1. Kupino.sk
  2. Články
  3. Ako sa správne starať o topánky v zime, aby vydržali do ďalšej sezóny

Ako sa správne starať o topánky v zime, aby vydržali do ďalšej sezóny

Ako sa správne starať o topánky v zime, aby vydržali do ďalšej sezónyphotoiva / Shutterstock.com

Zdieľať:

Starostlivosť o topánky počas zimných mesiacov je kľúčová. Ak si chcete obuť vaše obľúbené topánky aj budúci rok, je potrebné vedieť, ako sa o ne kvalitne a dostatočne postarať. Keď budú čisté a ošetrené, vydržia určite dlhšie a vy sa v nich budete cítiť lepšie. Preto máme pre vás niekoľko tipov ako sa správne starať o topánky z rôznych materiálov práve v zimných mesiacoch.

Čistenie topánok závisí predovšetkým od materiálu obuvi. Správne ošetrenie zvolíte len vtedy, ak budete rozlišovať jednotlivé materiály, či už ide o koženú obuv, syntetické materiály či textil.

Základom pred prvým použitím topánok a po ich vyčistení je správna impregnácia, teda ošetrenie obuvi ochranným sprejom či krémom na topánky. Na začiatok zvoľte tri tenké vrstvy, pozor však na intenzitu nanášania. Silná vrstva by mohla povrch topánky poškodiť či premočiť.

Základné pravidlá pri čistení a starostlivosti o obuv v zime

  1. Ak sa chystáte na čistenie topánok, základom je čistá handrička alebo kefka, ktorá ich zbaví nečistôt. Takúto starostlivosť zvoľte hlavne u kože či syntetických materiálov.
  2. Nikdy neperte topánky v práčke. Dokonca ani textilnú obuv. Topánky sa tak môžu znehodnotiť a zničí sa ich povrch či tvar. Po vyčistení ich preleštite klasickou hubkou.
  3. Na čistenie semišových topánok môžete vyskúšať klasickú bielu gumu na gumovanie, avšak tieto kroky treba urobiť s citom, aby sa vám farba a semiš nestratili z topánok úplne. Okrem toho na dôkladnejšie čistenie použite mydlovú penu a mäkkú kefku.
  4. V prípade väčších nečistôt, ak sú topánky zablatené, podrážku umyte vlažnou vodou a špinavé miesta utrite jemnou navlhčenou handričkou.
  5. Zimné mesiace vedia dať vašim topánkam riadne zabrať. Zvýšená vlhkosť, voda, sneh či soľ na chodníkoch môžu na topánkach zanechať nepekné fľaky. Na biele fľaky od posypovej soli pomáha použiť roztok octu a vody, ktoré zmiešame v rovnakom pomere. Namočená handrička v roztoku nežiaduce nečistoty pekne vyčistí.

Ako sa v zime starať o kožené topánky

Aby kožená obuv ostala aj po užívaní krásna a lesklá, je potrebné sa správne starať o jej údržbu. Využiť môžete napríklad balzamy na kožu alebo iné ošetrovacie prípravky, ktoré zabezpečia, aby kožené topánky nepopraskali a zachovali si hebkosť a ohybnosť. Ich skvelou vlastnosťou je to, že balzam preniká dovnútra a chráni kožu aj pred vlhkosťou. Balzam naneste aspoň raz či dvakrát za mesiac.

Voskom či krémom topánky následne už len vyleštite. Krém na topánky im dodá prirodzený lesk, vosk ich vyblýska ešte viac. Medzi obľúbené patria napríklad včelí vosk či karnaubský vosk. Všetky základné prípravky na ošetrenie obuvi dnes dostanete v bežnej predajni obuvi, kde vám s výberom toho správneho prípravku poradia.

Ako vyleštiť topánky pomocou krému:

  1. Najprv zbavte obuv prachu a väčších nečistôt pomocou kefy
  2. Handričkou naneste malú vrstvu krému na prednú časť topánok
  3. Jemnou a čistou handrou rozleštite krém po celej obuvi

Ako vyleštiť topánky pomocou vosku:

  1. Aj tu najprv topánky očistite kefou
  2. Pomocou handričky a krúživých pohybov postupne nanášajte vrstvu vosku
  3. Do viečka od vosku kvapnite trochu vody. Potom striedajte vosk a rýchle namočenie vo vode
  4. Topánky leštite dovtedy, kým nebudete s ich leskom spokojní

Ako sa v zime správne starať o textilnú obuv

Na farebnú textilnú obuv odporúčame použiť prípravky na čistenie vo forme peny, prípadne použiť vlažnú vodu a mydlo. Nanášajte ich pomocou kefy, aby prípravok prenikol do hlbších vrstiev.

Ak si počas teplejších dní radi obujete aj svoje obľúbené tenisky, najlepšie ich vyčistíte šampónom na vlasy. Špinu z tenisiek pomôže odstrániť akýkoľvek druh šampónu. Je účinný najmä na textilné časti tenisiek, avšak môžete ho naniesť kefkou na čistenie alebo hubkou aj na kožené alebo gumené časti tenisiek.

Ako správne sušiť topánky

Po vyčistení topánok alebo po ich prílišnom zmočení v zimných mesiacoch ich nechajte vysušiť pri izbovej teplote. Pri radiátore či na slnku by mohli kožené či lakované topánky zmeniť svoju štruktúru, stvrdnúť, popraskať či dokonca sa aj rozlepiť. Takto by ste mali po topánkach veľmi rýchlo. Aj v tomto platí, trpezlivosť ruže prináša, preto ich sušíme prirodzeným spôsobom a hlavne pomaly.

V prípade, že ich máte vlhké aj vo vnútri, môžete do nich vložiť papier, noviny či utierky, ktoré stiahnu ich vlhkosť. Vyskúšať môžete aj látkové vrecúško so soľou, ktorá sa napije vlhkosti a vaše topánky budú zvnútra rýchlejšie suché. Následne ich nastriekajte antibakteriálnym sprejom, aby ste zničili prípadné baktérie, ktoré sa na obuvi môžu rozšíriť.

Náš tip na záver

Pri čistení topánok stavte na staré a overené spôsoby, ktoré majú zaručené výsledky. Nič ich totiž nenahradí. Nedajte sa oblafnúť rôznymi trhovými novinkami, ako sú instant shine hubky či silikónové spreje. Vďaka klasickým postupom budú topánky krásne čisté.

Zdieľať:

Aktuálne letáky

Kaufland leták na tento týždeň
Kaufland leták Čadca
Kaufland
Kaufland leták na tento týždeň
Teta drogerie leták na tento týždeň
Teta drogéria leták
Teta drogéria
Teta drogerie leták na tento týždeň
Tesco leták – akciová ponuka
Tesco leták - Hypermarket
Tesco
Tesco leták – akciová ponuka
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
Coop Jednota noviny - Supermarket
COOP Jednota
COOP Jednota leták –⁠ aktuálny
Billa leták online –⁠ aktuálny od stredy
Billa hlavný leták
Billa
Billa leták online –⁠ aktuálny od stredy
Jysk leták – aktuálna ponuka
Jysk leták
Jysk
Jysk leták – aktuálna ponuka
OBI leták –⁠ akčná ponuka
OBI leták
OBI
OBI leták –⁠ akčná ponuka
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
101 drogerie leták
101 drogerie
101 drogerie leták aktuálny + budúci týždeň
Lidl leták –⁠ akciová ponuka
Lidl leták
Lidl
Lidl leták –⁠ akciová ponuka
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka
Metro katalóg - Gastro vybavenie a zariadenie
Metro
Metro leták online –⁠ aktuálna ponuka