1. Kupino.sk
  2. Články
  3. Prehľadný test kávovarov 2021: Ako vybrať najlepší kávovar do vašej domácnosti

Prehľadný test kávovarov 2021: Ako vybrať najlepší kávovar do vašej domácnosti

Ako vybrať najlepší kávovar do vašej domácnostiNataliia Zhekova / Shutterstock.com

Zdieľať:

Káva ako hlavný povzbudzovač do nového dňa, dôvod na stretnutie s priateľmi a rodinou či krátku pauzu počas pracovného nasadenia. Nech už je zámer akýkoľvek, káva by nám mala chutiť a voňať. Našťastie kvôli dobrej káve dnes už nemusíte okamžite bežať do kaviarne, ale s kvalitným kávovarom si ju viete pripraviť aj v pohodlí vášho domova či v práci.

V obchodoch nájdeme množstvo kávovarov, ktoré sa líšia spôsobom prípravy kávy, cenou aj dizajnom. Automatický, kapsulový, s pákou či bez —možností je niekoľko. Ako si spomedzi nich vybrať ten správny? Pozreli sme sa na tie najlepšie kávovary roku 2021 za vás a pripravili sme pre vás prehľadný test kávovarov a tipy na to, ako si vybrať ten najvhodnejší kávovar práve do vašej domácnosti.

V teste kávovarov sa dočítate:

  1. TOP 5 najlepšie automatické kávovary
  2. TOP 5 najlepšie pákové kávovary
  3. TOP 5 najlepšie kapsulové kávovary
  4. Ako vybrať kávovar
  5. Najdôležitejšie parametre pri výbere kávovaru
  6. Typy kávovarov
  7. Lacný kávovar vs. drahý kávovar - ako ovplyvňuje cena kvalitu kávovaru?
  8. Akú značku kávovaru vybrať a kde ho kúpiť
  9. Časté otázky a kávovarové tipy

TOP 5 najlepšie automatické kávovary

Automatický kávovar je skvelou voľbou do uponáhľaných domácnosti. Príprava kávy je v nich veľmi jednoduchá aj pre začiatočníka a na prípravu kávy vám postačí stlačiť jedno tlačidlo. V obchodoch dnes nájdete množstvo kvalitných automatických kávovarov v rôznych cenových kategóriách a od rôznych značiek. Ako si vybrať ten pravý? Toto sú najlepšie automatické kávovary za rok 2021 poďla nášho testu:

1. DeLonghi ECAM370.95.T

Hodnotenie: 4,9/5

Cena: 759,9 eur

Tento automatický kávovar disponuje farebným TFT displejom a užitočnými technológiami, vďaka ktorým pri príprave kávy stlačíte len jediné tlačidlo. Systém LatteCrema vám vytvorí dokonale hustú a krémovú penu. Kávovar vám pripraví až 15 rôznych nápojov.

Zobraziť porovnanie cien a recenzie kávovaru DeLonghi ECAM370.95.T

2. DeLonghi ECAM 350.55.B - OBĽÚBENÝ

Hodnotenie: 5/5

Cena: 569 eur

Zabudovaný oceľový mlynček na kávu v tomto kávovare je tichý a ponúka až 13 možností nastavenia hrúbky pomletia kávových zŕn. Nechýba zásobník na 300 gramov kávy s gumovým tesnením, vďaka ktorému zachová jej arómu. Do kávovaru s tlakom 15 barov však môžete vsypať už aj pomletú kávu. Údržbou prístroja sa vďaka funkcii automatického čistenia prakticky nemusíte trápiť.

Zobraziť porovnanie cien a recenzie kávovaru DeLonghi ECAM 350.55.B

3. DeLonghi ECAM 22.110 W

Hodnotenie: 4,7/5

Cena: 302,20 eur

Veľmi dobrý pomer ceny a kvality. Tlak kávovaru je 15 barov. Pri zapnutí a vypnutí kávovaru sa sám kávovar automaticky prepláchne a pri potrebe odvápnenia vás kávovar sám upozorní. V menu môžete nastaviť tvrdosť vody, nainštalovať vodný filter aj nastaviť úsporu energie.

