridáme smotanu. Na záver pridáme rozmrazený hrášok, prípadne čerstvé bylinky a teplú podávame!

TIP: K polievke sa skvele hodí opečený chlebík na panvici alebo hrianky.

Pixabay

Ratatouille - výborný a zdravý obed na francúzsky spôsob

Jedno z obľúbených jedál pochádzajúce z oblasti Provence, ktoré sa dostalo aj k nám a vy si ho zamilujete tiež. Dusená alebo zapečená zelenina s francúzskym nádychom je výbornou kombináciu v blížiacich sa teplých letných mesiacoch. Na Ratatouille budeme potrebovať:

  • 3 až 4 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľu
  • Provensálske korenie, oregano alebo tymian
  • 2 baklažány
  • 2 stredne veľké cukety
  • 2 červené papriky
  • 2 väčšie paradajky
  • 500 g paradajkového pretlaku
  • Čerstvá bazalka
  • Olivový olej
  • Čierne korenie
  • Soľ

Namiesto zdĺhavejšieho restovania môžete zvoliť pečenie zeleniny v rúre a výsledok bude tiež výborný. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov. Následne si pripravíme baklažán, ktorý nakrájame na stredné kúsky, osolíme ho a necháme ho aspoň 20 minút postáť. Na dno zapekacej misy patrí paradajkový základ, ktorý si pripravíme vo vedľajšej mise. Ochutíme ho prelisovaným cesnakom, cibuľou nasekanou na drobno a provensálskym korením, tymianom či oreganom a vylejeme na dno zapekacej misy. Nakrájanú zeleninu na tenké kolieska (baklažán, cuketu, paradajky a papriku) postupne pridávame a pravidelne prekladáme do misy. Zmes pokvapkáme olivovým olejom, okoreníme a osolíme, prípadne ešte dochutíme provensálskym korením. Zeleninu prikryjeme alobalom a pečieme v rúre približne 45 minút, kým zelenina nezmäkne. Následne ešte odstránime alobal a na 10 minút zapečieme povrch zeleniny do zlatista.

TIP: Ak by ste predsa len potrebovali niečo navyše, k Ratatouille sa výborne hodí chrumkavé pečivo s bylinkovým maslom alebo ho môžete podávať ako prílohu k mäsovým jedlám.

Aktuálne letáky

OBI leták
OBI leták
101 Drogerie leták
101 Drogerie leták
Dráčik katalóg
Dráčik katalóg
Jysk leták
Jysk leták
Billa leták
Billa leták
Kaufland leták
Kaufland leták
Tesco leták
Tesco leták
COOP Jednota leták
COOP Jednota leták
Lidl leták
Lidl leták
Metro leták
Metro leták