1. Kupino.sk
  2. Články
  3. Najlepší recept na lahodné francúzske zemiaky

Najlepší recept na lahodné francúzske zemiaky

Pixabay

Rozmýšľate, na čom si cez týždeň pochutnáte? Prinášame jednoduchý, ale overený recept na vynikajúce francúzske zemiaky s kyslou smotanou. V domácnostiach sa už francúzske zemiaky stali obľúbenou klasikou. Nájdete tu však zopár tipov, ako si ich pripraviť do dokonalosti. 

Kto by francúzske zemiaky nemal rád? Iba Francúzi možno nevedia o čo prichádzajú.

TIP: Ak dostanete chuť pripraviť si francúzske zemiaky, urobte si ich z nových zemiakov. Vtedy sú oveľa šťavnatejšie a chutia najlepšie. Nezabudnite na kyslú smotanu, tá dodá celému jedlu jemnosť a lahodnosť. 

Čo budete na francúzske zemiaky potrebovať:

  • 2 kg zemiakov
  • 2 kávové lyžičky soli
  • 1/2 kávovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 100 ml oleja
  • 500 g mäkkej salámy
  • 6 ks vajec
  • 200 g tvrdého syra (napríklad Gouda)
  • 250 ml kyslej smotany
  • 1 polievkovú lyžicu plnotučnej horčice
  • Oravskú dobre prerastenú slaninku
  • Údenú klobásku (podľa chuti) 

Ako pripraviť francúzske zemiaky s kyslou smotanou

Nové zemiaky očistíme a umyjeme. Osušené zemiaky nakrájame na kolieska, osolíme ich, okoreníme mletým čiernym korením a na premastenie pridáme olej. Zemiaky v mise poprehadzujeme a polovicu z nich preložíme do hlbšieho plechu alebo pekáča

Štyri vajíčka si uvaríme natvrdo. Nakrájame si slovenskú točenú salámu, ktorú rozložíme na zemiaky v pekáči. Uvarené vajíčka nakrájame na kolieska a pridáme ich do zemiakov. Tvrdý syr postrúhame na hrubšie rezančeky a polovicou posypeme pripravenú hmotu. Kto má rad slaninku či klobásu, môže si ju pridať podľa chuti

Na to pridáme druhú polovicu nakrájaných zemiakov. Kyslú smotanu zmiešame s horčicou a zvyšnými dvomi vajíčkami a rovnomerne rozprestrieme na zemiaky. Hmotu mierne pritlačíme k sebe, aby sa zemiaky spojili a pri krájaní držali pokope. Ako poslednú vrstvu prisypeme druhú polovicu nastrúhaného syra. 

Keď máme všetky francúzske zemiaky na pekáči, zakryjeme ich alobalom a vložíme ich do rúry. Pečieme ich na 180 °C približne 45 minút

TIP: Po 45 minútach alobal odkryjeme a necháme ešte zapiecť na 10 až 15 minút do zlatista. Vtedy budú francúzske zemiaky to pravé orechové.

Prajeme dobrú chuť!

Aktuálne letáky

Metro leták
Metro leták
Lidl leták
Lidl leták
Billa leták
Billa leták
COOP Jednota leták
COOP Jednota leták
Dráčik katalóg
Dráčik katalóg
Jysk leták
Jysk leták
Kaufland leták
Kaufland leták
101 Drogerie leták
101 Drogerie leták
Tesco leták
Tesco leták
OBI leták
OBI leták