Zobraziť porovnanie cien a recenzie kávovaru DeLonghi ECAM 22.110 W

4. DeLonghi ETAM 29.660.SB

Hodnotenie: 4,6/5

Cena: 549 eur

Tento automatický kávovar má skvelú funkciu nahrievania šálok, vďaka ktorej zostane káva dlhšie teplá a vy si vychutnáte dokonalý servis ako v profesionálnej kaviarni. Navyše dva samostatné výhrevné systémy sa postarajú o ideálne regulovanie teploty kávy aj mlieka. Termoblok vyhradený na prípravu kávy zaistí jej správnu a stálu teplotu.

Zobraziť porovnanie cien a recenzie kávovaru DeLonghi ETAM 29.660.SB

5. Krups EA8107 - V AKCII

Hodnotenie: 4,9/5

Cena: 299 eur

Pri príprave kávy tento automatický kávovar ponúka možnosť nastavenia troch stupňov teploty. Výsledné množstvo nápoja je možné regulovať v rozmedzí 20 - 220 ml, pričom môžete súčasne pripravovať 2 šálky. Reagovať môžete aj na tvrdosť vody, a to dokonca v štyroch stupňoch nastavenia. Zásobník na vodu s vodným filtrom Claris Aqua a s protismerným prúdením pripravuje pH neutrálnu vodu bez zápachu a redukuje množstvo nežiaducich látok, ako sú olovo, meď alebo hliník. Parná tryska pripraví perfektne napenené mlieko pre prípravu kávy s horúcim mliekom.

Zobraziť porovnanie cien a recenzie kávovaru Krups EA8107

TOP 5 najlepšie automatické kávovary nimito / Shutterstock.com

TOP 5 najlepšie pákové kávovary

Ak je pre vás príprava kávy zážitkom a radi s ňou experimentujete a prispôsobujete si ju podľa svojich chutí, pákový kávovar je pre vás ako stvorený. Na prípravu kávy síce potrebujete viac času, ale užijete si ju presne podľa vašich predstáv. Ako vybrať? Toto je 5 najlepších pákových kavovarov, ktoré sme vybrali do nášho testu za rok 2021:

1. Rancilio Silvia E - OBĽÚBENÝ

Hodnotenie: 4,9/5

Cena: 618,90 eur

Espresso kávovar Rancilio Silvia je jeden z najkvalitnejších a najlepšie predávaných kávovarov vo svojej triede. Pokiaľ si chcete vychutnať dúšok lahodnej kávy ktorá dosahuje kvalitu produktu pripraveného profesionálnym kávovarom v kaviarňach, je Silvia tá najlepšia voľba. Je určená pre tých, ktorí majú chuť hrať sa a experimentovať s množstvom kávy, mletím kávy, stláčaním kávy či prietokom kávy.

Zobraziť porovnanie cien a recenzie kávovaru Rancilio Silvia E

2. DeLonghi ECO 311 BK

Hodnotenie: 4,2/5

Cena: 129 eur

Pákový kávovar z rady Icona Vintage, ktorý Vam pomôže pripraviť kávu ako od baristu. Icona je štýlovy pákový kávovar s pokročilou technológiou, ktorá garantuje perfektné a autentické talianské espresso. Tryska na paru Vám zaistí perfektné našľahanie mlieka, a tým aj dokonalý mliečny nápoj.

Zobraziť porovnanie cien a recenzie kávovaru DeLonghi ECO 311 BK

3. DeLonghi EC 850.M

Hodnotenie: 4/5

Cena: 239 eur

Kávovar je vhodný na mletú a porciovanou kávu (tzv. E.S.E. pody). "DISCO CREMA" je špeciálny disk pri kávovom sitku, ktorý vám zaistí perfektné premiešanie kávy, hustú a bohatú penu na esppresse ako z kaviarne od profesionálneho baristu. Výborný pomer ceny a kvality vo výbere pákových kávovarov.

Zobraziť porovnanie cien a recenzie kávovaru DeLonghi EC 850.M

4. Sencor SES 4010 S

Hodnotenie: 3,5/5

Cena: 89,20 eur

Pákový kávovar obsahuje kvalitné tlakové čerpadlo 15 barov. Bojlerový ohrevný systém je z nerezovej ocele. Výhodná funkcia krátkeho predparenia. Je tu možnosť aj ohrevu šálok. Súčasťou kávovaru je aj otočná tryska na paru.

Zobraziť porovnanie cien a recenzie kávovaru Sencor SES 4010 S

5. Sencor SES 1710 BK - ĽUDOVKA

Hodnotenie: 4,6/5

Cena: 63,70 eur

Moderný kávovar vyvinie tlak 15 barov. Zaujme vás bojlerový ohrevný systém, funkcia krátkeho predparenia, otočná tryska na paru a nerezový filter pre 1 alebo 2 šálky kávy. Nechýba ani vyhrievaná kovová doska na predhriatie šálok.

Zobraziť porovnanie cien a recenzie kávovaru Sencor 1710 BK

TOP 5 najlepšie kapsulové kávovary

Kapsulové kávovary patria medzi cenovo najvýhodnejšie a najjednoduchšie na prípravu kávy. Rýchlo sa čistia a sú častokrát menšie ako automatické kávovary, takže nezaberú vo vašej kuchyni veľa miesta. Ktoré kapsulové kávovary sa dostali na prvé priečky v našom 2021 teste?

1. DeLonghi EN267.WAE - DARČEK V CENE

Hodnotenie: 5/5

Cena: 190,90 eur

Moderný retro dizajn pre 2 nastaviteľné veľkosti kávy: espresso a lungo. Tento typ navyše ponúka integrovaný šľahač na mlieko Aeroccino 3 a rýchle nahriatie za 25 s. Súčasťou je aj sklopná odkvapkávacia miska na použitie vyšších pohárov. Ku kávovaru dostanete aj poukaz v hodnote 55 eur na nákup kávy Nespresso.

Zobraziť porovnanie cien a recenzie kávovaru DeLonghi EN267.WAE

2. DeLonghi EN 85.B

Hodnotenie: 5/5

Cena: 69,90 eur

Moderný dizajn a rýchle nahriatie kávovaru za 25 s vás prekvapí. Kávovar spadá do energetickej triedy A+ a súčasťou je automatické a programovateľné množstvo kávy. Skvelou vlastnosťou je aj jednoduché vkladanie a vyberanie použitých kapsúl.

Zobraziť porovnanie cien a recenzie kávovaru DeLonghi EN 85.B

3. Krups KP123B31

Hodnotenie: 4,9/5

Cena: 48,90 eur

Vďaka širokému sortimentu kapsúl Krups za okamih pripravíte jeden z 30 horúcich aj studených nápojov. Kompaktný automatický kapsulový kávovar kombinuje moderný design a profesionálnu prípravu kávy s hustou zamatovou crémou.

Zobraziť porovnanie cien a recenzie kávovaru Krups KP123B31

4. Krups XN1001

Hodnotenie: 4,8/5

Cena: 75 eur

Ak hľadáte praktický, skladný a ľahko ovládateľný kávovar v mladistvom dizajne, tento sa vám bez problémov zmestí do malej kuchyne, kancelárie či na chalupu. Má výkonné čerpadlo s tlakom 19 barov a je pripravený na použitie prakticky kedykoľvek - zahreje sa už za 25 sekúnd.

Zobraziť porovnanie cien a recenzie kávovaru Krups XN1001

5. Bosch TASSIMO Happy TAS1002 - NAJOBĽÚBENEJŠI

Hodnotenie: 5/5

Cena: 33 eur

TASSIMO s ľahkosťou a vaším minimálnym úsilím pripraví množstvo lahodných teplých nápojov. Vyberte si z rozmanitej ponuky teplých nápojov: silné espresso, lahodná caffé crema, voňavé cappuccino, klasické latte macchiato, karamelové latte macchiato alebo horúca čokoláda. Značky Jacobs Krönung a Milka sú zárukou skutočnej kvality nápojov.

Zobraziť porovnanie cien a recenzie kávovaru Bosch TASSIMO Happy TAS1002

Ako vybrať kávovar

Výber kávovaru by mal v prvom rade odrážať to, čo od neho očakávate. Pred nákupom si najprv skúste zodpovedať otázky:

  • Ako často budete kávovar používať?
  • Akú kávu by mal kávovar robiť?
  • Máte radi kávu s našlahaným mliekom na rôzne spôsoby alebo radšej jednoduché a intenzívne espresso?
  • Koľko peňazí som ochotný/á na kávovar minúť?

Rôzne kávovary uvádzajú rôzny počet barov, teda tlak, pod ktorým sa pripravuje káva. Jedným z najväčších mýtusov je, že čím je tlak vyšší, tým je káva chutnejšia a kvalitnejšia. To však nie je celkom pravda. Pri príprave kávy sa za optimálny tlak považuje minimálna hranica 9 barov. Výrazne vyšší tlak 15 a viac barov je však už len marketingovým trikom viacerých výrobcov, pretože kvalitu kávy to už neovplyvní.

Na trhu je tiež množstvo rozličných druhov kávovarov, automatické kávovary, kapsulové kávovary, pákové kávovary či ďalšie možnosti na prípravu kávy. Dôležitá je aj značka kávovaru a cena prístroja. Rôzne značky sa špecializujú na jednotlivé druhy kávovarov. Ku pákovému kávovaru si môžete dokúpiť mlynček na kávu, ktorý pomelie zrnkovú kávu rovnomerne tak, aby bola chuť kávy čo najlahodnejšia.

Najdôležitejšie parametre pri výbere kávovaru

Tlak

Ako sme už spomínali, jeden z hlavných parametrov, ktoré vám pomôžu pri výbere je správny tlak. V kvalitných kávovaroch dosahuje 9 barov, čo je optimálne na prípravu kávy, ktorá je kvalitná. Nižší tlak pod 9 barov už spôsobí, že voda kávou len pretečie a výsledný nápoj tak nedostane správnu chuť. Kvalitné kávovary majú túto hodnotu ešte o čosi vyššiu, a to okolo 15 barov. Neudržujú si však konštantný tlak v tejto hodnote, preto v priemere dosahujú takisto 9 barov.

Funkcie kávovarov

Pri výbere kávovaru by ste mali rozpoznať aj všetky jeho funkcie. Jednotlivé funkcie vám môžu veľmi uľahčiť výber toho, ktorý sa vám bude najviac hodiť. Pomôžu vám napríklad zjednodušiť prípravu kávy. Medzi ne patrí systém predhrievania šálok, nastaviteľná výška trysiek podľa výšky vášej šálky, nádobka na mlieko, automatické čistenie, hrubosť mletia kávy, automatické vypnutie a ďalšie.

Príkon

Príkon má vplyv najmä na rýchlosť nahrievania predtým, než kávovar začne pripravovať nápoj. Ak si vyberiete kávovar s vyšším príkonom, tento proces to o čosi skráti, ale žiadny závratný rozdiel nečakajte. Navyše to chuť kávy vôbec neovplyvní.

Typy kávovarov

Automatické kávovary

Automatické kávovary sú veľmi jednoduché na prípravu kávy pre bežného užívateľa, keďže vám kávu pripravia stlačením jedného tlačidla. Káva je však kvalitne pripravovaná a na vysokej úrovni, čo sa týka vône i chuti. Automatický kávovar má zásobník na kávu spolu s automatickým mlynčekom na kávu, ktorý pomelie kávu tesne pred samotnou prípravou. Káva tak získava o to väčšiu intenzitu a výraznú kávovú arómu. Niektoré dokážu aj napeniť mlieko, preto s nimi zvládnete pripraviť akúkoľvek kávu. Aj tu je u niektorých typov možnosť zvoliť si objem kávy podľa veľkosti šálky či množstvo kávy v gramoch.

Nevýhodou je snáď iba jeho o niečo zložitejšie čistenie a odvápnenie. Dnes sú však v predaji aj také automatické kávovary, ktoré to zvládnu samy vďaka čistiacemu programu. Medzi najobľúbenejšie automatické kávovary patrí napríklad značka Krups. Niektoré kávovary umožňujú aj prípravu čokoládových mliečnych nápojov pre tých najmenších.

Pákové kávovary

Ak milujete nie len vychutnávanie kávy, ale aj jej samotnú prípravu, pákový kávovar bude pre vás ten pravý. Treba však uznať, že ide asi o čosi zložitejšiu prípravu kávy a je potrebná určitá zručnosť, aby ste dosiahli príjemnú vôňu, chuť aj vrchnú penu. Potrebná je len vaša chuť a trpezlivosť sa do toho dostať. V kaviarňach a baroch sú pákové kávovary veľmi obľúbené, keďže s nimi obvykle pracujú šikovní baristi.

K tomuto typu kávovaru sa zvykne dokupovať mlynček na kávu, ktorým si pred každou prípravou nameliete čerstvú kávu. Pripravíte ním klasické espresso, niektoré však majú aj trysku na vodu, vďaka ktorej si horúcou parou vyšlaháte mliečnu penu a pripravíte vaše obľúbené capuccino či latté. Hlavnou výhodou je teda príprava kávy na mieru pre skutočných milovníkov kávy a tiež nízka cena za šálky kávy.

Nevýhodou môže byť pracnejšia príprava kávy a potreba dokúpenia mlynčeka na kávu. Medzi najlepšie pákové kávovary patrí napríklad značka De’Longhi.

Kapsulové kávovary

Ak nepatríte k tým, ktorí by si zrnkovú kávu mali mlieť a pripravovať sami, jednoznačne najjednoduchšie na obsluhu sú kapsulové kávovary. Rovnaká výhoda je aj ich rýchle čistenie. Stačí mať doma nakúpené kapsule s kávou, ktoré vložíte do kávovaru, stlačíte tlačidlo a o chvíľu je vaša káva hotová. Môžete tak skúšať aj rozličné chute a intenzity kávy. Vďaka tlaku v kapsulových kávovaroch je káva z nich lahodne spenená ako z pravej talianskej kaviarne.

Výhoda je v tom, že ak vám príde väčšia návšteva a všetci si dajú kávu, budete ju mať raz-dva hotovú. Niektorí však nedajú dopustiť na prípravu inými spôsobmi, preto záleží čo preferujete. Ak je to jednoduchosť, kapsulový kávovar vám bude vyhovovať. Tento kávovar by ste mali určite vyberať podľa ponuky kapsúl v obchodoch.

Nevýhodou môže byť iba vyššia cena kapsúl. Niektorí výrobcovia dbajú aj na ekologickú stránku, preto je možné použité kapsule pri kúpe nových vrátiť. Navyše pre kávičkárov, ktorý pijú kavú niekoľkokrát do dňa kvôli chuti, je možnosť vybrať si aj spomedzi bezkofeinových kapsúl.

Prinášame vám prehľad troch najväčších výrobcov kávovarov a kávových kapsúl:

  1. Nespresso kávovar – patrí medzi najobľúbenejšie kapsulové kávovary, aj vďaka tomu, že výrobca ponúka až 24 druhov kapsúl. Občas sa na trhu objaví špeciálna nová edícia pre skutočných labužníkov. Kávu si môžete vybrať podľa rôznej chuti a intenzity, ktorú Nespresso ponúka až v trinástich stupňoch. Okrem toho, sú kapsule rozdelené aj podľa objemu alebo dĺžky kávy, od najmenšieho ristretta, cez espresso až po najdlhšie lungo.
  2. Dolce Gusto kávovar – táto značka rozlišuje kávy podľa jednotlivých druhov a intenzity, kde si môžete zvoliť klasické espresso, ale aj latte macchiato, cappuccino či letné ľadové cappuccino. Deťom vďaka Dolce Gusto kávovaru pripravíte aj čokoládový nápoj, prípadne čaj. Variantov je mnoho, v ponuke je dokonca približne tridsať druhov nápojov aj vďaka spolupráci s ďalšími značkami.
  3. Tassimo kávovar – medzi tri najobľúbenejšie značky patrí nepochybne aj Tassimo. Kúpou Tassimo kávových kapsúl učite potešíte aj deti, keďže okrem káv značiek CarteNoire či Jacobs, si ním môžete pripraviť aj čokoládu Milka, či sladký nápoj Oreo a mnoho ďalších.

Alternatívne prípravy kávy

Ak vám nie je po vôli ani jeden typ kávovaru, ktorý sme spomínali, kávový nápoj si môžete pripraviť aj ďalšími spôsobmi. V dobrých kaviarňach, v ktorých je káva doslova koníčkom, vám určite radi pripravia napríklad filtrovanú kávu pomocou metódy V60 či French Press.

Čoraz viac obľúbený je aj vietnamsý spôsob prípravy kávy pomocou Phin filtra, kde sa odfiltrovaná káva podáva horúca s ľadom alebo osladená kondenzovaným mliekom. Určitú tradíciu má u nás aj prekvapkávací kávovar, ktorý sa vyrába čoraz v kvalitnejšom prevedení. Chuťovo je filtrovaná káva podobná káve z French Pressu, avšak extrakcia je ukončená precedením kávy cez filter. Výhodou je, že táto káva sa nemusí servírovať ihneď, ale je ideálna pre tých, ktorí si chcú kávu pomaly popíjať a vychutnávať počas celého dňa.

Lacný kávovar vs. drahý kávovar - ako ovplyvňuje cena kávovaru kvalitu?

Či už patríte medzi tých, ktoré najprv riešia cenu a až potom kvalitu, alebo opačne najprv kvalitu a až v poslednom rade cenu, vedzte, že aj u kávovarov je dobré poznať určité cenové rozpätie. Ak budte vedieť, v akých rozmedziach sa ceny kvalitných kávovarov pohybujú, môže vám to uľahčiť výber kávovaru práve do vašej domácnosti. Priemerná cena kvalitných kávovarov sa pohybuje od 70 do 400 eur. Na trhu nájdete mnoho kávovarov aj za nižšie ceny, ostáva len na vás, čo si zvolíte.

Či sa viac oplatí plnoautomatický, ktorý má zabudovaný mlynček na kávu, alebo kapsulový kávovar je otázka.Kapsulové kávovary bývajú o niečo lacnejšie ako automatické, no kávové kapsule a teda porcie kávy vychádzajú v konečnom dôsledku drahšie. Na druhej strane pri kúpe drahšieho automatického kávovaru sa cena porcie odvíja aj od toho, akú zrnkovú kávu použijete a koľko stojí .

Výber je teda na vás a mal by sa odvíjať hlavne od toho, ako vyťažený kávovar vo vašej domácnosti bude. Ak doma robíte niekoľko káv denne, oplatí sa vám investovať do automatického kávovaru a ten kapsulový nechať domácnostiam s nižšou spotrebou.

Akú značku kávovaru vybrať a kde ho kúpiť

Ak chcete vybrať najlepší kávovar vhodný do vašej domácnosti, nezabudnite aj na konkrétnu značku. Kávovary patria medzi produkty, kde sa vám do kvalitnej značky s dlhoročnými skúsenosťami oplatí investovať. Medzi tieto značky nepochybne patria taliansky kávovar De’Longhi, či švajčiarska Jura.

Okrem nich si svoje miesto na trhu vybudovali aj automatický kávovar Krups, kávovar Phillips, Bosch či Siemens kávovar. Medzi úspešné a kvalitné pákové kávovary zase patria značky Catler, ale aj spomínaný De’Longhi. Keďže obľúbenosť kapsulových kávovarov rastie, na trhu je niekoľko značiek, ktoré sa tešia veľkej obľube. Medzi nimi sú kávovary Nespresso, Dolce Gusto, Tchibo.

Pokiaľ ide o otázku „kde kúpiť“, odpoveď je prakticky kdekoľvek. Medzi obľúbené obchody patrí napríklad NAY, Planeo Elektro, Datart či Okay Elektro. Avšak, ak preferujete nákup online, stačí internet a mobilný telefón či notebook a samozrejme Kupino. Na našej stránke alebo v našej aplikácii nájdete vždy aktuálne akcie na kávovary a iné produkty z pohodlia vášho domova.

Časté otázky a tipy ohľadom kávovarov

Aké sú najlepšie kávovary

Ak ste milovníci kávy, ktorí si doprajú denne niekoľko šálok, prípadne k vám radi a často chodia návštevy a denne pripravíte viac ako dve šálky kávy, najlepší kávovar pre vás bude automatický kávovar. Rovnako jednoduchý na prípravu aj údržbu je kapsulový kávovar. Parná tryska je často výbavou kávovarov vyššej rady. Ak si z prípravy kávy chcete urobiť zážitok, v tom prípade odporúčame pákový kávovar. Medzi najlepšie značky na trhu patrí kávovar De’Longhi, Nespresso, Krups či Dolce Gusto. Ako si vybrať spomedzi najlepších kávovarov zistíte aj v teste kávovarov vyššie.

Ako vyčistiť kávovar

Čistenie kávovaru závisí od konkrétneho typu. Kapsulový je na údržbu najjednoduchší. Jednotlivé časti zľahka vyberiete a umyjete. Zásobník na vodu naplníte vodou a keď sa kávovar nahreje, nechajte ho prepláchnuť horúcou vodou.

Pákový kávovar čistíme horúcou vodou tak, že do páky vložíme sitko, páku umiestnime do hlavy kávovaru a spustíme do hlavy horúcu vodu.

Automatické kávovary sú v tomto výhodné. Tieto kávovary mávajú väčšinou automatické čistenie. Kávovar vás teda sám vyzve, aby ste spustili jeho automatické čistenie. Postup čištenia sa však líši v závislosti od modelu. Najlepšie je preto dodržiavať inštrukcie v užívateľskom manuále.

Ako vybrať vhodnú kávu ku kávovaru

Vybrať si vhodnú kávu nie je ľahké. Do automatických a pákových kávovarov kupujte zrnkovú kávu, u kterej poznáte dátum praženia a má vzduchotesné balenie. Nejlepšia káva je určite čerstvá! Do kapsulových si vyberte podľa vášho obľúbeného druhu kávy a jej očíslovanej intenzity. Káva v kapsulách je pripravená tak, aby k nej vzduch neprenikol a ostala čerstvo namletá.

Koľko stojí kávovar

Pri výbere kvalitného kávovaru by ste sa mali pohybovať v cenovom rozmedzí od 70 do 300 eur. Kvalitný kávovar na prípravu lahodnej kávy pod touto cenovou hranicou už nezaručíme. Závisí aj od značky a toho, aký typ kávovaru preferujete. Zorientovať sa môžete vďaka nášmu testu kávovarov.

Zdieľať:

Aktuálne letáky

Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
Metro leták - Maloobchod
Metro
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
Kaufland leták na tento týždeň
Kaufland leták Čadca
Kaufland
Kaufland leták na tento týždeň
Tesco leták – akciová ponuka
Tesco leták - Hypermarket
Tesco
Tesco leták – akciová ponuka
Billa leták online –⁠ aktuálny od stredy
Billa hlavný leták
Billa
Billa leták online –⁠ aktuálny od stredy
Jysk leták – aktuálna ponuka
Jysk leták
Jysk
Jysk leták – aktuálna ponuka
Lidl leták –⁠ akciová ponuka
Lidl leták
Lidl
Lidl leták –⁠ akciová ponuka
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
101 drogerie leták
101 drogerie
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
OBI leták –⁠ akčná ponuka
OBI leták
OBI
OBI leták –⁠ akčná ponuka
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
Coop Jednota noviny - Supermarket
COOP Jednota
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
Dr.Max leták aktuálny + budúcí týždeň
Dr.Max leták
Dr.Max
Dr.Max leták aktuálny + budúcí týždeň